Yaygın olarak bilinenin aksine atlar ayakta uyumazlar tam olarak, ayakta uyuklarlar ya da kestirirler diyebiliriz belki.
Atlarda aynı insanlar veya diğer kara memelileri gibi derin uykuya ihtiyaç duyarlar. Fakat av konumundaki bir otçul olmaları sebebiyle vahşi doğada her an tehditlere hazır olacak şekilde evrimleşmişlerdir ve günümüzde evcilleşmiş olmalarına rağmen hala bu davranışa sahiptirler. Yapay seçilim sürecinin evrimsel ölçekte çok kısa olduğunu (dolayısıyla bırakın atları biz insanlarda bile kökenlerimizden gelen pek çok davranışa hala sahip olduğumuzu hatırlatmak isterim) ve anatomik olarak henüz önemli bir değişiklik yaratamadığını söyleyebiliriz. Çünkü anatomik olarak yere uzanmalarını zorlaştıran sternumlarının keskin yapısı ancak lateral olarak yatabilmelerine izin verir.
Ön bacakta ayakta uyuklamalarını sağlayan lacertus fibrosus adında bir tendona sahiptirler, bu tendon cubiti ekleminin hareketini önler.
Arka bacaklarında daha karmaşık bir anatomiye sahipler, kaynak olarak eklediğim makale de bu yapıları inceleyebilirsiniz.
Burada önemli olan atlarında derin REM uykusuna (gece de 2-3 saat) ihtiyaç duyması ve bunu sadece yere uzanarak karşılayabiliyor olmalarıdır. Tam olarak güvende hissettikleri bir ortamda yere uzanarak uyuyacaklardır.
5,537 görüntülenme
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Stay Apparatus - Horse Anatomy. (12 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı