Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Bora
Zeynep Bora
77K UP
Üye
1

Atom ve atom altı parçacıklarla ilgili ne biliyorsunuz?

9.sınıfım ve kimyadan proje ödevi aldım konum da atom ve atom altı parçacıkları. Bana yardım edebilir misiniz?✨
729 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Vural
Ahmet Vural
127K UP
Araştırmacı

Atom, bir elementin en küçük parçacıklarıdır ve elementin bütün özelliklerini belirler. Atomlar, protonlar, nötronlar ve elektronlardan oluşur. Protonlar ve nötronlar, atomun çekirdeğinde bulunur ve elektronlar ise atomun dışında bulunan bir elektron bulutu içinde dolanırlar. Atom altı parçacıklar ise, atomun daha küçük parçacıklarıdır ve bunlar arasında protonlar, nötronlar ve elektronların yanı sıra fotonlar, neutrino veya kuarklar gibi parçacıklar da bulunabilir. Atom altı parçacıkların hareketleri ve özellikleri, çok küçük bir ölçekte incelendiğinde ve çok yüksek enerjilerle çalışıldığında açıklanabilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Bilimsever

İşe geçmişteki atom modeli ve günümüzdeki atom modellerini incelemekle başlayabilirsin.

Önceden ve hala çoğu kişinin hala öyle bildiği atom modeli vardı. Proton ve nötronların bulunduğu bir çekirdek ve onun etrafında dönen elektronlar. Hemen belirteyim proton ve nötron ağır parçacıklardır. Elektron ise hafif bir parçacıktır. Bu Bohr isimli bir fizikçinin atom modeli olması lazım.

Ama zaman geçtikçe bu proton, nötron gibi parçacıkların da başka parçacıklardan oluştuğu anlaşıldı. Adına kuark denildi. Bu parçacıklardan çok bulundu ve rastgele isimler verildi. Aşağı kuark, yukarı kuark, müon, garip, tılsım gibi isimlerdi bunlar. Aşağı ya da yukarı kelimelerinin bir anlamı yok.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Temel parçacık modeli
Temel parçacık modeli
fizikolog

İşte sen bu noktadan itibaren detaylı bir tarif yazmak istiyorsan araştırarak parçacıkları anlatabilirsin. Örneğin higgs bozonu en son keşfedilendi 2012 yılıydı sanırım. Bozonlar parçacıktan ziyade bir alan olması lazım. Higgs bozonu ise bir parçacıkla etkileşimine göre o parçacığa kütle kazandırıyor. Ben basitten anlattım ama sen detaylandırabilirsin.

Yazına atom kelimesinin nrden geldiğiyle başlayabilirsin. Eski yunanca'da bölünemez anlamına gelen atomos kelimesinden geliyor. O zamanlar atomun içi bilinemediği için atomos demişler. Felsefeciler maddenin bir noktadan sonra bölünemeyeceğini düşünüyorlardı.

Daha sonra yazına çeşitli atom modellerine kısaca değinirsin. Bohr atom modelini se çok az detaylandırırsın. Bu model yanlış değil sadece eksiktir çok kabaca. Çünkü ağır parçacıkların sonradan başka parçacıklardan oluştuğu anlaşıldı kabaca.

Daha sonra modern atom modelinin parçacıklarına giriş yapabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer elementlerin birbirinden farkını anlatmak istersen periyodik tabloyu araştırabilirsin. Kabaca anlatacak olursak bir elementin diğer elementten en temel farkı proton sayısıdır. Biz proton sayısına göre elementlere isim veririz. Örneğin en bait atom 1 proton ve 1 elektronlu hidrojendir. Uranyum, plütonyum gibi elementleri incelersen çok daha fazla protonu olduğunu görürsün. Bir elementin izotopları var birde. Yani örneğin Bütün 1 protonları olan atomlara hidrojen diyoruz fakat hidrojenin 4 ayrı izotopunda nötron ve elektron sayıları değişiyor. Ptoton sayısı sabit ama yine.

Bundan sonrasında higgs bozonunu detaylandırabilirsin. Çünkü higgs bozonu yeni bulunması ile hem güncel hem de maddeye kütlesini kazandırmasıyla önemli. Ayrıca basında neden higgs bozonuna tanrı parçacığı dendiğiyle ilgili çok kısa bir paragraf da ayırabilirsin. Peter higgs denilen bilimadamı kağıdına nerdenm bu Allah'ın belası diye not düşmüş araştırma yaparken. İşgüzar basın bunu tanrı parçacığı diye servis etmiş. Klasik hikaye böyle. Atomun bir sürü parçacığı olmasına rağmen bu bozon adında tanrı geçiyor diye fazla ünlenmiş. Oysaki onu ünlü yapan belki de 25 sene boyunca Cern laboratuarında araştırmaktı.

Ben karışık karışık yazdım ama senin yazın giriş, gelişme ve sonuçtan oluşsun. Yani okuyucuyu birden atom modellerinin içine atma ilk paragrafta. Önce onu yazıya hazırla. Atom nedir, adı nerden gelir, eski felsefecilerin maddenin en küçük birimi hakkındaki görüşleri gibi. 1-2 paragraf maksimum kafidir.

Sonrasında atomun tarihteki modellerine çok kısa bir paragraf ayırıp işte tarihte böyle modeller olmuş diyerek devam et. En son bildiğimiz bohr modelini anlat.

Bu noktadan sonra modern atom teorisindeki parçacıklara giriş yapabileceğin gibi madde ve enerjiyi çok basit tanımlarla açıklayabilirsin. Madde enerjidir, enerji de maddedir. Bunu nerden biliyoruz? Einstein'ın formülünden. Enerji =kütle x ışık hızının karesi. Yani e=m.c². bu noktada basit bir formül kullanman yazını etkileyici hale getirecektir 9. Sınıf bir öğrenci için. Buna basit 1 paragraf ayırabilirsin istiyorsan.

Bohr atom modelini açıkladıktan sonra evrendeki 4 temel kuvveti açıklayan bir paragraf da girebilirsin. Ben konuyu uzatmadan 4. Yani güçlü nükleer kuvveti anlatayım. Atom çekirdeği dediğimiz şeyde proton ve nötronu bir arada tutan kuvvettir. Mıknatıs gibi ama mıknatıs değil. İleri okuma için 4 temel kuvvet şeklinde araştırma yapabilirsin.

Çok yazdım amasen dilediğib konuları içibden seç kullan. Çünkü atom ve parçacıkları dediğimiz şey çok geniş bir konu. 10 sayfa da yazsan bitmez. Örneğin ışk dediğimiz şey de bir parçacık. Adı foton. 4 temel kuvvetten elektromanyetizma ilkeleri ile etkileşime giriyor. Enerjilendirdiğin bir elektronun üst yörüngelere çıktıktan sonra kendi yörüngesine dönerken etrafa saçtığı parçacıktır foton. Bunu yazında kullanıp kullanmamak sana kalmış. Ben fikir olarak belirtirim sadece.

Elektron enerjilendikçe üst yörüngeler çıkıp ordan kendi yörüngesine dönerken sadece foton saçtıysa buna termal radyasyon denir. Ama o elektron en geniş yörüngeden dışarı fırlarsa artık ona iyonize radyasyon denir. Yani şu bildiğimiz manadaki zararlı dediğimiz radyasyon.

Bir noktada kuantum muhabbetine girip girmemek sana kalmış. Fiziğin en ağır kolu olduğu için sadece basit 1 paragraf ayırmak senin yararına olabilir. Kuantum dediğimiz şey quantity yani miktar, adet anlamına gelir. Parçacıkların kesikli hareket etmesini ifade eden bir tanım. Klasik fiziğin büyük şeylerin hareketini açıklamakta iyi olduğunu, ama atom altı parçacıklarda fiziğin değiştiğini, buna kuantum mekaniği dendiğini söyleyen bir paragraf yazman yeterli. Yani elimizde İsaac newton diye bir fizikçi var. Newton elma neden yere düşer sorusunu çok güzel açıklayabilen fizik formüllerini yazmıştır. Ama iş atomaltı parçacıklara gelince bu fizik yasaları işlemiyor bir noktadan sonra. Bunu da kuantum mekaniği açıklıyor. Günümüzde geldiğimiz noktada ise everything of theory olarak adlandırılan iki fizik yasasını birbirine bağlayacak formül üzerinde çalışıyor bilim insanları. Örneğin Stephen bu teori üzerinde çalışıyordu.

Kaynaklar

  1. fizikolog. Standart Model. Alındığı Tarih: 13 Aralık 2022. Alındığı Yer: fizikolog | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close