Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Seyhan Birgi
Seyhan Birgi
2,893 UP
Üye
2

Aşağılık kompleksi belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilebilir?

2,281 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Buhari
Enes Buhari
4,477 UP
Felsefe Yüksek Lisans Öğrencisi

Aşağılık Kompleksi Belirtileri Nelerdir?

Etrafımızdaki bir kimsede aşağılık kompleksi bulunduğunu hemen anlayabileceğimiz gibi kimi zaman ise ilk bakışta anlayamayız.

Kişinin kendini üstün görmesi ya da zorbalık niteliğinde davranışlarının altında aşağılık kompleksi duygusu yatabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kişilerin en çok dikkat çeken özellikleri, ön plana çıkma çabalarıdır.

Daima başkalarına ve kendilerine bir şeyleri ispatlama ve övgü duyma isteği içindedirler.

Kendinde olduğuna inandığı yetersizlik ve eksikliği kapatmak için çok fazla çaba harcarlar. Mükemmeliyetçi bir tutum sergilerler. Bunun en büyük sebebi yetişkinlikten önce geçirilen dönemdir.

Aşağılık kompleksi rahatsızlığı olanlar kişiler ilk olarak dışarıdan gelen eleştiri ve yorumlara aşırı tepki verirler. Bu konuda tahammül eşikleri oldukça düşüktür.

Tüm Reklamları Kapat

Sürekli övülme ihtiyacı duyan ve kendilerinden bahsedilmesini isteyen bu kişiler başkalarıyla kendilerini devamlı bir kıyaslama ve yarıştırma halindedir.

Sürekli başkaları tarafından onay alma ihtiyacı duyarlar.

Pek çok şeyi karşılaştırma yöntemiyle anlamaya çabalarlar.

Aşağılık Kompleksi Nedenleri Nelerdir?

İnsanın ruhsal yapısında daima var olan kendi yaşamını ve benliğini değerlendirme biçimi, yaşamın ilk dönemlerinde yani çocuklukta şekillenir. Süregelen yıllarda ise çevresel etmenlerle ve eleştirilerle devamlılık gösterme eğilimi taşır. Kişinin kendisi ile ilgili görüşleri ve değerlendirmeleri olumsuzlayıcı, değersizleştirici, aşağı görücü ve dibe sürükleyen nitelikler bulunduruyorsa bireyin kimliğine aşağılık duygusu yerleşir. Birey kendisini çevresindekilerden değersiz ve aşağı gibi görür. Durum tekrarlayan ve kalıcı olan bir şey ise aşağılık kompleksi bireyde yer etmiştir.

Kendimizde ve hayat görüşümüzde inşa etmemiz gereken bir altyapı vardır, ancak sağlam olması adına bu yapıya çeşitli yerlerden takviye gelir. Bu da bahsedilen yapıyı sadece kendinizin oluşturmadığını anlatmaktadır. Bununla birlikte çevresel etmenler de vardır.

Aşağılık Kompleksi Tedavisi

Aşağılık kompleksi rahatsızlığı olan kişiye teşhis konulduktan sonra, aynı anda farklı tipte psikotik sorunlar eşlik ediyor ise bir uzmandan psikoterapi alması şarttır. Uzmandan alınan hizmet kadar kişinin kendi çaba ve azminin de tedaviyi hızlandırıcı etkisi vardır. Doktora ek olarak kişinin yaptıkları iyileşme yolunda hızla başarıya götürür. Aşağılık kompleksi olan kişinin çabası, yaptıkları ve yapmadıklarına da bağlı olmak üzere psikoterapi ve/veya ilaç tedavi süresi değişkenlik gösterir.[1]

293 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Stj. Dr. Murat Doğru. Aşağılık Kompleksi. Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Uzmandoktor | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close