Tam olarak, şu nedenle:

Dikkat ederseniz, bayrağın üst kısmında ekstradan bir çubuk var. Daha yakından bakalım:

Bu, bayrağın Ay'da düzgün bir şekilde açık kalmayacağını bilen mühendisler tarafından, kasten eklenen bir çubuk. Böylece bayrak dikildiğinde açık kalabilecek ve fotoğraflarda daha düzgün gözükebilecekti.
Bu hazırlık aşamalarını, fırlatma öncesi fotoğraflardan da görebiliyoruz:[1]

Bu, LM Eagle'a yüklenmeden önce bayrağın neye benzediği. Orada gördüğünüz ekstra çubuklar, bayrağın açık kalmasını sağlayan çubuklar.

Yukarıdaki fotoğrafta mühendisler bayrağı araca yüklemek üzere son kez katlıyorlar.

Burada da LM Eagle'ın yeryüzünde kalan kopyasının iniş merdivenine bayrağın nasıl monte edileceği gösteriliyor. Fotoğraftaki kişi, mekanizmanın tasarımından sorumlu ekibin başındaki Şef Yardımcısı David L. McCraw. Yaptıkları şöyle anlatılıyor:
Bayrağın kendisi 3'e 5 metrelik standart bir naylon bayraktı ve tek değişiklik üst kenarı boyunca metal bir çubuğun geçmesine izin verecek şekilde dikilmiş bir kenar olmasıydı - bu da bayrağa rüzgarsız ortamda sertlik kazandırarak dalgalanıyormuş gibi görünmesini sağlıyordu. Bayrak, astronotların Ay toprağına diktikleri 8 metrelik bir bayrak direğine tutturulmuştu. Dikey ve yatay direkler altın eloksallı alüminyum tüplerdi. Bayrağı aşırı sıcaklıklara karşı korumak için paslanmaz çelik bir kasa da dahil olmak üzere Ay Bayrağı Düzeneği'nin (LFA) tamamı 9 kilo 7 ons ağırlığındaydı. Yapılar ve Mekanik Bölümü'nden Thomas L. Moser, Ay Modülü'nün (LM) ön iniş ayağına takılmasının güvenli olacağını ve iniş sırasında LM'nin iniş motorundan kaynaklanan ısınmaya dayanabileceğini gösteren analizi gerçekleştirdi. Moser, Kinzler ve Paraşüt Destek Bölümü'nden William E. Drummond bayrağı dikkatlice katlayarak çantasına yerleştirdiler. Kinzler bayrak düzeneğini Kennedy Uzay Merkezi'ne elle taşıyarak fırlatmadan sadece üç gün önce LM Eagle'ın iniş ayağına taktı.
Bu arada şuna dikkat: Üst çubuk bayrağın bir tarafından bakıldığında çok daha net görünüyor. Mühendisler ve terzisi kat yerini düzgün tasarlayarak en azından bir taraftan çok az görünmesini sağlıyorlar. Ama diğer yüzü gösteren şu fotoğrafta da bayrağın sağ üst kısmından çıkan çubuk parçası görülebiliyor:

Aşağıdaki videoda, astronotların bayrağı hazırlayışını kısmen de olsa görebilirsiniz (maalesef kamera açısı astronotların bedeni tarafından sık sık kesiliyor; ama yine de bayrağın hazırlık gerektirdiği net bir şekilde görülebiliyor):
Bu arada bayrak yüzeyindeki dalgalanmalar da ortamdaki havadan falan değil, astronotların bu iki çubuklu bayrağı hareket ettirirken sebep oldukları titreşimlerden kaynaklanıyor. Fakat yeryüzünde dalgalanan bir bayrakta görmeyeceğiniz türden "donuk" ve "kesintili" bir dalgalanma olduğuna dikkat edin. Bunun sebebi, ortamda havanın pratik olarak olmaması ve yerçekiminin de aşırı zayıf olması. Yapay zeka yardımıyla restore edilmiş şu video, bunu net olarak gösteriyor:
Kaynaklar
- NASA. Flag Day – Flying High: The Stars And Stripes In Space - Nasa. (13 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı