Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Asiviral, Herpes simpleks' e nasıl etki eder? Bu virüsü fiziksel olarak nasıl baskılar?

1,239 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Albayrak
Burak Albayrak

Merhaba,

Asiklovir, herpes simplex virüs tip 1 (HSV-1), 2 (HSV-2) ve varicella-zoster virüsüne (VZV) karşı in vitro ve in vivo inhibitör aktiviteye sahip sentetik bir pürin nükleozid analoğudur. İnhibitör madde, enzimlerin etkinliğini durduran maddelerdir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan birçok ilaç enzim inhibitörü olarak etki göstermektedir.

Asiklovir'in inhibitör aktivitesi, HSV ve VZV tarafından kodlanan enzim timidin kinaz için afinitesinden dolayı oldukça seçicidir.

Tüm Reklamları Kapat

  • Afinite: İlaç moleküllerinin reseptöre bağlanma yeteneğini ifade eder. Herhangi bir ilaç konsantrasyonunda bir ilacın reseptörlere bağlanma derecesi veya fraksiyonu veya ilacın reseptöre bağlanma sıkılığını ifade eder.
  • Seçicilik: İlacın belirli bir popülasyonu (gen, protein veya hücre gibi) diğerlerine tercihli olarak etkileme yeteneğinidir. Yani seçici bir ila. aralarında ayrım yapma yeteneğine sahip olacak ve yalnızca bir hücre popülasyonunu etkileyecektir.

Viral enzim, asikloviri bir nükleotid analoğu olan asiklovir monofosfata dönüştürür. Monofosfat ayrıca hücresel guanilat kinaz tarafından difosfata ve bir dizi hücresel enzim tarafından trifosfata dönüştürülür. Asiklovir trifosfat, viral DNA ipliklerinin zincir sonlandırması ve viral DNA polimerazın yarışmalı inhibisyonu yoluyla HSV replikasyonunu inhibe eder.

Yarışmalı (kompetitif) inhibisyon, başka bir klon mevcut olduğunda parazit sayılarının azalmasını ifade eder. Bu tür inhibisyon yapı bakımından substrata benzeyen maddeler tarafından yapılır. Herhangi bir anda enzim inhibitöre, substrata veya hiç birine bağlanabilir, ancak her ikisine aynı anda bağlanamaz. Substrat ve inhibitör enzime aynı anda bağlanamaz. Bu nedenle, substrat ve inhibitör enzimin aktif bölgesi için yarışır ("yarışmalı" terimi buradan geliyor). Aktif bölge, belirli bir proteinin veya substratın bağlanabileceği bir enzim üzerindeki bir bölgedir.

Sonuç olarak aktif bölge, iki kompleksten sadece birinin bölgeye bağlanmasına izin verecektir. Yapı bakımından substrata benzeyen inhibitör, onun yerini alır ve enzimin aktif bölgesine bağlanır. Yarışmalı inhibisyonda enzimin substrata olan ilgisi azalmaktadır; artan substrat konsantrasyonu inhibisyon ile sonuçlanır.

Çalışma mekanizmasının kısa bir videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. dailymed.nlm.nih.gov. Dailymed - Acyclovir Capsule Acyclovir Tablet. (6 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: dailymed.nlm.nih.gov | Arşiv Bağlantısı
  2. A. R. Wargo, et al. (2007). Competitive Release And Facilitation Of Drug-Resistant Parasites After Therapeutic Chemotherapy In A Rodent Malaria Model. Proceedings of the National Academy of Sciences, sf: 19914-19919. doi: 10.1073/pnas.0707766104. | Arşiv Bağlantısı
  3. L. Strasfeld, et al. (2010). Antiviral Drug Resistance: Mechanisms And Clinical Implications. Infectious Disease Clinics of North America, sf: 413-437. doi: 10.1016/j.idc.2010.01.001. | Arşiv Bağlantısı
  4. N. Notsek. Acyclovir Moa Animation - Nanobot Medical Animation Studio. (5 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Nanobot Medical Animation Studio | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close