Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0_Kane _0
0_Kane _0
1,357 UP
Üye
1

Arkeler günün birinde mutasyona uğrayarak hem patojen özellik taşıyıp hem insanların reseptörlerine bağlanabilir mi?

372 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enis Çam
Enis Çam
24K UP
Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Öğrencisi

Bu soruya kesin bir cevap vermek elbette mümkün değildir. Ancak, bazı olası tahminler yürütülmüş ve bunlar hakkında bir derleme yapılmıştır[2]. Özetle, Archaea domaini içerisinde bulunan bireylerde şu zamana kadar gerçek bir patojen bulunamamıştır. Ancak Evrimsel seçicilik ve çevresel şartların değişimiyle patojen yaşam formuna evrilme veyahut virülans özellikler kazanma gibi adaptasyonların gerçekleşme ihtimali de mevcut. Bu tarz bir evrimin özellikle Archaea veya Bacteria domainlerinde gerçekleşme ihtimalinden bahsediyorsak "bu gerçekleşemez" ifadesi pek de bilimsel olmaz. Çünkü Bacteria ve Archaea üyelerinin bir sonraki jenerasyona geçme süresi Eukarya domainindeki birçok gruptan oldukça hızlıdır. Bir sonraki jenerasyona bu denli hızlı bir geçiş olası rastgele mutasyonların da gerçekleşme ihtimalini doğrudan arttıracaktır ve yeni özellikler kazanmayı da kolaylaştıracaktır. Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse; plastiği parçalayabilen bakterilerin evrilmesi de tıpkı bu bahsettiğimiz hızlı jenerasyon sıçramaları ve mikroorganizmanın çevrede bulunan plastik ile girdiği etkileşimle(bir nevi onu tanımasıyla) genomda meydana gelen değişimler sayesinde adapte olması bir çeşit mutasyondur[1]. Tıpkı plastik örneğindeki gibi bir Archaea üyesinin potansiyel bir patojen olabilmesi için ve yüzey reseptörlerinin insandaki herhangi bir reseptörle etkileşime girebilmesi için ise uygun şartların sağlanması gerekmektedir. Örneğin sürekli "X" arke türünün bir insan ile etkileşimde olması ve jenerasyonlar boyunca insanda bulunan belli reseptörleri tanıması gerekmektedir. Üstelik insandaki hangi organdaki hangi hücrenin hangi reseptörü ile Archaea'nın hangi fizyolojik tipteki reseptörünün uyuşması için ne tür bir mutasyonun gerçekleşeceği de yine çevresel etmenlerin genom üzerindeki değişimine bağlıdır. Herhangi bir patojen bakteriye baktığımızda enfeksiyon mekanizması ve yaşam devresi süresinde konukçunun belirli reseptörleri ile etkileştiğini görebiliriz[3]. Bakterinin ürettiği bir metabolitin konukçu reseptörlerine bağlanarak infeksiyonda elzem bir aşamayı gerçekleştirdiğini görebilirsiniz. Bu etkileşim şüphesiz bakterinin konukçusu ile evrimsel süreçteki simbiyotik ilişkisi sırasında meydana gelmiştir.

Kaynaklar

  1. Dominik Danso, et al. (2022). New Insights Into The Function And Global Distribution Of Polyethylene Terephthalate (Pet)-Degrading Bacteria And Enzymes In Marine And Terrestrial Metagenomes. American Society for Microbiology. doi: 10.1128/AEM.02773-17. | Arşiv Bağlantısı
  2. Ricardo Cavicchioli, et al. (2003). Pathogenic Archaea: Do They Exist?. PubMed. doi: 10.1002/bies.10354. | Arşiv Bağlantısı
  3. Thandavarayan Ramamurthy, et al. (2020). Virulence Regulation And Innate Host Response In The Pathogenicity Of Vibrio Cholerae. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology. doi: 10.3389/fcimb.2020.572096. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close