Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Olgun Kara
Üye
1

Antik yunanda yaşayan büyük filozofların gerçekten peygamber olmadıklarını nereden biliyoruz?

Ya tanrı onlara şimdiki kutsal kitaplar gibi kitaplar yerine sadece insanlara düşünce kazandırmaya çalıştıysa? Gerçekten nasıl emin olabiliriz ki ? Evrimi bildiğimiz kadarıyla ilk anlatanlardan biri olan thalesin Tanrı tarafından bu bilgiye sahip olmadığını nasıl bili
3,543 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Merhabalar.

Bu sorunun yanıtı büyük oranda din konusundaki düşüncelerinize bağlı. Eğer dinlere inanmıyorsanız diğer dinlerin peygamberlerine inanmamak için sahip olduğunuz gerekçelerin Sokrates ve Thales gibi filozoflara da uyarlanabileceğini söyleyebilirsiniz. Diğer peygamberlere neden inanmıyorsam Antik Yunan'daki bu figürlerin peygamberliğine de bu nedenden dolayı inanmıyorum dersiniz olur biter. Ama bir dine inanıyorsanız işler karışıyor. İnandığınız dini nasıl yorumladığınıza göre de çok şey değişir. Örnek vereyim.

Tüm Reklamları Kapat

Diyelim ki İslam'a inanıyorsunuz ve tarih boyunca gelen pek çok peygamber olduğunu, dinin ana ahlaki ve dini kaidelerinin değişmeden kaldığını iddia ediyorsunuz. Bu durumda geçmişte yaşamış kişilerin peygamber olup olmadığını öğrenmek için hayatlarına, iddia ettikleri şeylere ve karakterlerine bakmalısınız. Mesela çoğu Müslüman Sokrates'in peygamber olamayacağını, çünkü Yunan tanrılarına inandığını defalarca belirttiğini söyleyecektir. Sokrates Yunan tanrılarına inanıyorsa İslam'a göre peygamber olamaz. Öte yandan İslam'ı tarihselci bir şekilde yorumlayan biri Tanrı'nın dönemindeki kişilere anlayacakları şekilde hitap edeceğini, dolayısıyla o dönemin insanına politeizme uygun şekillerde hitap ederek vahiy yollayabileceğini iddia edebilir. Bu durumda sadece söylediklerinin dinlerle çelişmesi onların gerçekten vahiy aldığı iddiasını çürütmeye yetmez. Ancak en azından Thales'in doğaüstü varlıklarla direkt bir iletişime geçmiş olma türü bir iddiası yoktu. Sokrates'in sanırım buna benzer bir iddiası var, ama iletişime geçiş biçimi tam olarak vahye benzemiyor gibi görünüyor.

Evrim benzeri düşüncelerin Antik Yunan'da ortaya çıkışını açıklamamız için cidden Tanrı'nın varlığını varsaymamıza gerek var mı? Eğer Thales ve Sokrates gibi filozoflar detaylı bilimsel öngörülerde bulunsalardı bu cidden doğaüstü bir bilgi kaynakları olduğunu düşündürebilirdi. Ama her ikisi de kendi çağlarındaki bilgi birikimine uyan pek çok hata yaptılar. Bu hatalar bize evrim konusundaki düşüncelerinin kaynağı olarak tanrısal vahyi öne sürmemek için ciddi bir gerekçe sağlıyor.

Bir de sorduğunuz sorunun formatına dair ufak bir ekleme yapayım. Soruyu sorma biçiminiz aşırı şüpheci. "Böyle olmadığını nereden bilebiliriz ki?" şeklinde sorduğunuz sorular komplo teorisine kayabilir. Elbette dileyen biri Antik Yunan'da peygamberlik iddialarını yapılan bütün eleştirilere karşı "Ama bu peygamberlik iddiasını kesin olarak yanlışlamıyor şu da olmuş olabilir!" şeklinde savunmaya devam edebilir. Ama bir yerden sonra peygamberliği kabul etmek yönünde ciddi gerekçelerimiz yoksa savunular komplo teorisi benzeri bir hal alma tehlikesiyle karşı karşıya gelebilir. Yapmamız gereken şey eldeki verileri en iyi açıklayan ve çeşitli teori seçme kriterlerine -basitlik, kapsam gibi- en iyi uyan alternatifin ne olduğunu görmek. Yoksa kesin olarak Sokrates'in vahiy almadığını kanıtlamak elbette mümkün değil. Ama bu anlamda neredeyse hiçbir şey kesin olarak kanıtlanamaz. O yüzden sorduğunuz soruları aşırı şüpheci bir üslupla sormamanızı tavsiye ediyorum.

1,025 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hossein Ghaffari - Is Socrates A Prophet?. (6 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 6 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Celestial Blues
Bilim Heveslisi

Dini taraftan düşünecek olursanız hiçbir zaman emin olamazsınız. Din kendi içinde tutarlı bir sistemdir yani dini kullanarak her şeye bir neden ve amaç bulabilirsiniz. Ancak o şeyin doğru olup olmadığını tekrar dini kullanarak kanıtlamaya kalkarsanız mantıksal safsata yapmış olursunuz. Kısaca bu filozofların tanrı tarafından gönderilmiş insanlar olduğuna inanabilir ve belki bazı metinlerden buna kanıt da bulabilirsiniz. Bunların hiçbiri tanrının varlığını kanıtlamadan işe yarayacak kanıtlar değildir ve bildiğiniz üzere tanrının varlığı bilimsel olarak kanıtlanamaz -en azından şu an-.

427 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Socrates: A Philosopher Or A Prophet?. (4 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ceyhun Köroğlu
Ceyhun Köroğlu
4,087 UP
Ceyhun

Birincisi peygamberlikten ne anladigina bagli. Eger ortadogudaki peygamberlikten, vahiyden ve tanrının sözlerini ileten bir aracıdan bahsediyorsan antik yunanda bu mümkün degil. Şöyleki deterministik bir evrende yasadigimiz icin olan hersey , kendinden önce olan seyin sonucudur ve bu zincir geriye dönük olarak sonsuza gider. Antik yunanın bilim, felsefe ve din anlayışına baktığımızda, şu anki bilgilerimizle anladığın anlamda peygamberlik müssesesinin olmadığı açıkca görülüyor. Tamamen farklı dünyaların insanları. Yahudi zihniyle, yunan zihniyeti arasındaki farktan ve dünyayı algılayışlarındaki farktan bahsediyorum.

525 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İlk Çağ Felsefesi . (5 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close