Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umut Endiz
Umut Endiz
108K UP
Üye 10 Temmuz 1 Cevap
3

Astronomide kullanılan ölçü birimleri nelerdir? Örneğin; AU, Işık yılı, Parsek bunları bağdaştıramıyorum. Basitçe anlatır mısınız?

600 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa İğraç
Lise öğrencisiyim 10 Temmuz

Astronomide kullanılan ölçü birimlerini anlamak, evrenin genişliğini ve büyüklüğünü kavramamıza yardımcı olur. En yaygın kullanılan ölçü birimlerinden biri Astronomik Birim (AU) olup, Dünya ile Güneş arasındaki ortalama mesafeyi ifade eder. Yaklaşık 149,6 milyon kilometre olan bu mesafe, Güneş Sistemi'ndeki gezegenler ve diğer cisimlerin uzaklıklarını belirtmek için kullanılır. Örneğin, Dünya'nın Güneş'ten uzaklığı 1 AU'dir.

Bir diğer önemli ölçü birimi ise Işık Yılı'dır. Işık Yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafeyi ifade eder ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye eşittir. Bu birim, yıldızlar ve galaksiler gibi çok uzak gök cisimlerinin mesafelerini ölçmek için kullanılır. Örneğin, en yakın yıldız olan Proxima Centauri, yaklaşık 4,24 ışık yılı uzaklıktadır.

Parsek (pc) ise astronomide daha büyük mesafeleri ölçmek için kullanılan bir diğer birimdir. Bir parsek, yaklaşık 3,26 ışık yılına eşittir ve özellikle yıldızların uzaklıklarını ölçmekte kullanılır. Parsek, bir yıldızın Dünya'dan bakıldığında arka plandaki yıldızlar üzerinde yaptığı küçük açısal kaymayı ifade eden paralaks yöntemiyle hesaplanır.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların dışında, yıldızların parlaklığını ölçmek için Yıldız Büyüklüğü (Magnitude) birimi kullanılır. Görsel büyüklük, bir yıldızın Dünya'dan görülen parlaklığını ifade ederken, mutlak büyüklük, yıldızın 10 parsek uzaklıkta olsaydı nasıl görüneceğini belirtir. Gökyüzündeki cisimlerin konumlarını belirlemek için ise Derece, Dakika ve Saniye gibi açısal ölçü birimleri kullanılır. Ayrıca, yıldızların ve gezegenlerin kütlelerini ifade etmek için Güneş Kütle Birimi (M☉) kullanılır; bu birim, Güneş'in kütlesi referans alınarak tanımlanır. Yani Dünya'nın Güneş'ten uzaklığı 1 AU olarak ifade edilirken, Proxima Centauri'nin bize olan uzaklığı yaklaşık 4,24 ışık yılıdır ve bir galaksinin uzaklığı 10 megaparsek olarak belirtilebilir. Bu birimler karmaşıklığı azaltmak içindir.

104 görüntülenme

Kaynaklar

  1. I. Morison. Introduction To Astronomy And Cosmology. ISBN: 9780470033333.
  2. N. D. Tyson. (2017). Astrophysics For People In A Hurry. ISBN: 9780393609394.
  3. C. Sagan. Cosmos. ISBN: 9780345539434.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close