Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

Antibiyotikler nasıl oluyor da bakteriler gibi canlıları öldürüp, onlar gibi canlı olan insan hücrelerini öldürmüyor?

746 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Çok güzel soru! Eğer antibiyotikler, isimlerinin söylediği gibi "biyotik" olan, yani "canlı" olan şeyleri ayrım yapmaksızın öldürüyor olsaydı (yani onun "anti"si olsaydı), o zaman bakteriler de ölürdü, insan hücreleri de... Dolayısıyla etkili bir antibiyotiğin, bu ikisi arasında ayrım yapması gerekiyor. Bunun için de "Öğretmeniiiim bu gerçek hayatta ne işe yarayacak!" denen konulardan birine gitmemiz gerekiyor: lise biyolojisine...

Bakteriler gibi prokaryotik canlıların hücreleriyle insanlar gibi ökaryotik canlıların hücreleri arasında bazı farklar var. Mesela birçok bakteri türünün hücre duvarı denen bir yapısı var; yani hücrelerinin etrafı, hücre zarına ek olarak bir duvarla çevrili. İnsan hücrelerindeyse böyle bir yapı yok. Dolayısıyla ürettiğiniz antibiyotik, bu hücre duvarını parçalamayı veya bozmayı hedefleyecek olursa, insan veya köpek gibi hayvan hücrelerine zarar vermeden bakterileri yok etmeniz mümkün olur - ki gerçekten de birçok antibiyotiğin yaptığı bu.

Mesela genel geçer olarak kullanılan ilk antibiyotik olan penisilin, insanların üretmediği ama bakterilerin ürettiği peptidoglikanları hedef alarak çalışıyor.[1] Penisilin, bu peptidoglikanların inşası sırasında, proteinin alt birimlerinin birbirine çapraz bağlanmasına engel oluyor ve bu da onların çok kırılgan ve kolayca ölen hücrelere dönüşmesine neden oluyor. Bu bozuk bakteriler, kısa sürede patlayıp ölüyorlar. İnsan hücrelerinde bu protein olmadığı için, bizim hücrelerimiz hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam ediyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Antibiyotikler, nasıl çalıştıklarına bağlı olarak bakterisit (yani bakteri öldürücü) veya bakteriostatik (yani bakteri üremesini/büyümesini engelleyici) yapıda olabiliyorlar.[2] Yani tek tip antibiyotik yok. Buradaki yazımızda anlattığımız gibi, biz antibiyotik ürettikçe bakteriler de bunlara adapte olarak evrimleşiyorlar ve bizim yeni antibiyotikler üretmemiz gerekiyro.

Kaynaklar

  1. Scientific American. How Do Antibiotics Kill Bacterial Cells But Not Human Cells?. (13 Mart 2006). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2022. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  2. Drugs. How Do Antibiotics Work To Kill Bacteria?. (1 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2022. Alındığı Yer: Drugs | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close