Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Olur Öyle
Üye
2

Astrofizik veya genel olarak fizik nerden okunmaya ve öğrenmeye başlanmalı?

Artık lisans eğitimi almak için bu konuda çok geçse ama yine de temelden başlayıp belli bir düzeye kadar bilgimizi derinleştirmek istiyorsak nerden başlamalıyız? Nasıl bir yol izlemeliyiz?
427 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Fizik doktora öğrencisi

Öncelikle temel fizik konusundaki eksiklerinizi gidermeniz lazım bu konuda benim tavsiyem 3 ciltlik "Feynman Lectures on Physics"[1] kolayca bulunabilecek birden fazla türkçe çevirisi olan bir kitap ama inglizce sıkıntınız yoksa kaynaklara eklediğim websitesi üzerinden ücretsiz de okuyabilirsiniz.[2] Fiziğe giriş için ideal bir kitaptır.

Temel fizik konusunu hallettikten sonra öğrenmeniz gereken 4 ana fizik konusu mevcut bunlar: Klasik Mekanik, Elektromanyetik, Kuantum ve İstatisksel fizik. Fiziğin hangi alanınıyla ilgilenirseniz ilgilenin bu 4 konuyu bilmeniz gerekiyor.

  1. Klasik Mekanik diğer üç konuya başlamadan önce klasik mekaniği iyice öğrenmeniz lazım. Onun için benim tavsiyem Tornton ve Marion'un yazdığı "Classical Dynamics of Particles and Systems"[3]
  2. Elektromanyetik bu konuda tavsiyem Griffiths'in giriş kitabı olacak "introduction to electrodynamics"[4]
  3. Kuantum bu konuda da tavsiyem Griffiths'den yana "Introduction to quantum mechanics"[5]
  4. İstatistiksel Fizik Bu konuda çok fazla kitap olmakla birlikte hepsi konuyu farklı şekillerde ele alıyor dolayısıyla seçim yapmak biraz zorlaşıyor yukardaki 4 kitabı tavsiye ederken ki eminliğim olmasa da benim şahsi tavriyem Reif'in yazmış olduğu "Fundamentals of Statistical and Thermal Physics"[6]

Bu kitapların tamamı birden fazla kez türkçe çevrilmiş olup Türkçelerini bulmakta zorlanmayacağınız kitaplar. Ve fizik eğitiminde dünyanın dört bir yanında bir çok kaliteli üniversite tarafından kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra MIT, Yale gibi dünyanın en iyi üniversitelerinin bir kısmı ücretsiz olarak ders kayıtlarının videolarını websitelerine koyuyorlar bu videoları izlemek de çok faydalı oluyor ben üniversitedeyken bazı derslerimi kendi hocalarımdan değil MIT'nin açık ders videolarından öğrendim.

Tüm Reklamları Kapat

Bonus olarak da iki kitap ekliyeyim. Matematik eksiklerinizi varsa onları tamamlayabilmek için

  1. Haluk Beker'in yazmış olduğu "Fen ve Mühendislikte Matematiksel Metotlar"[7]
  2. Arfken'in yazmış olduğu "Mathematical Methods for Physicists"[8]
199 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. P. Feynman. (2005). The Feynman Lectures On Physics Vol 1. ISBN: 9780805390469. Yayınevi: Addison Wesley Publishing Company.
  2. www.feynmanlectures.caltech.edu. The Feynman Lectures On Physics. Alındığı Yer: www.feynmanlectures.caltech.edu | Arşiv Bağlantısı
  3. S. T. Thornton. (2004). Classical Dynamics Of Particles And Systems. ISBN: 9780534408961. Yayınevi: Brooks/Cole Publishing Company.
  4. D. J. Griffiths. (2017). Introduction To Electrodynamics. ISBN: 9781108420419. Yayınevi: Cambridge University Press.
  5. D. J. Griffiths. (2019). Introduction To Quantum Mechanics. ISBN: 9781108103145. Yayınevi: Cambridge University Press.
  6. F. Reif. (2010). Fundamentals Of Statistical And Thermal Physics. ISBN: 9781577666127. Yayınevi: Waveland Press.
  7. H. Beker. (2006). Fen Ve Mühendislikte Matematiksel Metotlar. ISBN: 9789755182698. Yayınevi: BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YAYINEVİ.
  8. G. B. Arfken. (2000). Mathematical Methods For Physicists. ISBN: 9780120598250. Yayınevi: Academic Press.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close