Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Çakar
Üye 3 Aralık 2023
5

Atomun içi o kadar genişse elektron ve çekirdek dışında ne var vakumlu ortam mı?

261 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 3 Aralık 2023

Atom çekirdeği ve etrafında dönen elektron arasında, çekirdeğin büyüklüğüne kıyasla devasa bir boşluk bulunuyor. Çekirdeğin boyutunu 1 metre büyütebilseniz en yakın yörüngedeki elektron yaklaşık 320 metre ötede dönerdi. Yani bir atomun %99'undan çok daha fazlası boşluklardan oluşuyor diyebiliriz. Yoksa diyemez miyiz?

Atomun doğasını, Güneş Sistemindeki dönen gezegenler gibi düşünemeyiz. Aslında ilk atom modeli anlayışı tıpkı bu şekilde düşünülmüştü. Bohr atom modeline göre; elektronların açısal momentumları vardı ve bu sayede protonla zıt elektrik yüklerine sahip olmasına rağmen, elektron çekirdeğine düşmüyordu (zıt kutuplar normalde birbirlerini çekerler). Bohr işin içine Planck Sabiti değerini de katarak yörünge hesaplamalarını yapabildi h/2pi (birinci orbit), 2xh/2pi (ikinci orbit), (üçüncü orbit) 3xh/2pi....

Fakat sonradan anlaşıldı ki, elektronlar hem parçacık hem de elektromanyetik dalga hareketi yapıyorlardı (tıpkı fotonlar gibi). Yani mantığımızı Newton mekaniğine göre değil kuantum mekaniğine göre geliştirmeliydik. Elektron dalga hareketi yapabiliyorsa üç boyutlu uzayda herhangi bir yerde olabilirdi. Ünlü Alman fizikçi Heisenberg "Belirsizlik İlkesi" ile bu durumu bize açıklayabilmiştir "bir parçacığın momentumunu ve konumunu aynı anda ve aynı kesinlikte bilemezsiniz". Sonuç olarak şu anlaşıldı ki, elektronlar çekirdek etrafında Bohr'un açıkladığı gibi sabit bir yörüngede değildi. Elektronların alabileceği momentum değerlerinin toplamı momentum genliği ve konumlarının alabileceği değerlerin toplamı da konum genliğini oluşturuyordu. Bu duruma göre elektronun yörünge çapı h/4pi'den küçük olamazdı, yani elektronlar sabit bir yörüngede değil, ancak çekirdeğe en yakın ve en uzak olabileceği alanlarda yörüngemsi bir hareket sergiliyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Tam bir daire olmayan yörünge yerine değişken yörünge alanları da boşluğu açıklamaya yetmez. Elektronlar bu sınırlı alan yörüngelerinin tamamını sürekli doldurur ve çekirdeğin etrafında bulutumsu bir görüntü oluşturur. Bu durum süperpozisyon ile açıklanır ve çekirdeğin etrafında aslında sürekli olasılık bulutları oluşturur.

Sonuç olarak; kuantum fiziği bize atomların sandığımız gibi %99 boş alana sahip en küçük yapı taşı olmadıklarını ispat etmiştir. [1]

Kaynaklar

  1. Kozan Demircan. Kuantum Mekaniğinde Atomlar Neye Benziyor? » Kozan Demircan. (1 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close