Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Anneler gününün tarihi ne? Nereden çıktı?

402 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Anneler Günü her yıl mayıs ayının 2. pazar günü kutlanıyor. 2024 yılında Anneler Günü 12 Mayıs 2024'e denk geliyor.

Aslında birçok ülkede Anneler Günü'nün birbirinden farklı tarihçelere ve dolayısıyla tarihlere sahip. Mesela Norveç'te Şubat'ın 2. pazar günü kutlanıyor. Gürcistan'da 3 Mart'ta, Çin'de 21 Nisan'da, Polonya'da 26 Mayıs'ta, Kenya'da Haziran'ın son pazar günü, Rusya'da Kasım'ın son pazar günü, Endonezya'da 22 Aralık'ta kutlanıyor. Türkiye, ülkelerin ezici çoğunluğu gibi Amerika Birleşik Devletleri'nce belirlenen tarih olan Mayıs'ın 2. pazar günü kutluyor.

Amerika'da Anneler Günü'nün tarihi ve olayların gelişimi de şöyle: Anneler Günü'nün Amerika'daki enkarnasyonu 1908 yılında Anna Jarvis tarafından yaratılmış ve 1914 yılında resmi bir ABD tatili haline gelmiştir. Jarvis, Anneler Günü'nü başlangıçta annelerin çocukları için yaptıkları fedakarlıkları onurlandırmanın bir yolu olarak tasarlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Anneleri onurlandırmak için resmi bir gün oluşturma fikri aslen 19. yüzyılda başlamıştır. İç Savaş'tan önceki yıllarda, Batı Virginia'dan Ann Reeves Jarvis, yerel kadınlara çocuklarına nasıl bakacaklarını öğretmek için "Anneler Günü Çalışma Kulüpleri"nin kurulmasına yardımcı oldu. Bu kulüpler daha sonra ülkenin hala İç Savaş nedeniyle bölünmüş bir bölgesinde birleştirici bir güç haline geldi. 1868 yılında Jarvis, annelerin uzlaşmayı teşvik etmek amacıyla eski Birlik ve Konfederasyon askerleriyle bir araya geldiği "Anneler Dostluk Günü"nü organize etti.

Resmi Anneler Günü tatili 1900'lerde Ann Reeves Jarvis'in kızı Anna Jarvis'in çabaları sonucunda ortaya çıktı. Annesinin 1905'teki ölümünün ardından Anna Jarvis, Anneler Günü'nü annelerin çocukları için yaptıkları fedakarlıkları onurlandırmanın bir yolu olarak tasarladı. John Wanamaker adlı Philadelphia'lı bir mağaza sahibinden mali destek aldıktan sonra Mayıs 1908'de Batı Virginia, Grafton'daki bir Metodist kilisesinde ilk resmi Anneler Günü kutlamasını düzenledi. Aynı gün Wanamaker'ın Philadelphia'daki perakende mağazalarından birinde düzenlenen Anneler Günü etkinliğine de binlerce kişi katıldı.

İlk Anneler Günü'nün başarısının ardından, hayatı boyunca evlenmemiş ve çocuksuz kalmış olan Jarvis, kendi bayramının ulusal takvime eklendiğini görmeye karar verdi. Amerikan bayramlarının erkeklerin başarılarına karşı önyargılı olduğunu savunarak, gazetelere ve önde gelen politikacılara anneliği onurlandıran özel bir günün kabul edilmesi için büyük bir mektup yazma kampanyası başlattı. 1912 yılına gelindiğinde pek çok eyalet, kasaba ve kilise Anneler Günü'nü yıllık bir tatil olarak kabul etmişti ve Jarvis, davasını tanıtmaya yardımcı olmak için Uluslararası Anneler Günü Derneği'ni kurmuştu. Israrının karşılığını 1914 yılında Başkan Woodrow Wilson'ın Mayıs ayının ikinci Pazar gününü Anneler Günü olarak resmen belirleyen yasayı imzalamasıyla aldı.

Ancak Anna Jarvis çok geçmeden anneliği onurlandırmak için kutlanan günün ticarileşmesi karşısında hayal kırıklığına uğrayacaktı. 1920'lerin başında Hallmark ve diğer şirketler Anneler Günü kartları satmaya başlamıştı. Jarvis bunu onaylamıyor, günün kârla değil duygularla ilgili olması gerektiğini söylüyordu. Anneler Günü'nün ticarileştirilmesinin, anne ve çocuk arasındaki sevgi dolu bağları onurlandırmanın bir yolu olarak hediye verme fikrini yanlış yorumladığına ve istismar ettiğine inanıyordu. İnsanların hediye ve hazır kartlar almak yerine, annelerini sevgilerini ve minnettarlıklarını ifade eden el yazması mektuplarla takdir etmeleri ve onurlandırmaları gerektiğini savundu.

Tüm Reklamları Kapat

Jarvis sonunda, kutlamanın kötüye kullanılması olarak gördüğü bu durumu durdurmak için verdiği mücadelede tüm kişisel fonlarını yasal masraflar için harcadı. İronik bir şekilde, 1948'de öldüğünde Jarvis bu bayramı tamamen reddetmiş ve hatta Amerikan takviminden çıkarılması için hükümet nezdinde aktif olarak lobi faaliyetlerinde bulunmuştur.

Üzücü ama bu dünyada işler maalesef böyle yürüyor. Biz değiştirmedikçe (ve değiştirmek istemedikçe) de ya böyle yürümeye devam edecek ya da kendisiyle birlikte bizi de yok edecek.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close