Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatma Aşılı
Üye 23 Eylül 2023
2

Arı soktuğunda neden yoğurt sürerler?

843 görüntülenme
Arı soktuğunda neden yoğurt sürerler?
Arı soktuğunda neden yoğurt sürerler?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
entomoloji kapsamlarında araştırmalar yapıyorum. 23 Eylül 2023

Arılar çok saldırgan davranışlar göstermemesine rağmen yaptığımız bazı davranışları tehdit olarak görüp savunma maksadıyla ''arı sokması'' diye adlandırdığımız davranışı sergilerler. İşçi arı, karın bölgesinin en sonunda bulunan zehir kesesine bağlı iğnesini bize batırır ve vücudumuz ağrılı bir reaksiyon göstermeye başlar. Kızarıklık, şişme, bölgede yanma ilk belirtilerdir fakat arı sokmasına karşı alerjiniz varsa durum daha da ciddileşebilir. Kusma, nefes darlığı, bayılma, tansiyon düşüklüğü hatta Anafilaktik şok ile ölüme kadar birçok sonuç ortaya [1]çıkabilir. Eğer arı sokmasına karşı alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz mantıklı seçim olacaktır.

Sokan arının insan derisi üzerindeki iğnesi.
Sokan arının insan derisi üzerindeki iğnesi.
www.vatorex.com

Türkiye'de arı sokmasına karşı kullanılan geleneksel tedavi yöntemlerini kategorize etmek gerekirse

  • Arı ürünleri ( arı sütü ve polen karışımı, bal, balmumu, propolis. )
  • Bitkisel ürünler ( Çay, Fesleğen, Eğreltiotu, Hatmi, Isırgan, Itır otu, incir, patates, maydanoz, nane, sarımsak, soğan, Aloe vera. )
  • Doğa ürünleri ( Buz, çamur, toprak. )
  • Gıda ürünleri ( Domates, kesme şeker, salça, sirke, yoğurt, maya. )
  • Kimyasal ürünler ( Alkol, amonyak, aspirin, diş macunu, kolonya..)
  • Vücut sıvıları ( idrar, ter, tükürük)

Aslında yapmamız gereken kısa bir ilk yardım acı ve ağrıyı azaltacaktır. Eğer arı iğnesi deride kalmışsa steril edilmiş bir cımbız yardımıyla çıkarılmalıdır. Bölge soğuk su ve antibakteriyel bir sabunla yıkanmalıdır. Soğuk su şişliği indirmeye, sabun ise zehrin temizlenmesine yardımcıdır. Şişliğin devam etmesi halinde 20 dakika kadar bölgeye buz kompresi yapılabilir. Sokulan bölgeyi kaşımamak bizim için daha iyi bir sonuç elde etmemizi sağlayacaktır. Yapılan uygulamalar sonucu sokulan kişi alerjik reaksiyon açısından gözlemlenmelidir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Peki neden yoğurt sürmemiz gerektiğini düşünüyoruz?

Sadece arı sokmasında değil, yara ve yanık tedavisinde de yoğurt kullanmak geleneksel tedavi yöntemleri arasında.

Yoğurt, laktik asit fermantasyonu sonucuyla ortaya çıkan bir süt ürünüdür. İçinde protein, kalsiyum, yağ, karbonhidrat, potasyum, sodyum, fosfor, kolesterol barındırır. Yararlı bakteriler açışından zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde bulunan Lactobacillus ve Streptococcus bakterileri probiyotik sınıfındadır ve bağırsak florası üzerinde çokça yararları bulunur.

Arı sokmasında soğuk olan yoğurt sokulan bölgeyi kaplayacak şekilde sürülür ve bir süre bekletilir. Bekletilen yoğurdun şişkinliği aldığı, ağrıyı ve acıyı azalttığı iddia edilir fakat bununla ilgili herhangi bilimsel bir açıklama yoktur. Yoğurdun soğuk olarak sürülmesi soğuk kompres işlevi görerek şişkinliği azaltabilir. Türkiye'de kullanılan yaygın geleneksel tedavi yöntemleri süre, miktar, uygulama şekli, iyileştirici etkisi veya sağlığa riskleri hakkında net bir bilgiye sahip değiliz.

Bu konuda toplumun her kesimi arı, yılan, akrep vb yaban hayvanlarının sokması konusunda bilgilendirilmesi ve farkındalığın arttırılması için halk sağlığı uygulamaları gerekmektedir.

Kaynaklar

  1. Recep Sıralı, et al. Türkiye'de Arı Sokmasına Karşı Kullanılan Bazı Geleneksel Ve Ilk Yardım Uygulamaları. Alındığı Tarih: 23 Eylül 2023. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close