Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
ev ev
Üye
2

Ay Dünya'ya çarparsa ne olur?

Merhaba! Ay Dünya'ya çarparsa asit yağmuru olur mu? Dünya yörüngesinden çıkar mı? Bunlararı merak ediyorum.
413 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Nusret Bayram Gülbahar
Araştırmacı/Öğrenci

Öncelikle merhabalar,

Sorunuzun temelini anlamak için öncelikle "Dünya'nın uydusu olan Ay, Dünya'ya çarpabilir mi?" sorusuna cevap aramak daha uygun olacaktır. Bu sorunun cevabı evet, bunun sebebi ise oldukça basit. Ay şuan Dünya'nın kütle-çekim etkisi altında onun etrafında dolanma hareketini sürdürüyor ve her geçen yıl bizden uzaklaşıyor, uzaklaşmaya devam edecek ama herhangi farklı bir kütle-çekim etkisine Ay'ı maruz bırakacak olursak gezegenimizin yörüngesinden çıkarabilir hatta ve hatta bize çarpabilir. Biz, senaryo olarak uydumuzun bize çarptığını düşünerek devam edeceğiz. Uydumuzun çapı gezegenimizin çapının takribi dörtte birine eş değer, anlayacağınız çarpışma gezegenimiz üzerinde büyük bir yıkım getirecek. Yüksek ihtimalle canlı türleri bir kitlesel yok oluşa uğrayacak, gezegenimiz üzerindeki yaşam uzunca bir süre yok olacak. Gezegenimizin yörüngesinde büyük veya küçük ölçüde sapmalar meydana gelebilir ancak o hususta pek bir bilgim yok. Ancak sapmalar meydana geleceği su götürmez bir gerçek.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Gökalp Yoleri
Gökalp Yoleri
4,510 UP
fizik öğrencisiyim

ayı yada dünyayı yörüngesinden çıkarabilecek faktörlerle mümkün elbet

peki ne olur hız çok önemli bir faktör kütle miktarıda vede kütle yapısıda katı sıvı gaz plazma.

Tüm Reklamları Kapat

dünyanın içi aktif olduğu için her koşulda bu felaket olur tüm canlı yaşam için

hoş diğer seçeneklerdede sonu felakette ben zorlayıp ucuz atlatılacak bir senaryo geliştirebilirdim.

Tüm Reklamları Kapat

buda enteresan bir husus geliyor bana

örneğin sahlepli süt ne kadar etkili olabilir içine bir kağıdı kıvırıp rulo yapıp karıştırabilirsiniz

fakat bu sütü dondurursanız çelik kaşıkları bile büker

halbuki donduğu sırada enerji kaybediyor fakat enerji kaybetmesine rağmen kimyasal yapısı atom dizilişi dayanıklı malzeme yapıyor donan katılaşan cisimleri

ayda bu şekilde dünyaya çarpsa çok fazla hasar almayabilir dünya biraz daha küçük saydı

halbuki simulasyonlarda değdiği an ayın eriyip paramparça duğu gösterilir bence bu yanlış

eğer dünyda katı olsaydı kütleler büyük olduğu için çok yavaş hızlarda dahi çarpışsalar bu seferde büyük bir patlama meydana gelirdi

bakın bu seneryolar saniyede değil saatte 300 500 km hızlardan bahsediyorum

Tüm Reklamları Kapat

yinede her iki cisimde büyük hasarlar olurdu ki bir çarpışma muhtemeldn saatte binlerce km hızla olur o şartlarda iki cisimde bütünlüğünü koruyamaz

peki oldu ya aydünyanın güneş etrafındaki yörüngesinden dolayı bazen yavaşlar yada bilmefiğimiz bir şekilde saatte 5 km hızla dünyaya çarptı çarptıda denemez buna kondu o halde ne olurdu

kütlelerin büyüklüğünden dolayı vede dünyanın katı kabuğunun çok ince olmasından dolayı dünyanın içine doğru erlerdi ay buda yine büyük yıkım olurdu

tabi dünyanın çekim etkisinin daha ay çok yaklaşmadan ayı yörüngede parçalacağıda söyleniyor ki doğrudurda

ben bunu pek kabullenemiyorum düşüncelerimde ay çok küçük değil ki güneş sisteminin gezegenine görede en büyük uydusu siz düşünün gevşek toz parçalarından oluşmamış belkide binlerce kilometrelik tek parça metal ve kayaçlara sahip.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bilim Kötüye Nasıl Kullanılır?
Kötü Bilim: Bilim Kötüye Nasıl Kullanılır?
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
Ay Işığı ve Mercekle Kağıt Yakmak Mümkün mü?
Ay Işığı ve Mercekle Kağıt Yakmak Mümkün mü?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Günde 7 Saatten Uzun Ekrana Bakıyor musunuz?
Günde 7 Saatten Uzun Ekrana Bakıyor musunuz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close