Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Atomun yarıçapı neye bağlıdır?

Fransiyum, yarıçapı neden en büyük element? Neden Oganesson değil?
196 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Erdinç Ekin
Erdinç Ekin
128K UP
Öğrenciyim

"Atom Yarıçapı" ve dolayısı ile atom hacmi çekirdeğin etrafında ki değerlik orbitalde bulunan elektronların çekirdeğe olan uzaklığı olarak düşünülebilir. Bu uzaklığı etkileyen faktörler arasında değerlik orbitalde bulunan elektron sayısı ve elektronların enerji seviyesi veya çekirdekte bulunan protonların sayısını ifade eden atom numarası gibi özellikler bulunur. Atom numarası ve çekirdekte bulunan proton sayısı arttıkça atom çekirdeğinin çekirdek etrafında ki orbitallerde bulunan elektronlara uyguladığı çekim artar ve dolaylı olarak atom yarıçapı azalır. Değerlik orbitallerinde bulundurdukları elektronları en yüksek enerji seviyesinde bulunan elementler periyodik tablonun en alt tarafında bulunan 7. periyot elementleridir ve Fransiyum ile Oganessonu da kapsarlar. Elementlerin atomlarını inceleyecek olursak Fransiyum atomunun elektron konfigürasyonu [Rn] 7s¹ ve Oganesson elementinin elektron konfigürasyonu [Rn] 5f14 6d10 7s2 7p6 olarak yazılabilir[1][2]. Anlaşılabileceği üzere iki element atomunda da değerlik orbitaller 7. enerji seviyesindedir. Buna karşılık çekirdeklerinde Fransiyum 87, Oganesson ise 118 proton içerir ve bu durumda Oganesson elementinin çekirdeğinin değerlik elektronlara yaptığı çekim kuvveti Fransiyuma kıyasla daha fazla olacağından atom yarıçapı da aynı şekilde Fransiyumdan daha az olur. Aynı mantık ile Fransiyumun 7. periyot elementlerinin tamamından daha büyük bir yarıçapa sahip olacağını(Atom numarası soldan sağa artar) ve aynı zamanda 7. enerji seviyesinde elektron bulunduran ilk element olduğundan periyodik tabloda ki diğer tüm elementlerden de aynı şekilde daha büyük bir atom yarı çapına sahip olduğu söylenebilir[3].

Kaynaklar

  1. periodensystem. Oganesson (Og) — Periodensystem Der Elemente (Pse). (25 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 3 Şubat 2024. Alındığı Yer: .periodensystem | Arşiv Bağlantısı
  2. periodensystem. Francium (Fr) — Periodensystem Der Elemente (Pse). (25 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 3 Şubat 2024. Alındığı Yer: .periodensystem | Arşiv Bağlantısı
  3. collegesidekick. Periodic Trends: Atomic Radius. Alındığı Tarih: 3 Şubat 2024. Alındığı Yer: collegesidekick | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close