Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Arıların yaptığı altıgenler gerçekten de mükemmel bir altıgen midir?
Arif Evrim
Üye
4

Arılar bal peteklerini neden altıgen yapar?

Bal peteklerinin evrim ile ilişkisi nedir? Nasıl bal petekleri kusursuz altıgen şeklinde oluyor?
6,841 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
60K UP
Lise Öğrencisi

Arılar petekleri altıgen şekilde yapar. Bunun nedeni peteklerin altıgen şeklinde yapıldığında daha dirençli bir hale gelmesidir. Petekler altıgen şekil sayesinde dirençli hale gelir ve arıların topladığı balları daha rahat bir şekilde taşıyabilir.

Eğer sekizgen, beşgen veya daire gibi şekilleri seçselerdi kör noktalar arasında boşluk kalacaktır. Arılar da daha fazla uğraş göstererek balmumu ile bu boşlukları kapatmak ile uğraşacaktı. üçgen veya kare gibi şekiller kullanılsaydı elbette boşluklar olmayacaktı. Ancak Alanları aynı olan üçgen, kare ve altıgen şekillerden toplam kenar uzunluğu en az olanı altıgendir. Yani aynı miktarda balmumu ile daha çok altıgen odacığın kenarı çevrilebilir. Tüm bunlar arıların peteklerini altıgen şekilde yapmasının sebepleridir.

Tüm Reklamları Kapat

1,609 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (13 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rahmi Eren Çakır
Öğrenci
Orijinal Soru: peteklerin evrimine dair kanıt var mı ?

Maalesef elimizde arı peteklerine dair pek fosil bulunmamakta. Bunun sebebi arı peteklerinin çok hassas olması. İnternette arı peteği fosili olarak geçen görsellerin muhtemelen hepsi bir çeşit mercan fosili olacaktır.

Lord Brougham 1839 yılında yayınladığı kitabında arıların en avantajlı şekil olan altıgenden yuva yapmalarının ancak bir tasarımcı sayesinde olabileceğini yazmıştır. Ancak Charles Darwin altıgen şeklinde olan arı peteklerinin ilk başta silindirik şekilde olduğunu öne sürmüştür. Brougham bunun imkansız olduğunu, Dünya'daki hiçbir arının silindirik petek yapmayacağını söylemiştir. Bunun üzerine Charles Darwin ''Melipona domestica'' adı verilen bir türün silindirik arı peteği yaptığını keşfetmiştir. Ayrıca Melipotana Scutellaris adı verilen bir başka arı türünün petekleri ise silindirik ve altıgen petekler arasında bir geçiş türü özelliği gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Detaylı bilgi edinmek isterseniz yararlandığım kaynakları okuyabilirsiniz. İyi günler.

1,080 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Darwin Project. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Technopat. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Caterpickles.com. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close