Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arda Dağcı
Üye 17 Ekim 2021 2 Cevap
1

Antibiyotik, faydalı mıdır yoksa zararlı mıdır?

679 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Bu cevap, soruya kaynak zorunluluğu eklenmeden önce girilmiştir ve cevap sahibi kaynak vermemiştir.
0
İbrahim Paçalı
Stajyer Diş Hekimi. 23 Ekim 2021

Antibiyotik kelime anlamı olarak (anti=karşı, biyotik=canlısal) canlılara karşı olan anlamına gelir. Karşı olduğu canlı grubu ise mikroplardır. Yani kısaca bizi bize zarar veren mikroplardan kurtarır. Antibiyotiklerin zararlarını ise genel olarak "yan etkiler" başlığı altında toplayabiliriz. Kusma, mide bulantısı, ishal, hazımsızlık, karın ağrısı, iştah kaybı gibi sindirim sistemiyle alakalı olan yan etkiler olduğu gibi öksürme, hırıltılı solunum, nefes almada zorluk, kaşıntılı deri döküntüleri gibi anaflaktik yani alerjik yan etkileri de olabilir. Ayrıca bazı özel antibiyotik gruplarında bazı özel yan etkiler de ortaya çıkabilir. Örneğin tetrasiklin grubu antibiyotiklerde cildi ışığa hassas hale getirme, florokinon grubu antibiyotiklerde kas ve eklem ağrıları ve kalp sorunları görülebilir. Antibiyotik kullanımının en önemli zararlarından birisi de bazı mikroorganizmalarda antibiyotik direnci geliştirme potansiyeline sahip olmasıdır. Ancak bütün bu yan etki ve riskler hekim tarafından reçete edilen antibiyotikleri kullanmaya kesinlikle engel olmamalıdır. Çünkü hekiminiz kullanacağınız antibiyotiğin kar/zarar oranını hesaplayıp size reçete etmektedir. Burada önemli olan husus hekiminiz tarafından reçete edilmedikçe kendi kafanıza göre antibiyotik kullanmamanız gerektiğidir. Ancak hekiminizin reçete ettiği antibiyotiği de reçete edilen şekliyle ve süreyle kullanmanız gerekir.

105 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Bu cevap, soruya kaynak zorunluluğu eklenmeden önce girilmiştir ve cevap sahibi kaynak vermemiştir.
0
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 24 Ekim 2021

Antibiyotik bakteriyel hastalıklarla mücadelede en önemli aracımız.

Antibiyotiğin keşfiyle birlikte ameliyat sonrası ölüm, bebek ölümleri ve doğum sonrası komplikasyonlardan kaynaklı lohusa ölümlerinin önüne geçilmiş. Kara veba, tifo, dizanteri, cüzzam gibi salgın hastalıkların sebep olduğu tarihte görülen salgın ve toplu kırımlar son bulmuştur.

Antibiyotiğin zararı, kullanıldığı müddette bağırsaklardaki yararlı bakterileri de öldürmesiyle sindirim sistemi ve metabolizmanızı olumsuz etkilemesidir. Ama antibiyotik kullanımı bırakıldığında bağırsak mikroflorası kendini kısa sürede yine düzenler.

Tüm Reklamları Kapat

Antibiyotiğin reçete edilen şekilde kullanılmaması da bakterinin direncini arttırır. Bakterinin vücuttan tamen atılması gereken süreden daha kısa süre antibiyotiği kullanmak bakterinin zayıflamasına, bununla birlikte tamamen elemine edilemediği için bir kısmının hayatta kalıp seçilmesine olanak sağlar.

Antibiyotiklerle ilgili bir diğer sorun da antibiyotik rezidü dediğimiz, aldığımız hayvansal kaynaklı gıdalardan kaynaklı sorunlar. Eğer etini veya sütünü tükettiğimiz hayvanlarda antibiyotik uygulanmış ve antibiyotiğin vücuttan atılma süresi beklenmeden ürünleri tüketime sunulmuş ise aldığınız gıda ile size antibiyotik kalıntıları geçecek ve yine bağırsak mikrofloranızda değişikliklere ve bazı zararlı bakterilerin direnç kazanmasına yani antibiyotiklerden daha az etkilenmesine sebep olacaktır.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close