Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Semih Peker
Semih Peker
70K UP
Üye
7

Antimaddenin varlığı deneysel olarak doğrulandı ancak antimadde neden evrenimizde nadirdir? antimadde evrenin oluşumundaki rolü ve önemi ne?

Konu hakkında biraz bilgim var. Big Bang teorisine göre, evrenin ilk anlarında madde ve antimadde eşit miktarda üretilmiş olmalı. Ancak, evrende antimadde çok nadir ve çoğunlukla madde ile dolu. Bu durumun evrenin oluşumundaki rolü ne? Ve madde-antimadde asimetrisi nasıl oluştu? Antimadde neden nadir?
373 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Evrenimizde antimaddenin nadir bulunmasının nedeni fizik yasalarında özellikle yük-parite (CP) simetrisinde küçük bir asimetri bulunmasıdır. Büyük Patlama teorisine göre madde ve antimadde başlangıçta eşit miktarlarda yaratılmıştır. Ancak gözlemlenmiş fakat tam olarak anlaşılamamış olan CP ihlali nedeniyle madde parçacıkları antimadde parçacıklarından biraz daha fazla sayıdaydı. Bu dengesizlik çoğu antimadde ve maddenin yok olmasına yol açtı ancak madde parçacıklarındaki küçük fazlalık sonunda bugün gözlemlediğimiz evreni oluşturdu.[1][2]

Bazı fikirler de yok değil:

Standart Modelde CP İhlali

Tüm Reklamları Kapat

Standart Model CP ihlali mekanizmaları içerir ancak bu mekanizmalar gözlemlenen asimetrinin açıklanması için yetersizdir. Araştırmacılar özellikle B mezonları gibi parçacıkların nadir bozunmalarında ve Higgs bozonu ile ilgili etkileşimlerde ek CP ihlali kaynakları aramaktadır ancak bugüne kadar gözlemlenen etkiler çok küçük kalmıştır.

Elektrozayıf Baryojenez

Asimetrinin erken evrende elektrozayıf faz geçişi sırasında ortaya çıktığını öne sürer. Eğer evren birinci dereceden bir faz geçişi geçirdiyse yeni fazın kabarcıkları oluşmuş olabilir ve CP ihlali etkileşimleri bu kabarcıkların içinde baryonların (madde) daha fazla olmasına neden olarak dengesizlik yaratmış olabilir.

Leptogenez

Tüm Reklamları Kapat

Bu senaryoda önce leptonların (örneğin nötrinolar) sayısında bir asimetri oluşmuş ve bu asimetri baryon sayısının korunmasını ihlal eden süreçler aracılığıyla baryon asimetrisine dönüştürülmüştür. Ancak bu genellikle Standart Modelin bir parçası olmayan ağır sağ elli nötrinoların bozunmalarını içeriyor.

Termal Denge Dışında Etkileşim

Evrenin hızlı genişlemesi sırasında madde ve antimaddenin dengelenebileceği bazı reaksiyonların yeterince hızlı gerçekleşmediği için "donmuş" olduğu yönündedir. Evren soğurken küçük bir asimetrinin kalmasına ve baskın hale gelmesine izin vermiş olabilir.

Ayna Evren veya Anti-Evren Teorileri

Bazı teoriler evrenimizin antimaddeden oluşan ve zamanda geri akış gösteren bir ayna evren çiftinin bir yarısı olabileceğini öne sürer. Spekülatif olmakla birlikte bu model gözlemlenen asimetrinin evrenimizin bu daha büyük yapıda belirli bir yönelime sahip olmasından kaynaklandığını öne sürer.

Yine de, bir kara deliğin kalbi kadar karanlık değil... Bir gün bunu da anlayacağız, ancak o gün bugün değil :)

Kaynaklar

  1. CERN. The Matter-Antimatter Asymmetry Problem. (18 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2024. Alındığı Yer: CERN | Arşiv Bağlantısı
  2. CERN. Searching For Matter–Antimatter Asymmetry With The Higgs Boson. (18 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2024. Alındığı Yer: CERN | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close