Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Anksiyetenin ilaçla tedavisi neden sonuçsuz kalır? Atlatabilmenin başka yolları var mıdır?

Günümüzde oldukça sık rastlanan kaygı bozukluğunu tedavi etmede ilaçlar yetersiz kalıyor. En azından ben ve çevremdeki insanlar bu durumda. Neden atlatılamıyor? Atlatılabilmesi için başka yollar var mı?
305 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Öncelikle ilaçlar tedavi edicidir. Genelde oldukça işe yararlar ve ağır vakalarda işe yarama ihtimali, hafif vakalara göre daha fazladır.

Özgül bir ilaç denemesindeki başarısızlık, klinisyeni bir dizi olasılığı düşünmeye sevk etmelidir.

Birincisi, baştaki tanı doğru muydu? Bu değerlendirme içinde aynı anda var olan tanı almamış bir bozukluğun olma ihtimali veya yasadışı ilaç veya alkol kötüye kullanımının düşünülmesi gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi, kişi ilacı tarif edildiği şekilde aldı mı?

Üçüncüsü, ilaç uygun zaman periyodunda yeterli dozda verildi mi? Kişiler aynı ilaç için değişen absorbsiyon ve metabolik hıza sahip olabilir ve eğer mümkünse bu değişkeni belirleyebilmek için plazma ilaç konsantrasyonları elde edilmelidir.

Dördüncüsü, ilacın yan etkileri orijinal hastalıkla bağlantısı olmayan işaret ve belirtiler üretti mi? Eğer ürettiyse, bu etkiler terapötik yanıtı etkisizleştirdi mi?

Örnek olarak antipsikotik ilaçlar psikotik geri çekilmeyi andıran akinezi yapabilir; gelişen akatizi ve nöroleptik malign sendrom ise artmış psikotik ajitasyona benzerlik gösterir. SSGİ'ler depresyon belirtilerine benzer şekilde yorgunluk, uykusuzluk ve emosyonel küntlük gibi belirtiler yapabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Beşincisi, Kişinin aldığı psikoterapötiğin etkisini azaltacak şekilde içtiği başka bir ilaçla farmakokinetik veya farmakodinamik etkileşimi var mıdır?

Optimal ilaç seçimi ve kullanımına rağmen, bazı hastalar tekrarlayan ilaç denemelerine yanıt vermede başarısız olmaktadır.[1]

Kaynaklar

  1. B. J. Sadock. Kaplan & Sadock's Pocket Handbook Of Psychiatric Drug Treatment. ISBN: 9781496389589.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Aziz Koç
Aziz Koç
80K UP
Psikoloji Öğrencisi

Anksiyete için verilen ilaçlar sadece anlık işler ve panik atak semptomların oluşumunu azaltır. Tedavi edeci değildir. Tedavi için alanında uzman bir terapiste gitmelisin. Ama kesin çözüm istiyorsan psikanaliz veya psikodinamik ekolünde birine git. Ama Bilişsel davranışçı bir terapiste gidersen bu kısa süreli olur aynı ortama girdiğin zaman sonuç tekrar tetiklene bilir.

105 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close