Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Ateist olmak bazı yerlerde neden garip karşılanır?

274 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Hasan Ok
Hasan Ok
46K UP
Fikir Sahibi

Bilindiği üzere toplum tamamen rasyonel temeller üzerine kurulu değildir. Toplumun özünde barındırdığı sosyo kültürel değerlerden, ekonomik değerlere kadar her şey toplumun yaşama bakış açısını etkilemektedir. Örneğin bir tarım toplumunu düşünelim; bu topluluklarda "dağ" bir tanrı figürüdür (Daha ayrıntılı olarak; Celal Şengör: Bilimle Sohbet, "Toros adı nereden geliyor" kısmına bakabilirsiniz). Günümüzde bu tanrı figürü bir mitoloji olarak değerlendiriliyor fakat en nihayetinde ne kadar geçmişe gidersek gidelim bu olgu (tanrı-dağ) o toplumun inanç figürüydü ve toplumsal açıdan şu anki tek tanrılı dinler ile hemen hemen benzerlik gösteriyordu (örn; yaşamı şekillendiren inanç). Geçmişteki ilkel toplumlarda (belki de ilkel değillerdir, zaman farkını anlayabilmek adına bu tabiri kullanıyorum) fırtına çıktığında "tanrı kızdı" algısı vardı ki bu Thales, Anaksimenes gibi önemli düşünürlerin ve bilim insanlarının yaşadığı Yunan toplumunda daha sistemliydi ve onlar tanrılarına isimler dahi takmıilardı. Yaşanan doğa olaylarına bunu "bu" tanrı, bunu da "bu" tanrı yaptı diyorlardı. Bu açıklamaların üzerine sorumuza dönecek olursak az önce de belirttiğim üzere toplum tamamen rasyonel temeller üzerine oturmadığı için yaşanan doğal olaylara şu an dahi tanrısal anlam yüklenebiliyor(binlerce yıl geçse dahi bu hala böyledir). Sadece sosyo-kültürel değil doğayı anlamanın da tanrı üzerine kurulu olduğu binlerce yıllık geleneklerin oluşturduğu kültürlerde "tanrı tanımamazlık"ın garip karşılanması olağan şeylerdir, hiç değilse bunun uğrunda öldürülenleri düşündüğümüzde garip karşılanması daha insancıl sayılmaz mı? Her nasıl ki doğa olaylarına bakış binlerce yıllık insan kültüründe çeşitli değişimlere tabii tutulmuşsa, tanrı tanımamazlığın cezası da binlerce yıllık kültürlerimizde değişime tabi olmuştur. Tabi burada yazmış olduğum bahsi geçen olaylar dünyanın hemen hemen her yerinde aynı düzlem üzerinde ilerlemiyor. Örneğin; orta çağın karanlığından bahsediyoruz ama Sokrates öncesi gelişmiş Yunan toplumunun muazzam insanlarını da düşünmemiz gerekir, nitekim daha öncesi aydınlık olan toplum daha sonraları karanlığa gömülüyor. Daha da toparlayacak olursak kendi toplumsal geleneklerimizin oluşum biçimini ve bunun toplum üzerindeki etkisini düşündüğümüzde nedenin daha da iyi anlıyoruz.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
MESUT BEYOĞLU
düşünce belirtme amaçlı

Bu bence ateist olmak ile alakalı bir durum degil. bir şehir düşünelim orada yaşayan insanların atalarından gelen bir ateist düşünce fikri yaygın olsun ve o şehrin çoğunluğunu ateist insanlar oluştursun.

Bir gün o şehirden birileri çıkıp bir tanrı olduğunu ve bu tanrıya inanılması gerektiği ile alakalı ortaya bazı argümanlar koysa bence o ateist camia bu arkadaşlarımızı garip karşılayacaktır

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close