Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Aslında dünyadaki gerçek renkler ne? hangi varlığın gördüğü renk doğru?

hangi varlığın gördüğü renk doğru mesela biz mavi görüyoruz aslan sarı peki o eşyanın gerçek rengi ne gibisinden.
1,220 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Önder Azat
Kendine has amatör bir fizik araştırmacısıyım.

Bizim gördüğümüz renkler bazı hayvan türlerinin gördüklerinden daha fazla iken, bazılarından ise daha az. Hatta aynı renge bakıp muhtemelen farklı sonuçlar elde ediyoruz. O halde, asıl sorumuz şöyle olmalı sanıyorum; renk dediğimiz şey gerçekte var olan bir şey mi?

Bildiğimiz gibi renk dediğimiz olgu ışık ile bağlantılı. Gözümüzde yer alan bazı özel fotoreseptörler, üzerine düşen fotonların bir kısmının (kabaca 400 ila 700 nm aralığı) enerji bilgilerini elektrik sinyaline çevirerek beynimize gönderiyor. Beynimiz de bu gelen sinyalleri daha önceki deneyimlerine dayanarak yorumluyor. Yani aslında beynimizin yaptığı şey, gelen farklı farklı dalga boyu bilgilerini birbirinden rahat ayırt edebilmek ve bu sayede yaşam için, oldukça güçlü bir avantaj elde etmek için onlara bir çeşit farklılaştırıcı anlam yüklemek.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası, hangi renk doğrudur sorusunun cevabı, "kendimizin gördüğü" şeklinde olabilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Okur

Canlıların gözlerinde renkleri algılamasını sağlayan Koni dediğimiz özelleşmiş Fotoreseptor hücreleri bulunur bu hücreler ana renkleri görebilir zaten 3 ana renk vardır Mavi Yeşil ve Kırmızı bu 3 ana rengi her canlı görebilir (eğer 2 çeşit koni bulunmuyorsa) ancak bazı canlılarda bunlardan 4 hatta 16 tane bulunabilir örneğin insanlarda çoğunlukla 3 olmasına rağmen bazı insanlarda (çoğunlukla kadınlarda) 4. Reseptör bulunur ve onlar bizim görebildiğimizden daha fazla renk tonu görebilirler. En fazla Mantis yengeci (16)dediğimiz canlıda görülür işin aslı bu birazda algısal birşey

Felsefik olarak ise verebileceğim bir cevap yok açıkçası göreceli bir durum kimsenin gözünden göremeyeceğimiz içinde bir karşılaştırma yapamayız. Bir bakıma benim öznel bir dogrum oluyor bunu böyle kabul ediyorum eğer kendimi inandirabilirsem dediğiniz gibi olabilir sizin mavi dediğinize ben sarı diyebilirim

Tüm Reklamları Kapat

163 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close