Bir yaratıcının varlığına inanır iken inanmayan biri olduysanız, sizi bu fikre iten bazı gerekçeler olsa gerek. Size göre bu sebepler zaten yeterli oldu ki, inanmayan biri oldunuz. Bu şartlar altında mevcut kabulünüz doğrultusunda başka sebepler arıyor olmanız kendi içinde bir güvensizlik hissi yaratıyor. Zaten artık bu durumda olduğunuzu söylüyorsunuz, seçiminizi yapmışsınız. Yani denebilir ki keşke burada sorduğunuz argümanları inceledikten sonra bu konudaki konumunuzu netleştirseydiniz.
Ayrıca... %100 eminim demek de sizin takdiriniz tabi, % kaç emin olduğunuzu istediğiniz rakamla anlatabilirsiniz ama her türden bir kesinlik ve kendinden eminlik, ateistlerin genel bakış ve kabullerine biraz ters. Nereden biliyorsunuz diye sorsam vereceğiniz cevaplar mantıki çıkarımlar, felsefi argümanlar, fikir yürütmeler, evren ve doğadaki çelişkiler vs. (bunlar da başlıklar altında tasnif edilmiş durumda) olacaktır. Ve aslında bunların hiç biri yaratıcının varolmadığını ispatlamaz. Çünkü zaten yokluk ispatlanamaz. Bir çocuk zekasıyla "her yere baktın mı?" diye sorsak buna evet diye cevap veremezsiniz.
Ateizm üzerine sayısız sohbet dönmüştür geçmişte ama aslında bunların çoğu, en temel, en öncül gerçeği göz önüne almayan sohbetlerdir. O da şu: Ateizm, yaratıcının yokluğundan emin olmak değildir (Olamayız). Sıkça dile getirildiği gibi yaratıcının "varolmadığına inanmak" da değildir (Ateizm bir inanç değildir). Ateizm tam olarak: Bir yaratıcının var olduğuna dair sunulan iddiaları ikna edici bulmama hâlidir. Bu kabulü farklı kelimelerle söyleme dökebilirsiniz ama işin temeli bu. Bu iddialar ikna edici olsa, kanıtlanabilir olsa, birileri çıkıp yaratıcıyı ret edemeyeceğimiz kanıtlar sunsa bunu kabul etmemiz gerekir. Büyük patlama gibi. Büyük patlamayı görmedik, deneyimlemedik, hiç varolmadığını düşünebiliriz. Ama elimizdeki kanıtlar o kadar güçlü ki onu kabul ediyoruz. Bakın, inanıyoruz demiyorum. Kabul ediyoruz. Biliyoruz. Söz konusu kuram üzerine eksiklikler, fazlalıklar, yanılgılar olabilir ama evrenin bir noktadan doğduğundan eminiz. Çünkü bu yöndeki göstergeler, kanıtlar, bilimsel veriler çok güçlü. Ama yaratıcının varlığına dair sunulanlar çok zayıf ateistlere göre. Ama bu zayıflık, "kesin yok" demek değil. Çünkü var olmadığı üzerine de güçlü kanıtlar yok.
Özetle, kaynakta verdiğim argümanlar size fikir verecektir ama bunlar dahil hiç bir argüman %100 seviyesinde bir eminlik demek değil. Bir şeyin varlığını kanıtlamak, onun varlığını iddia edenin sorumluluğudur. Bir şeyin yok olduğunu iddia etmek diye bir şey yok aslında. Buna gerek yok yani. Varlığının iddia edilmediği bir şeyin yokluğunu iddia eden birine rastladınız mı? Hayır. Rastlayamazsınız. Bu nedenle yaratıcının yokluğundan emin olmaya gerek yok mantıken. Ki doğru ve haklı bir iddia da sayılmaz.
.[1]
Kaynaklar
- Kualia Analitik Felsefe Dergisi. Ateizme Dair Argümanlar - Graham Oppy - Kualia Analitik Felsefe Dergisi. (23 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2023. Alındığı Yer: Kualia Analitik Felsefe Dergisi | Arşiv Bağlantısı