Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Annemin gözü mavi babamın ise yeşil, abimin gözleri de yeşil iken benim gözlerim neden kahverengi?

Annesi babası renkli gözlü olmamasına rağmen renkli gözlü olanlar var iken benim gözlerimin kahverengi olmasına şaşırıyorum
551 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
dr fleming
dr fleming
1,425 UP
Akademisyen

Konu aslında karmaşık ama basitçe anlatırsak fenotip yani dış görünüşü etkileyen en önemli faktör genotiptir. Genotip ise kromozomlar üzerinde yer alan genler sayesinde oluşur. Kabaca her fenotip bir çift gen ile oluşur ve bu genin kendini gösterebilmesi için baskın konumda olması gerekir. Çekinik genin kendini gösterebilmesi için ortamda baskın genin yokluğundan söz etmek gerekir. Basit bir genetik formülünde A ve B baskın fenotip özelliğine sahip ebeveynden Aa +Bb -----> AB, Ab, aB, ab olasılıklı genotipe sahip çocuklar ortaya çıkabilir. Burda görüldüğü gibi A ve B genotipine sahip ebeveynden A ve B genotipi dışında AB, ab gibi farklı genotipe sahip çocukların olma olasılığıda vardır. Anne ve babada "ab" fenotipi yoktur. Ancak bir çift genin herikiside çekinik olarak eşleştiği için doğacak çocukta "ab" fenotipi kendini gösterebilecektir. Göz rengi gibi bir fenotip için kromozomlarda birden fazla gen olabilir. Yani anneniz yada babanızda yeşil göz geni var iken kahverengi göz genide olabilir. Bunlara "allel genler" denilir.[2] Bu allel genler çekinik yada baskın özellikte olabilirler. Bu tamamen kromozom havuzundaki genetik zenginliğe bağlı bir olaydır. Üreme organlarında kromozom sayıları yarılanmış Anneden gelen kromozomlar ile babadan gelen kromozomlar döllenme ile birleştiği için hangi allel genin çekinik geni, yada hangi allel genin baskın tarafının yeni oluşan zigota geçeceği bir olasılıktır. Yine genetik çeşitliliği etkileyen bir başka durum ise farklı allel genlerin etkileşerek daha önce etkin olmayan gen lokusunu aktifleyebilmesidir. Bunada "epistasis" denir. Üreme organlarındaki vücut hücrelerinin mayoz ile bölünerek genetik kalıtımlarını gametositlere aktarması sayesinde gerek yumurtada gerekse spermlerde farklı allel genler ve epistasis lerin oluşumuna neden olur. Doğadaki genetik çeşitlilik işte bu bölünme ve farklı kromozomların döllenme ile yeniden birleşmesi allel genlerin etkinliği ve epistasislerin sonucu ortaya çıkar ve fenotipe yansır. Şayet gen havuzuna başka bir aktarım yok ise kabaca açıklama bu şekildedir. Akraba evliliklerinde nadir, az görülen hastalıkların görülme sebebide yine budur. Kötü hastalıkları oluşturan genler hayatı idame ettirebilmek adına evrimsel süreçte çekinik olarak kendilerini gösterirler. Normalde doğada çekinik kalan genler dışarıdan gelen farklı bir genle birleşirse yine çekinik kalacağı için kendisini gösteremez. Ancak aile içi evliliklerde aynı çekinik gene sahip allellerin denk gelme ihtimali yüksek olacağı için nadir hastalıkların oluşma olasılığı artacaktır.

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Allel Gen. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
  2. www.youtube.com. Başlangıç Için. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
"Güneş Tanrıçası": Var Olmaması Gereken Bir Parçacık Daha Keşfedildi!
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close