Su oluşabilir fakat bu su gezegenin Güneş’e olan uzaklığıyla katı yada gaz olur. Sıvı olamaz. Çünkü sıvı olması 0-100 derece aralığında bir sıcaklık olmasını bekleriz. Maalesef atmosfer olmadan bu sıcaklık aralığını tutturabilmemiz mümkün değil. En basitinden içinde yaşadığımız Dünya’yı düşünelim: Dünya’nın atmosferi olmasaydı yaşayamazdık. Çünkü gece -200 ve gündüz +200 (yaklaşık değerler) derecelere ulaşırdık. Bu aralıklarda suyun sıvı olması için gerekli aralıklar oluşur fakat gözlemleyecek süremiz olmaz. Çünkü bu geçişler “anlık” diyebileceğimiz çok hızlı geçişlerdir. Tıpkı Ay’daki gibi.
Güneş’e uzak bir gezegen düşünelim. Neptün gibi. Neptün’de su, buz halinde bulunur. Çünkü sıcaklık -400 derece civarı. Fakat bazı gezegenler hatta onların uydularında sıvı su bulunma ihtimali olduğu söz konusu. Bunun sebebi de çekirdektir. Bildiğimiz gibi çekirdek çok sıcaktır. Bu da çekirdeğe yakın bir bölümünde su olma ihtimalini gösteriyor.
Gezegen Güneş’ yakınsa Merkür gibi. Zaten gezegen aşırı sıcak olduğu için (+300 +400 civarı) bu gezegende sıvı halde du bulamayız. Bu su buharlaşıp uçmuştur!
•Örneklendirirken daha iyi anlamak adına Güneş’i seçtim. Fakat bu herhangi ısı kaynağı ve bu ısı kaynağına yakın gezegenler için de geçerlidir!
Umarım yardımcı olmuştur...
İYİ GÜNLER🌷