Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kedy Kedy
Üye
1

Anksiyeteninin geçmesi için neler gereklidir? Kolayca atlatılabilinir mi?

163 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
2KediAnnesi

Merhaba, anksiyete benim de çok muzdarip olduğum bir durumdu. Özellikle üniversitede ilk yıllarımda bu durumdan dolayı paranoyakça düşüncelerin esiri olduğumu hatırlıyorum. Psikoloji alanında uzman değilim ancak kendi tecrübelerimi paylaşmak isterim.

Ben biraz panik bir insanım, bunun üstüne anksiyeteyi de koyunca tadından yenmeyen bir durum ortaya çıkıyor. Örneğin tırnağım kopsa "ya bir daha tırnağım hiç büyümezse" diye yersiz korkulara kapılır kendime dünyayı dar ederdim. Günlerce bu korkuyla yaşar, tırnağım çıkana kadar gözümü parmağımdan ayırmazdım. Ta ki, içinde bulunduğum durumu fark edene kadar. Bu durumun, yani olaylara verdiğim tepkilerimin normal olmadığını anladığımda ilk işim yardım almak oldu. Eğitim Fakültesi'nde eğitim görüyordum ve PDR okuyan bir arkadaşıma durumumu anlattığımda "anksiyete olabilir" demişti. Daha sonra bir psikoloğa gittim, o da aynı şeyleri söylediğinde işler benim için daha da kolay bir hale geldi. Çünkü artık yaşadığım yersiz korkuların bir adı vardı ve önceden bu korkuları yaşamak bana anlamsız gelirken artık bir nedenim olduğunu biliyordum. Bu yüzden kendime daha hassas yaklaşmaya başladım. Önceden, uyuyamadığım için "bir daha asla uyuyamayacağım" diyerek ağlıyordum. Ama anksiyete gerçeğiyle yüzleştiğimde kendime şunu demeye başladım: "Neden uyuyamayasın ki?" Ve gerçekten sakinleştim çünkü neden sorusuna verebilecek mantıklı bir sebebim yoktu. Tek sebebim kendimi bu korkuya itmekti. Düşüncelerin beynimi kemirdiğini hissettikçe korku beni daha da çok içine çekerdi. Buna izin vermemek için kendime günlük hayatımda uğraşabileceğim aktiviteler buldum. Okula giderken yürüdüm, yurduma geldiğimde yazılar yazdım. Zihnimi boşalttım. Kendime hobi edindim. Nelerden korktuğumu tek tek kağıda yazdım ve korkularımla yüzleştim. Fark ettim ki bütün bu korkuları ben yaratmışım. Örneğin, gireceğim sınavlardan korkuyordum. Bir insan neden sınavdan korkar ki? "Sınavdan geçemezsem ne olur? Hayatım sona mı erer?" mantığıyla korkularımı küçülttüm. Doğru veya yanlış bir yoldu belki ama bugünüme baktığımda anksiyeteme daha az yenik düştüğümü görüyorum. Bana göre kaygı da yaşanması gereken bir duygu ancak dozunu iyi ayarlayabildiğimiz takdirde. Bu süreçte verebileceğim tek öneri, korkularınız karşısında kendinize anlayışla yaklaşmanız olur. Korkularınızın altında yatan şeyin anksiyete olduğunu fark ettiğinizde o korkuyla mücadele etmek daha da kolay oluyor çünkü. Ayrıca çevrenizin de bu konuda bilinçli olması gerektiğini düşünüyorum. Çevrenizdeki insanlarda sizi bu konuda anlayışla karşıladığında gerçekten mücadele etmek daha kolay oluyor.

Sağlıklı günler dilerim ⭐

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close