Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hüseyn Nuruzadə
Üye 14 Aralık 2023 1 Cevap
2

Ateist argümanları nelerdir?

Merhaba, yeni ateist oldum ve Tanrının var olmadığına %100 eminim. Ama her insan gibi mensup olduğum değeri araştırmak, öğrenmek ve bilmek istiyorum. Lütfen bana yardım edin.
869 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 15 Aralık 2023

Bir yaratıcının varlığına inanır iken inanmayan biri olduysanız, sizi bu fikre iten bazı gerekçeler olsa gerek. Size göre bu sebepler zaten yeterli oldu ki, inanmayan biri oldunuz. Bu şartlar altında mevcut kabulünüz doğrultusunda başka sebepler arıyor olmanız kendi içinde bir güvensizlik hissi yaratıyor. Zaten artık bu durumda olduğunuzu söylüyorsunuz, seçiminizi yapmışsınız. Yani denebilir ki keşke burada sorduğunuz argümanları inceledikten sonra bu konudaki konumunuzu netleştirseydiniz.

Ayrıca... %100 eminim demek de sizin takdiriniz tabi, % kaç emin olduğunuzu istediğiniz rakamla anlatabilirsiniz ama her türden bir kesinlik ve kendinden eminlik, ateistlerin genel bakış ve kabullerine biraz ters. Nereden biliyorsunuz diye sorsam vereceğiniz cevaplar mantıki çıkarımlar, felsefi argümanlar, fikir yürütmeler, evren ve doğadaki çelişkiler vs. (bunlar da başlıklar altında tasnif edilmiş durumda) olacaktır. Ve aslında bunların hiç biri yaratıcının varolmadığını ispatlamaz. Çünkü zaten yokluk ispatlanamaz. Bir çocuk zekasıyla "her yere baktın mı?" diye sorsak buna evet diye cevap veremezsiniz.

Ateizm üzerine sayısız sohbet dönmüştür geçmişte ama aslında bunların çoğu, en temel, en öncül gerçeği göz önüne almayan sohbetlerdir. O da şu: Ateizm, yaratıcının yokluğundan emin olmak değildir (Olamayız). Sıkça dile getirildiği gibi yaratıcının "varolmadığına inanmak" da değildir (Ateizm bir inanç değildir). Ateizm tam olarak: Bir yaratıcının var olduğuna dair sunulan iddiaları ikna edici bulmama hâlidir. Bu kabulü farklı kelimelerle söyleme dökebilirsiniz ama işin temeli bu. Bu iddialar ikna edici olsa, kanıtlanabilir olsa, birileri çıkıp yaratıcıyı ret edemeyeceğimiz kanıtlar sunsa bunu kabul etmemiz gerekir. Büyük patlama gibi. Büyük patlamayı görmedik, deneyimlemedik, hiç varolmadığını düşünebiliriz. Ama elimizdeki kanıtlar o kadar güçlü ki onu kabul ediyoruz. Bakın, inanıyoruz demiyorum. Kabul ediyoruz. Biliyoruz. Söz konusu kuram üzerine eksiklikler, fazlalıklar, yanılgılar olabilir ama evrenin bir noktadan doğduğundan eminiz. Çünkü bu yöndeki göstergeler, kanıtlar, bilimsel veriler çok güçlü. Ama yaratıcının varlığına dair sunulanlar çok zayıf ateistlere göre. Ama bu zayıflık, "kesin yok" demek değil. Çünkü var olmadığı üzerine de güçlü kanıtlar yok.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle, kaynakta verdiğim argümanlar size fikir verecektir ama bunlar dahil hiç bir argüman %100 seviyesinde bir eminlik demek değil. Bir şeyin varlığını kanıtlamak, onun varlığını iddia edenin sorumluluğudur. Bir şeyin yok olduğunu iddia etmek diye bir şey yok aslında. Buna gerek yok yani. Varlığının iddia edilmediği bir şeyin yokluğunu iddia eden birine rastladınız mı? Hayır. Rastlayamazsınız. Bu nedenle yaratıcının yokluğundan emin olmaya gerek yok mantıken. Ki doğru ve haklı bir iddia da sayılmaz.

.[1]

Kaynaklar

  1. Kualia Analitik Felsefe Dergisi. Ateizme Dair Argümanlar - Graham Oppy - Kualia Analitik Felsefe Dergisi. (23 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2023. Alındığı Yer: Kualia Analitik Felsefe Dergisi | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close