Atatürk döneminde gerçekleşen idamları anlamak için dönemin tarihsel olgularına bakmak gerekir.
- Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra Anadolu'da ayaklanmalar başlamıştı. Kısa bir süre sonra Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde birleşen bu ayaklanmalar, güçlü bir milli mücadeleye dönüştü. İşgalcilere yönelik bu savaş aynı zamanda hilafet ve saltanatın temsil ettiği eski düzene karşı bir ihtilaldi.
- Milli Mücadele'nin başlangıcında ki çetin zorluklar ve BMM nin işgale karşı savaşabilmesi için düzenli orduya duyulan ihtiyaç, içte oluşan ihanet cehpesini kırmak, asker kaçakları sorununu çözmek önemliydi, asker kaçaklari aynı zamanda iç isyan kaynağını oluşturuyordu ve düşman ordusunun cephelerinde savaşıyorlardi.
- Bu doğrultuda Fransız İhtilal Mahkemeleri örnek alınarak 11 Eylül 1920 de İstiklâl Mahkemeleri kurulmuştur. İstiklal mahkemeleri BMM adına, suçluyu, işlediği suçun türüne göre yargılar ve ceza verirdi, bunlar arasında idamda vardi.
Milli Mücadele döneminde görev yapan İstiklâl Mahkemeleri'nin kurulmasıyla 100.000 civarinda er kıtalarına geri gönderilmiş, toplumsal düzenin sağlanmasında önemli rol oynanmıṣtır.[1]
Tüm Reklamları Kapat
356 görüntülenme
Kaynaklar
- Av.Mustafa Eryılmaz. (2003). İstiklal Mahkemeleri. dergipark.org.tr, sf: 10,11,12,13,14. | Arşiv Bağlantısı