Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Aşağılık kompleksi nedir, neden oluşur?

29,158 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Araştırmacı

Aşağılık kompleksi, yetersizlik veya aşağılık duygularını kapsar. Bu duygular gerçek bir fiziksel kusurdan kaynaklanabilir veya akranlarımızdan daha az zeki hissettiğimiz durumlarda ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra aşağılık ve yetersizlik hissi tamamen hayali kusurlardan oluşabilir.[1]

Bununla birlikte, kişi kendisini yetersiz hissettiren bireylerin yanında sıklıkla içine kapanık görünür. Bazı senaryolarda, böyle bir kişi, aşırı rekabetçi bir şekilde davranarak, sahip olduğu algılanan eksikliği fazlasıyla telafi etmeye çalışabilir. Bu durumda başkalarına karşı agresif davranabilirler.[2]

Aşağılık Kompleksinin Belirtileri

  • Düşük benlik saygısı belirtileri gösterme
  • Övgü ve eleştirileri gereğinden fazla analiz etme eğilimi
  • Sürekli olarak başkalarından onay ve övgü beklemek
  • Özellikle sosyal ortamlarda aileden, arkadaşlardan ve iş arkadaşlarından uzaklaşma
  • Yetersizlik duygularını telafi etmek için başkalarını güvensiz hissettirmeye çalışmak
  • Başkalarıyla karşılaştırılma korkusuyla rekabetçi etkinliklere katılmayı reddetme[3]

Aşağılık Kompleksinin Nedenleri Nelerdir?

Sürekli olarak başkalarına yetişmek konusunda endişeleniyorsanız veya sizden daha iyi olduğuna inandığınız insanlarla etkileşimde bulunmaktan kaçınmak için davetleri geri çeviriyorsanız, bu yetersizlik duyguları bir gecede ortaya çıkmamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir aşağılık kompleksi, büyük olasılıkla, bazıları zaman içinde gelişebilecek bir veya bir dizi faktörün sonucudur. Aşağılık kompleksinin yaygın nedenleri şunlardır;

Çocukluk Deneyimleri

Yetersizlik duygusu yetişkinlikte ortaya çıkma eğilimindeyken, bu belirtiler çok daha genç yaşta meydana gelen olumsuz olaylardan kaynaklanabilir. Yetişkinlerle çevrili büyüyen özellikle de her ihtiyacını karşılama eğiliminde olan çocuklar, kendilerini zayıf ve gözetim olmadan kendilerine bakmaktan aciz hissederek büyüyebilirler. Bu, çocukların kasıtlı olarak küçük ve çaresiz hissettirildiği durumlarda daha da kötüleşebilir.

Aynı şekilde, acımasız bir ortamda, sürekli olarak değerlerini sorgulamalarına neden olan durumlarla karşılaşarak, çekingen ve değerlerinden emin olmayan bir şekilde büyüyen gençler içinde geçerlidir.

Fiziksel Özellikler

Görünüşün hakkında telaşlı olman anlaşılabilir. Bununla birlikte, bir kişinin kilosunun, yüz özelliklerinin veya diğer vücut özelliklerinin gerçek endişe kaynağı olduğunu düşündüğü zamanlar vardır. Bu aşırı benlik bilincine yol açabilir. Konuşma bozukluğu ile yaşamak gibi diğer sebepler de, yetersizlik duygusunun gelişmesine sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ekonomik ve Sosyal Zorluklar

Daha acil gereksinimlere ödeme yapmak için önemli ihtiyaçlardan feragat etmek, daha yoksul bir toplumda yaşamak vb. gibi finansal zorluklarla yaşamanın bariz sonuçları vardır. Ancak, aşağılık kompleksi, sıkı finansal kısıtlamalar altında yaşamanın çoğu zaman bıraktığı bir bedel olarak gözlemlenebilir.

Bir kişinin arkadaş grubunda finansal açıdan en az başarılı olduğu veya yardım için sürekli olarak akranlarına ve aile üyelerine ulaşmak zorunda olduğu durumlarda, bu onların öz-değer gelişimlerini olumsuz etkileyebilir.

Bu zorluklara ek olarak, yetişkinlikte iş bulamama, eş bulma güçlüğü gibi sosyal aksaklıklar veya yıkıcı yetersizlik duygularına yol açan kamusal utanç gibi durumlar nedeniyle bir aşağılık kompleksi de ortaya çıkabilir.[4]

2,082 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. F. Heidbreder. (2006). The Normal Inferiority Complex.. American Psychological Association (APA), sf: 243-258. doi: 10.1037/h0075700. | Arşiv Bağlantısı
  2. S. . Moritz, et al. (2007). The Inferiority Complex In Paranoia Readdressed: A Study With The Implicit Association Test. Cognitive Neuropsychiatry, sf: 402-415. doi: 10.1080/13546800444000263. | Arşiv Bağlantısı
  3. Encyclopedia Britannica. Inferiority Complex | Psychology. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  4. W. C. Middleton. (2006). Denunciation And The Inferiority Complex.. American Psychological Association (APA), sf: 358-363. doi: 10.1037/h0070591. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close