Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 1 Temmuz 2022
1

Annemin gözü mavi babamın ise yeşil, abimin gözleri de yeşil iken benim gözlerim neden kahverengi?

Annesi babası renkli gözlü olmamasına rağmen renkli gözlü olanlar var iken benim gözlerimin kahverengi olmasına şaşırıyorum
718 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Dr Fleming
Dr Fleming
1,455 UP
Akademisyen 2 Temmuz 2022

Konu aslında karmaşık ama basitçe anlatırsak fenotip yani dış görünüşü etkileyen en önemli faktör genotiptir. Genotip ise kromozomlar üzerinde yer alan genler sayesinde oluşur. Kabaca her fenotip bir çift gen ile oluşur ve bu genin kendini gösterebilmesi için baskın konumda olması gerekir. Çekinik genin kendini gösterebilmesi için ortamda baskın genin yokluğundan söz etmek gerekir. Basit bir genetik formülünde A ve B baskın fenotip özelliğine sahip ebeveynden Aa +Bb -----> AB, Ab, aB, ab olasılıklı genotipe sahip çocuklar ortaya çıkabilir. Burda görüldüğü gibi A ve B genotipine sahip ebeveynden A ve B genotipi dışında AB, ab gibi farklı genotipe sahip çocukların olma olasılığıda vardır. Anne ve babada "ab" fenotipi yoktur. Ancak bir çift genin herikiside çekinik olarak eşleştiği için doğacak çocukta "ab" fenotipi kendini gösterebilecektir. Göz rengi gibi bir fenotip için kromozomlarda birden fazla gen olabilir. Yani anneniz yada babanızda yeşil göz geni var iken kahverengi göz genide olabilir. Bunlara "allel genler" denilir.[2] Bu allel genler çekinik yada baskın özellikte olabilirler. Bu tamamen kromozom havuzundaki genetik zenginliğe bağlı bir olaydır. Üreme organlarında kromozom sayıları yarılanmış Anneden gelen kromozomlar ile babadan gelen kromozomlar döllenme ile birleştiği için hangi allel genin çekinik geni, yada hangi allel genin baskın tarafının yeni oluşan zigota geçeceği bir olasılıktır. Yine genetik çeşitliliği etkileyen bir başka durum ise farklı allel genlerin etkileşerek daha önce etkin olmayan gen lokusunu aktifleyebilmesidir. Bunada "epistasis" denir. Üreme organlarındaki vücut hücrelerinin mayoz ile bölünerek genetik kalıtımlarını gametositlere aktarması sayesinde gerek yumurtada gerekse spermlerde farklı allel genler ve epistasis lerin oluşumuna neden olur. Doğadaki genetik çeşitlilik işte bu bölünme ve farklı kromozomların döllenme ile yeniden birleşmesi allel genlerin etkinliği ve epistasislerin sonucu ortaya çıkar ve fenotipe yansır. Şayet gen havuzuna başka bir aktarım yok ise kabaca açıklama bu şekildedir. Akraba evliliklerinde nadir, az görülen hastalıkların görülme sebebide yine budur. Kötü hastalıkları oluşturan genler hayatı idame ettirebilmek adına evrimsel süreçte çekinik olarak kendilerini gösterirler. Normalde doğada çekinik kalan genler dışarıdan gelen farklı bir genle birleşirse yine çekinik kalacağı için kendisini gösteremez. Ancak aile içi evliliklerde aynı çekinik gene sahip allellerin denk gelme ihtimali yüksek olacağı için nadir hastalıkların oluşma olasılığı artacaktır.

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Allel Gen. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
  2. www.youtube.com. Başlangıç Için. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close