W omega'nin, entropi denklemi icindeki anlami toplam mikrodurumlardir. Kapali bir sistem icerisindeki sisteme dahil olan her parcacigin icinde bulunabilicegi minik durum sistemleri vardir, yani mikrodurumlari. Bunlarin hepsini topladiginda makrodurum olan sistemin kendisine varabilirsin.
Her mikrodurumun ise kendine has bir enerjisi vardir ve bu durumlar ne kadar ayirtedilebilir olursa entropi o kadar da yuksek olur. Ornek vermek gerekirse; X parcacigi herhangi bir mikrodurumda x enerjisine sahipken ayni parcacik Y mikrodurumunda y enerjisine sahiptir diyebiliriz. Yani, bu mikrodurumlar enerjinin nasil bir dagilim yaptigini gosterirler. Dedigim gibi sayilarini ne kadar coksa entropi o kadar yuksek olur. Boltzmann bunu aciklamak icin duzen ve duzensizlik kelimelerini secmistir. Aslinda olan, sayinin artmasindan oturu molekullerin/parcaciklarin erisebilecegi durum sayisinin artmasindan oturu enerjinin dagilim gostermesidir. Bunun sonucunda da "duzensizlik" gibi bir kavramin olusmasidir.
W, her sistemde farklilik gosterir. En basit haliyle;
N tane ayirt edilebilen parcacik n kadar durum icine yerlestirilmek istenirse
W = n^N
Ayirtedilemeyen parcacik icin ise (N + n - 1)!/n!(n - 1)! formulu ile bulabilirsin.
Bir bozuk parayi havaya atarsan yazi/tura gelme ihtimali 1/2'dir ve 2 durumu vardir. 30 kere atarsan
2^30 mikrodurumu olacaktir.
Kapanisi da sununla yapayim. Neden logunu aliyoruz?
Entropi, her miktrodurumun, makrodurumu nasil etkiledigini anlatir. Her katki birbirinden bagimsizdir ve toplanmak zorundadir. Ayni anda gerceklesen ve bagimsiz olan mikrodurumlari toplamanin en kolay yolu logdur. P1 ve P2 olasilikla gerceklesen iki durum hayal et. Bu olasiklarinin toplamini f(P1.P2)=f(P1)+f(P2 ) fonksiyonu verecektir. Bu bilgi de logaritmde mevcuttur.