Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berkant Özkoç
Üye 5 Şubat 2024 1 Cevap
10

Ay'daki bayrak neden dalgalanıyor?

Ay yüzeyinde yapılan tüy,çekiç deneyinde görüldüğü gibi yerçekimi iki nesneyi de ay yüzeyine düşürebiliyorken görseldeki bayrak üzerine neden etki etmiyor? Az da olsa bayrak ucunda yeryüzeyine doğru sapmalar görülmesi beklenemezmiydi?
1,603 görüntülenme
Ay'daki bayrak neden dalgalanıyor?
Ay'daki bayrak neden dalgalanıyor?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 5 Şubat 2024

Tam olarak, şu nedenle:

Dikkat ederseniz, bayrağın üst kısmında ekstradan bir çubuk var. Daha yakından bakalım:

Bu, bayrağın Ay'da düzgün bir şekilde açık kalmayacağını bilen mühendisler tarafından, kasten eklenen bir çubuk. Böylece bayrak dikildiğinde açık kalabilecek ve fotoğraflarda daha düzgün gözükebilecekti.

Tüm Reklamları Kapat

Bu hazırlık aşamalarını, fırlatma öncesi fotoğraflardan da görebiliyoruz:[1]

Bu, LM Eagle'a yüklenmeden önce bayrağın neye benzediği. Orada gördüğünüz ekstra çubuklar, bayrağın açık kalmasını sağlayan çubuklar.

Yukarıdaki fotoğrafta mühendisler bayrağı araca yüklemek üzere son kez katlıyorlar.

Burada da LM Eagle'ın yeryüzünde kalan kopyasının iniş merdivenine bayrağın nasıl monte edileceği gösteriliyor. Fotoğraftaki kişi, mekanizmanın tasarımından sorumlu ekibin başındaki Şef Yardımcısı David L. McCraw. Yaptıkları şöyle anlatılıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bayrağın kendisi 3'e 5 metrelik standart bir naylon bayraktı ve tek değişiklik üst kenarı boyunca metal bir çubuğun geçmesine izin verecek şekilde dikilmiş bir kenar olmasıydı - bu da bayrağa rüzgarsız ortamda sertlik kazandırarak dalgalanıyormuş gibi görünmesini sağlıyordu. Bayrak, astronotların Ay toprağına diktikleri 8 metrelik bir bayrak direğine tutturulmuştu.  Dikey ve yatay direkler altın eloksallı alüminyum tüplerdi. Bayrağı aşırı sıcaklıklara karşı korumak için paslanmaz çelik bir kasa da dahil olmak üzere Ay Bayrağı Düzeneği'nin (LFA) tamamı 9 kilo 7 ons ağırlığındaydı. Yapılar ve Mekanik Bölümü'nden Thomas L. Moser, Ay Modülü'nün (LM) ön iniş ayağına takılmasının güvenli olacağını ve iniş sırasında LM'nin iniş motorundan kaynaklanan ısınmaya dayanabileceğini gösteren analizi gerçekleştirdi. Moser, Kinzler ve Paraşüt Destek Bölümü'nden William E. Drummond bayrağı dikkatlice katlayarak çantasına yerleştirdiler. Kinzler bayrak düzeneğini Kennedy Uzay Merkezi'ne elle taşıyarak fırlatmadan sadece üç gün önce LM Eagle'ın iniş ayağına taktı.

Bu arada şuna dikkat: Üst çubuk bayrağın bir tarafından bakıldığında çok daha net görünüyor. Mühendisler ve terzisi kat yerini düzgün tasarlayarak en azından bir taraftan çok az görünmesini sağlıyorlar. Ama diğer yüzü gösteren şu fotoğrafta da bayrağın sağ üst kısmından çıkan çubuk parçası görülebiliyor:

Aşağıdaki videoda, astronotların bayrağı hazırlayışını kısmen de olsa görebilirsiniz (maalesef kamera açısı astronotların bedeni tarafından sık sık kesiliyor; ama yine de bayrağın hazırlık gerektirdiği net bir şekilde görülebiliyor):

Bu arada bayrak yüzeyindeki dalgalanmalar da ortamdaki havadan falan değil, astronotların bu iki çubuklu bayrağı hareket ettirirken sebep oldukları titreşimlerden kaynaklanıyor. Fakat yeryüzünde dalgalanan bir bayrakta görmeyeceğiniz türden "donuk" ve "kesintili" bir dalgalanma olduğuna dikkat edin. Bunun sebebi, ortamda havanın pratik olarak olmaması ve yerçekiminin de aşırı zayıf olması. Yapay zeka yardımıyla restore edilmiş şu video, bunu net olarak gösteriyor:


172 görüntülenme

Kaynaklar

  1. NASA. Flag Day – Flying High: The Stars And Stripes In Space - Nasa. (13 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
46
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close