Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Alp Ünlü
Üye
3

Arkeler fotosentez yapar mı?

Evrim Ağacı’nın yayınlamış olduğu “Taksonomi - 4: Arkeler” başlığında arkeler ve bakteriler arasındaki farklar kısmında bazı arkelerin fotosentetik olduğu söylenmekte. Yaşam Biyoloji Bilimi kitabı klorofilsiz olan bazı halofilik arkelerin bakteriyorhodopsin aracılığıyla ATP ürettiklerini söylemiş. Bu arkelere fotosentetik diyebilir miyiz?
4,975 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bahtiyar Akkaya
Biyoloji Öğretmeni/SAMSUN

Arkelerde bilinen fotosentetik tür yoktur. Fotosentez olayı temelde güneş ışığı enerjisinin fotosentez tepkimeleriyle üretilen organik besin molekülünün kimyasal bağlarına aktarılmasıdır. Biraz daha detaylandırırsak fotosentezde ışık enerjisiyle klorofilden elektron kopar ve bu elektronun enerjisiyle önce ATP ve NADPH molekülleri daha sonrada bu moleküllerin kullanımıyla kimyasal bağlarına ATP enerjisin aktarıldığı organik besin molekülü üretilir. Yani fotosentez tepkimeleri sonunda, fotosentetik canlının yada diğer canlıların solunum tepkimelerinde ATP üretiminde kullanacağı organik besin molekülü üretimi gerçekleşir. Gelelim Halofilk Arkelerdeki duruma: Halofilik arkelerde oksijen yetersizliğinde metabolizma için yeterli ATP üretilemediğinde ışık etkisiyle bakteriyorodopsin membran(zar) dışına proton bırakır ve eksilen protonu tamamlamak için sitoplazmadan proton alır. Böylece zar dışında artan proton derişiminden dolayı protonlar ATP az enzimi üzerinden sitoplazmaya geçer. Bu geçiş sırasında ATP üretilir. Üretilen bu ATP ler besin üretiminde değil hücre metabolizmasında doğrudan kullanılır. Bu nedenle Halofilik arkelerin gerçekleştirdiği bu olay fotosentez değildir.[1]

482 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. T. Madigan, et al. (2017). Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi. ISBN: 9786053555964. Yayınevi: Palme Yayıncılık. sf: 521-522.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close