Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Timuçin Kurt
Timuçin Kurt
10K UP
Üye
0

Atom numarası 84 ve sonrasındaki elementler radyoaktifse ve atom numarası 83 olan kurşun (pb) yaygın radyasyon kalkanıysa bunun mantığı nedir?

Mesela sabunlar genellikle yağlardan yapılır ve ilginç bir şekilde en iyi yağ çözücülerden biri sabunlardır. benzeri bir ilişiki var mıdır?
493 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Merhabalar,Kurşunun atom numarası 82 dir,83 olan bizmuttur sanırım yanlış yazdınız.

Atomların radyoaktif olmasına ne sebep olur? Doğada bulunan atomlar ya kararlıdır ya da kararsızdır. Çekirdeği oluşturan parçacıklar arasındaki kuvvetler dengeliyse bir atom kararlıdır. Bu kuvvetler dengesiz ise bir atom kararsızdır (radyoaktif); çekirdeğin fazla iç enerjisi varsa. Bir atom çekirdeğinin kararsızlığı, nötron veya proton fazlalığından kaynaklanabilir. Bir radyoaktif atom, diğer parçacıkların yanı sıra nükleonları (protonlar veya nötronlar) çıkararak veya başka formlarda enerji salarak kararlılığa ulaşmaya çalışacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Kurşundan sonrası radyoaktif olmasına rağmen, yani kurşun sınır noktada iken üstüne birde radyasyon kalkanı olması ilginçtir,tam olarak sorduğunda bu.

İşte burada devreye çekirdek ağırlığı giriyor yani çekirdek ağırlığı arttıkça kararsızlık dolayısıyla radyoaktivite artıyor evet ancak aynı zamanda da radyasyonu absorbesi de artıyor.X-ray ve gama radyasyonu en iyi ağır çekirdekleri olan atomlar tarafından absorbe edilir, çekirdek ne kadar ağırsa absorbe ediliş de o kadar iyi olur.

Tüm Reklamları Kapat

Şaşırtıcı fakat bazı uygulamalarda tükenmiş uranyum ve toryum radyasyon kalkanı olarak kullanılır.

Burada çekirdek kararlılığı ve nötron proton sayısı ilişkisi gösteriliyor
Burada çekirdek kararlılığı ve nötron proton sayısı ilişkisi gösteriliyor
Kimyaca.com

Yağ ve sabun olayına gelecek olursak evet, verdiğin örnek benzer sayılabilir ancak tam olarak aynı değildir, yağ kimyasal değişime uğramıştır.Mantık şudur; polar maddeler polar çözücülerde, apolar maddeler(yağ) ise apolar çözücülerde çözünür ve biz polar ve apolar uçlara sahip iki türü de çözen bir şey yapmak istiyoruz yani sabun, işte burada apolar ucu sağlamak için uzun zincirlerden oluşan yağlara ihtiyacımız vardır.

Hidrofob(suyu sevmeyen),Hirdrofil(suyu seven)
Hidrofob(suyu sevmeyen),Hirdrofil(suyu seven)
Marcalinnatural.com

Kaynaklar

  1. Arpansa. Radyoaktivite. (16 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Radyoaktivite. (16 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Radyasyondan Korunma. (16 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. Ankara üniversitesi. Radyoaktiflik, Kurşun ,Bizmut Pdf. (16 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close