Bu olaya "Nükleer gölge" deniyor.
Nükleer gölge, bir nükleer patlama sırasında patlama noktasından uzakta kalan bir bölgenin, gölgeleme etkisiyle patlamadan gelen yoğun radyasyondan korunmasıdır.
Nükleer patlama sırasında, patlamanın merkezinde yer alan bölgeye doğru radyasyon, ısı ve basınç dalgaları yayar. Ancak patlama merkezinden uzakta kalan bir bölge, patlamanın yarattığı radyasyonun bir kısmını absorbe ederek, diğer bir kısmını da yansıtır. Bu nedenle, patlama merkezinden uzakta kalan bir bölgede patlamadan gelen radyasyonun bir kısmı (bir çeşit gölge etkisiyle) yüzeyin geri kalanından daha az yoğunlukta hissedilir.
Nükleer gölge etkisi, genellikle nükleer patlama sonrası yerleşim yerlerinde; binaların, dağların veya diğer yapıların gölgelediği bölgelerde meydana gelir. Bu bölgeler, patlamadan gelen radyasyondan korunmak için daha güvenli yer olarak kullanılabilir. Ancak bu korunma, patlama merkezindeki insanlar için geçerli değildir.
Bu olaya en net Hiroşima'da tanık olduk ilgili yazıdan fotoğraflara ve bilgilere ulaşabilirsin.[1]
Kaynaklar
- S. Çağlar. Atom Bombası Sonucunda Oluşan Hiroşima’Nın Nükleer Gölgeleri. (8 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2023. Alındığı Yer: Matematiksel | Arşiv Bağlantısı