Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye 29 Mayıs 2021 2 Cevap
2

Antika ile hurdanın arasındaki fark nedir?

Burada antikayı "değerli olan eski eşya" olarak kullanıyorum. Hurdayı ise ise "değersiz olan eski eşya" anlamında kullanıyorum. Bozuk, parçalanmış, sağlam olmayan eşyalar bile antika sayılabiliyor kimi zaman. O halde bunların arasındaki fark nedir?
1,297 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Fikir sahibi 10 Mayıs 2022

Cevap gayet açık aslında ama sizin için biraz açıklayayım:

Antika, belli bir dönemde üretilmiş, o dönemin karakteristik özelliklerini taşıyan, sanatsal niteliklere sahip, ender bulunan her çeşit değerli mal ve objeye verilen isimdir “diye tanımlanabilir.

Burada en önemli husus ; antika bir eşyanın üretildiği dönemde de yüksek bir değere sahip olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde “antika “ sözcüğü en az 100 yıllık yapıtları ya da eşyaları kapsar. Antikalar ünlü bir kişiye ya da belli bir tarihsel döneme ilişkin olabileceği gibi yalnızca iyi korunmuş eşyalar da olabilir.[1](Düzenlenmiştir)

Hurda ise herhangi bir maksatla üretilmiş bir malzemenin; yeniden onarılıp kullanılamayacak derece bozulmuş, hasar görmüş hali için kullanılıyor. Dilimizde metal parçalar için kullanılıyor.[2](Düzenlenmiştir)

Kaynaklar

  1. www.anadoluantikacilardernegi.com. Bilgi. Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2022. Alındığı Yer: www.anadoluantikacilardernegi.com | Arşiv Bağlantısı
  2. koksalmetalhurda.com. Hurda Nedir?. Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2022. Alındığı Yer: koksalmetalhurda.com | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 30 Mayıs 2021

Birkaç fark var.

Birincisi, herhangi bir eski eşyanın antika değeri içermesi için üretildiği zaman için de değerli bir üretim olması lazım. Herhangi bir eşya kendi zamanında değerli bir parça değilse, zaman geçtiğinde de değerli olmaz ya da değerini arttırmaz. Zaten antikalar kendi zamanlarında da değerlidirler çünkü zaten kendi zamanında da değer sunan eşyalar korunmaya çalışılır. Yoksa herhangi bir koltuğu, masayı, otomobili 50 yıl boyunca neden özenle kullanasınız ve koruyasınız?

İkincisi, eski eşya orijinalliğini koruyor olması lazım. Üretildiği halini yani. Kullanımını, genel fiziki bütünlüğünü, estetiğini bozacak seviyede yıpranma onu antika olmaktan alıkoyar ve hurda olmaya yaklaştırır.

Tüm Reklamları Kapat

Üçüncüsü zaten madem fiziki bütünlüğü koruyor, hâlen işlevsel olması lazım ya da onu işlevsel kılabilmenin mümkün olması lazım. İşte hurda ile antikanın farkı da burada. Hurda, artık işlevsel olmayan ve daha çok işlevsel hâle getirilemeyecek durumda olan eşya demek. Yapısı, fiziki bütünlüğü bozulmuş demek.

Sorunuzda bahsettiğiniz "sağlam olmayan eşya"nın antika olması nadiren rastlanan bir durumdur. Yukarıda söylediğim "işlevsel olması lazım ya da onu işlevsel kılabilmenin mümkün olması" konusu burada önemli. Bazen bir eşya, fiziki bütünlüğünü korumaktadır ve yıpranması azdır ama işlevsel olmayabilir. Mekanik aletlerde buna sıkça rastlanır. Bir plak çalar, otomobil, saat vs. fiziken düzgündür ama çalışmıyordur. İşte fiziki bütünlük varsa onu çalıştırmanın yolu bulunabilir. Ki bu çalışmaya da restorasyon diyoruz ki bu akademik seviyede bir uzmanlıktır. Tamirci işi değildir yani. :) Böyle bir parça da antika değeri içerir. Ama fiziki yapı bozulmuşsa ve yıpranma orijinal hâle getirilemeyecek seviyede ise ona hurda diyoruz.

458 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close