Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 4 Temmuz 2020
1

Ateistler neden Tanrıyı görmeden kabul etmem der?Görseler bile bu onu kesin olarak kanıtlamaz ki?Gördüklerinde kabul ettiklerindede inanmış olurlar?

Tanrıyı görsek bile bu onu %100 kanıtlamaz.Semavi dinlerde olduğu gibi öldükten sonra cennet cehennemi görsek hatta cennete veya cehenneme gitsek bile bu tanrıyı tam anlamıyla kanıtlamaz.Tanrının tanrı olduğuna sadece kendisi emin olabilir.Durum böyleyken ateistler”tanrıya dair,kanıt görene kadar kabul etmem” neden der?Yada inanmak değil bilmek istiyorum neden der?%100 bilemez veya emin olamazlar ki?Emin olamadıkları halde onu kabul ederlersede inanmış olurlar ve ateizme aykırı düşerler?
197 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı 5 Temmuz 2020

Meseleye %100 kesinlik noktasında bakarsak 2+2=4 sonucu veya şu an bu yazıyı okuyor olduğunuz bilgisinden de %100 emin olamayız. Fakat olaya Karl Popper'in bilimsel çerçevesinden bakarsak en azından neyin yanlış olduğunu söyleyebiliriz ve bazı şeylerden kesin olmasa da kesine yakın oranlarla bilgi sahibi olabiliriz.

Prof. Dr. Celal Şengör'den bir alıntı yapmak faydalı olur. Tam olarak cümlelerini yazmayacağım fakat dolaylı aktarım yapacağım, diyor ki: Etrafımızdaki algıladığımız bir evren var ve bunun bazı olguları var. Örneğin aşağı atlarsan düşersin. Bu algılanımı bir ön kabul olarak alıyoruz ve buna göre gözlem, deney yapıp neyi bilip neyi bilmediğimizi test etmeye çalışıyoruz. Sen diyorsan ki bu evren aslında yok, aşağı atlarsam öleceğim meçhul çünkü zaten yaşıyor olduğum meçhul. O halde atla bakalım aşağıya. Yok atalayamıyorsan bu evrenin varlığını bir ön kabul olarak alıyorsun demektir.

Varoluş sorunsalı insanoğlunun en eski sorunsallarından biridir. Nerden geldik, nasıl geldik soruları daima bir merak konusudur. Ve bu konuda mümkün olduğunca kesine yakın bilgiye ulaşmak isteriz. Tıpkı bilimsel bilgi gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Tanrıyı görmeden kabul etmem sözünü en basit şekilde filolojik olarak ele alabiliriz. Bilimsel veriye giden yolun ilk adımı "gözlem" dir. Bir şeyi gözlemlersin, daha sonra bu gözlem ekseninde bir takım fikirler üretirsin sonra bu fikirleri belirli çerçevelere oturtup hipotez oluşturursun ve deneysel aşamaya geçersin. Görmek ve gözlem kelimeleri arasındaki bağlantıyı anlatmama gerek yok.

Dolayısıyla bir şeyi görmek, gözlemlemektir. Ve bilimsel veriye giden yola açılan kapıdır. Bu sebeple "gözle görmek" eylemi insanoğlunun her zaman en güçlü dayanaklarından biri olmuştur. Elbetteki bir şeyi görmek gerçekliğini kanıtlamaya yetmez. Fakat ne olduğu hakkında çalışma yapmaya yetecek veri sunabilir ve ışık tutabilir.

Sadece bir kişi veya gurubun söz konusu herhangi bir şeyi görmesi de bilimsel kanıt açısından yeterli değildir. Pek çok spiritüel bir şeyler gördüğünü iddia eder. Fakat hiç bir bilimsel dayanağı yoktur. Sayıları milyonlara ulaşsa da söylediklerinin değeri yoktur bu sebeple.

Bilimsel bilgiden bahsedebilmek için söz konusu durumun belirli şart ve imkanlar altında yapılan tüm deneylerde aynı veya benzeri sonuç vermesi gerekir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close