Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Aspirin nasıl çalışıyor?

270 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Bugün baş ağrısının yanında, ateş düşürücü ve kalp krizlerini önleyici etkileri sebebiyle Amerikalılar tarafından günde 80 milyon tablet aspirin alınmaktadır. Aspirin bu etkileri nasıl sağlamaktadır? Bu soruyu yanıtlayabilmek için aspirinin vücudunuzda nasıl çalıştığını öğrenmeniz gerekir.

Aspirinin gerilim tipi baş ağrılarını nasıl geçirir? Gerilim tipi baş ağrısı, baş bölgenizde bulunan kaslar gerilmeye başladığında ortaya çıkar. Bu kasların gerilmesini sağlayan şey prostaglandin adı verilen bir kimyasaldır ve vücudumuzda strese yanıt olarak üretilir. Aspirin ise prostaglandin üretimini durdurarak baş ağrısını veya acıyı engeller. Aspirin, üretimini durduğu prostaglandinin birçok vücut fonksiyonunda rol oynaması sebebiyle başka pek çok hastalığa da iyi gelir. Örneğin prostaglandin, kan pıhtılaşmasında da rol oynamaktadır. Kan pıhtılaşması ile kalp krizine sebebiyet verebilir.

Aspirinin bir türü yüzyıllardır söğüt ağaçlarının kabuğundan elde edilen ateş ve ağrı giderici bir madde olarak bilinmesine rağmen modern türü 1897 yılında Alman kimyager Felix Hoffman tarafından (babasının artritini tedavi etmek üzere) bir kimya laboratuarında üretilmiştir; ancak 1971 yılına kadar doktorlar, aspirinin vücudumuzda yarattığı etkileri nasıl yarattığını anlayamamıştır. 1982 yılında Sir John Vane, prostaglandinin vücudumuzdaki önemini keşfederek çalışma arkadaşlarıyla beraber Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür. Günümüzde ise araştırmacılar, bağırsak kanserinin önlenmesinde aspirinin rolünü incelemektedir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. J. McNeil. How Does Aspirin Work?. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Aspirin ve ibuprofen ve indometasin gibi diğer non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), prostaglandin üreten bir enzimi (inflamasyon da dahil olmak üzere vücuttaki birçok süreci tetikleyen hormon benzeri haberci moleküller) inhibe ederek çalışır.[1]

Bununla birlikte, PG sentezindeki bu anahtar enzimi inhibe ederek, aspirin benzeri ilaçlar aynı zamanda mide mukozasını hidroklorik asit hasarından koruyan, böbrek fonksiyonlarını sürdüren ve gerektiğinde trombositleri toplayan fizyolojik olarak önemli PG'lerin (prostaglandin) üretimini de engellemiştir. Bu sonuç, aspirin benzeri ilaçların terapötik etkileri ve ortak yan etkileri için birleştirici bir açıklama sağlamıştır. Yirmi yıl sonra, ikinci bir COX geninin keşfedilmesiyle, COX enziminin iki izoformu olduğu anlaşıldı. Yapısal izoform, COX-1, faydalı homeostatik fonksiyonları desteklerken, indüklenebilir izoform, COX-2, enflamatuar aracılar tarafından yukarı doğru düzenlenir ve ürünleri romatoid ve osteoartrit gibi enflamatuar hastalıkların semptomlarının çoğuna neden olur.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. UChicago Medicine. How Aspirin Works. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2024. Alındığı Yer: UChicago Medicine | Arşiv Bağlantısı
  2. J. R. Vane, et al. (2003). The Mechanism Of Action Of Aspirin. Elsevier BV, sf: 255-258. doi: 10.1016/s0049-3848(03)00379-7. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close