Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Üzeyir Azam
Üzeyir Azam
1,570 UP
Üye 1 ay önce 2 Cevap
3

Ay ile Dünya arasındaki mesafeye 8 gezegen sığıyor mu?

401 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Aykut Kayı
Gezegenlere ilgili 1 ay önce

Ay ve Dünya arası mesafe yaklaşık 384.4 bin km dir.

Dünyayı hesabın dışında bırakıp Plütonu dahil ederek 8 gezegen ( Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Neptün, Satürün, Uranüs, Plüton) çaplarının yaklaşık toplamı 382.4 bin km dir.

Not mesafe ve çap bilgileri [1] kaynaktan alınmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani sorudaki kastınız bu 8 gezegeni boncuk gibi ay ve dünya arasına dizelemekse sığar. Hatta Jüpiterin uydusu Valetudoyu araya sıkıştırırsanız 2 bin km boşluğu kapatarak ve gaz devlerini göz ardı ederek dünyadan aya yol bile yapabiliriz😀

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Ay Mesafesi - Vikipedi. (26 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yiğit Yurduseven
Selam Aykut, 1 ay önce

Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi eliptiktir, bu nedenle tam bir daire formunda olmadığı için sorunuzun iki farklı cevabı var. Bir "Süper Ay'', dolunayı Ay'ın eliptik yörüngesinde Dünya'ya en yakın yaklaştığı nokta olan Yerberi (ing. perigee) olarak bilinen noktayla çakıştığında meydana gelir . Dünya etrafındaki her 27 günlük yörüngede Ay, Dünya'dan yaklaşık 226.000 mil (363.300 km) uzaklıktaki yerberisine ve Dünya'dan yaklaşık 251.000 mil (405.500 km) uzaklıktaki en uzak noktası veya yerötesine (ing. apogee) ulaşır.

Güneş Sistemi gezegenlerinin (Dünya hariç) ekvator yarıçapı ve çap değerleri

Çap değerlerini topladığınızda, karışıma büyük cüce gezegenleri dahil edip etmediğinize bağlı olarak çeşitli sayılar elde edersiniz:

Tüm Reklamları Kapat

387942 km (Plüton veya Eris yok)

390318 km (Plüton ile)

392718 km (Plüton ve Eris ile birlikte)

Yerberi 362600 km (356400-370400 km)

Tüm Reklamları Kapat

Yeröte 405400 km (404000-406700 km)

Son olarak tüm gezegenlerin uzunlukları ve Dünya ile Ay arasındaki mesafe toplanır. Güneş sistemindeki gezegenler, Plüton ve Eris'i de dahil etsek, yeröte konumunda Dünya ile Ay arasına sığar.

Güneş sistemindeki gezegenler, mümkün olduğunca sıkıştırıp Plüton ve Eris'i dışarıda bıraksanız bile, Dünya ile Ay'ın yerberi noktasına sığmazlar.

Kaynaklar

  1. SienceNotes. Science Notes. Alındığı Tarih: 13 Aralık 2024. Alındığı Yer: Science Notes | Arşiv Bağlantısı
  2. NASA Science. Nasa. Alındığı Tarih: 13 Aralık 2024. Alındığı Yer: NASA Science | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close