Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
46K UP
Üye 24 Temmuz 2021
1

Astronot kıyafetleri hangi malzemelerden yapılıyor?

9,272 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Ahmet Turunç
sınırsız sonsuz astronomi meraklısı, öğrenci 25 Temmuz 2021

Özetle;

Naylon, likra (spandeks lifleri) ve sıvı soğutma tüplerinin bir kombinasyonundan yapılmıştır.

Aya ayak basan Buzz Aldrin' in fotoğrafı
Aya ayak basan Buzz Aldrin' in fotoğrafı
Nasa

Soğutma Giysisi

Astronotların giydiği uzay giysisinin ilk parçası, esnek bir likra (spandeks) malzemeden ve su borularından yapılmış özel bir soğutma giysisidir. Baş, eller ve ayaklar hariç tüm vücudu kaplayan bu dar giysiye yaklaşık 300 fit tüp dokunmuştur. Soğutulmuş su, vücut ısısını düzenlemek ve tipik olarak birkaç saat süren uzay yürüyüşü sırasında ekstra ısıyı gidermek için uzay yürüyüşçünün derisinin yakınındaki tüplerden akar. Giysideki havalandırma delikleri teri astronotun vücudundan uzaklaştırır ve uzay giysisi giysisinin içindeki dolaşıma yardımcı olur.

Sert Üst Gövde

Sert üst gövde hafif ama güçlüdür ve giysinin içini taşınabilir yaşam destek sistemindeki uygun sistemlerle birleştirir. Kolsuz bir gömlek şeklindedir ve kolları kaplayan ve eldivenleri birleştiren kol tertibatına bağlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Eldivenler

Astronotlar, uzay giysisi eldivenleri giyerken nesnelerle çalışabilmeli ve nesneleri kaldırabilmelidir. Eldivenler astronotları uzay ortamından korur ve uzay yürüyüşçülerinin parmaklarını olabildiğince kolay hareket ettirebilmeleri için yapılmıştır. Parmaklar, vücudun uzayda en soğuyan kısmıdır ve uzay giysisi üzerindeki eldivenler, parmakları sıcak tutarken, el becerisinin alet kullanmasına izin vermek için ısıtıcılarla donatılmıştır.

Alt Gövde

Takım elbisenin alt kısmı uzay elbisesi pantolonu, bot ve bel kısmının alt yarısından oluşuyor. Bel yatağı adı verilen bir parça astronotun hareket etmesine ve dönmesine yardımcı olur. Metal gövde contası, alt gövdeyi sert üst gövdeye bağlar.

Katmanlar

Takım elbisenin esnek kısımları 16 kata kadar malzemeden yapılmıştır. Katmanlar, oksijeni uzay giysisi içinde tutmaktan uzay tozundan korumaya kadar farklı işlevler gerçekleştirir. Astronotun cildine en yakın olan soğutma giysisi ilk üç katmanı oluşturur. Bu giysinin üstünde, vücut için uygun basınç oluşturmak için gazla doldurulmuş ve nefes almak için oksijeni tutan mesane tabakası bulunur. Bir sonraki katman, mesane katmanını astronotun vücudunun etrafında doğru şekilde tutar. Yırtılmaz astar yırtılmaya karşı dayanıklı bir katmandır. Sonraki birkaç katman yalıtımdır ve giysinin içindeki sıcaklığın korunmasına yardımcı olmak için bir termos gibi davranır. Beyaz dış katman, güneş ışığından gelen ısıyı yansıtır ve üç çeşit ipliği karıştıran bir kumaştan yapılmıştır. Tek iplik suya dayanıklılık sağlar, diğeri kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan malzeme ve üçüncü bileşen ise ateşe dayanıklı. Bazı takımlar düz beyazdır ve bazılarında bir uzaylıyı diğerinden ayırt etmeye yardımcı olan çizgiler vardır.

Yaşam destek sistemi

Uzay giysisinin arkasında, giysinin çalışması için gerekli malzemeleri ve ekipmanı barındıran bir sırt çantası var. Bu sırt çantası, astronotların soluduğu ve elbiseye basınç uygulayan oksijeni içerir. Sırt çantasındaki bir regülatör, elbiseyi doğru basınçta tutar. Bir fan, oksijeni giysi içinde dolaştırır ve astronotların soluduğu karbondioksitin giysiden çıkarıldığı yaşam destek sistemi içinde dolaşır. Sırt çantası elbise için elektrik sağlar ve iletişim için iki yönlü bir telsiz içerir. Sırt çantası ayrıca soğutma giysisi için su, suyu soğutmak için bir soğutucu ve soğutulmuş suyu devir daim eden bir pompa içerir.

Tüm Reklamları Kapat

İletişim Sistemi

Tarihsel olarak, astronotun kaskının altına kulaklık ve mikrofon içeren bir iletişim başlığı takılır. Kapak, uzay giysisindeki radyoya bağlanır ve astronotun diğer mürettebat üyeleri ve görev kontrolü ile konuşmasını sağlar. İletişim başlığına bazen çizgi film karakteri tarafından giyilen havacı başlığına benzemesi nedeniyle Snoopy başlığı denir. Yeni keşif kıyafeti, kaskın içinde astronotun şapka takmasını gerektirmeyen yükseltilmiş bir ses sistemi içeriyor. Entegre iletişim sistemi, kask alanının içine monte edilmiş hoparlörlere ve astronotun sesini otomatik olarak alan birden fazla gömülü sesle etkinleştirilen mikrofona sahiptir.

Kask

Uzay yürüyüşleri için yapılmış uzay giysilerindeki kask, bir basınç balonu görevi görür ve giysinin içindeki basıncı korumak için güçlü plastikten yapılmıştır. Ayrıca astronotlara oksijen sağlayan bir havalandırma sistemine sahiptir. Kasklar ayrıca astronotların burunlarını kaşımak için kullanabilecekleri küçük bir köpük blok içerir. Güneşlik, astronotun güneş gözlüğü gibi çalışan özel bir altın kaplamaya sahiptir. Hareketli güneşlik ve güneşlikler birlikte, astronotu güneşin güçlü ışınlarından korurken yine de net bir görüş alanı sağlar.

Artemis misyonları için giyilecek takımların üzerindeki kask, gezegen cisimlerinin aşındırıcı kirine karşı koruma sağlayan, hızlı değiştirilebilen bir koruyucu vizöre sahip olacak. Bu yeni giysilerin kaskı, uzay yürüyüşçülerinin ayaklarının etrafındaki zemini daha iyi görebilmenizi sağlayan eliptik bir şekle de sahiptir.

1,513 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Erin Mahoney. (2020). Spacesuit. Nasa, sf: 1. | Arşiv Bağlantısı
  2. Discovery Channel Southeast Asia, et al. Spacesuit | How To Build... Everything. (1 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2021. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close