Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Ana hücrede bilinç ve zeka var mıdır?

Evrimsel süreç içerisinde hepimizin bir ana hücreden geldiğimiz kabul edilen birşey. eğer bir yanlışım var ise cahilligimden dolayıdır,sadece merak ediyorum.
241 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Kabaali
Mehmet Kabaali
3,246 UP
tıp eğitimi almış biri

ana hücrede zeka bilinç gibi kavramlar olmaz. aslında şu an vücudundaki herhangi bir hücrenin zekası ya da bilinci yok. zeka ya da bilinç gibi kavramlar henüz tam olarak tanımı yapılabilmiş ya organik kökenleri tam olarak anlaşılabilmiş kavramlar değillerdir. ama konuyu çok dallandırmamak adına şunu diyebiliriz : bu kavramlardan bahsedilmek için kompleks bir sinir sistemine ihtiyaç vardır. insan beyninde yaklaşık 170 milyar hücre bulunduğu düşünülüyor ve bu hücrelerin oluşturduğu kompleks yapı zeka ve bilinçten sorumlu. beyin ile ilgili travmalar gösteriyor ki beynin bazı bölümlerinde meydana gelen hasarlar zekayı ve bilinci etkiliyor bu da bize bu kavramlardan bahsedebilmek için beynin bir bütün olarak sağlıklı olması gerektiğini gösteriyor. özetle tek bir hücre bilinci iradesi ya da zekası olan bir yapı değildir. bunu başka bir örnekle açıklayalım. kanın vücudumuzdaki dolaşımına bakalım. kalp kasılır ve kan damarlar vasıtayla bütün vücudu dolaşıp kalbe geri döner. burada damarlar, kalp ve kanın kendisi milyarlarca hücreden oluşmuştur. nasıl ki tek bir kalp hücresini alıp bu hücre dolaşıma sahiptir diyemiyorsak tek bir sinir hücresini de alıp bilinci var diyemeyiz. tabi burada en önemli nokta ilk ana hücrenin aslında şu an vücudumuzda bulunan bütün hücrelerden daha ilkel olması. dünya üzerindeki bütün canlı hücreleri kabaca iki büyük grupta inceleriz: çekirdekli hücreler ve çekirdeksiz hücreler. bu iki hücre grubu arasında belirgin farklar bulunur. çok detaya girmeden basitçe şunu diyebiliriz ki çekirdekli hücreler çekirdeği olmayan hücrelere göre çok gelişmiş konumdadırlar ve daha kompleks işler yapabilirler.

ilk ana hücre dediğiniz şeye bir bakalım kısaca son olarak. ilk canlı organizmanın nasıl ve ne zaman oluştuğu konusunda kesin bilgilere sahip değiliz ama elimizde bu sürecin hangi koşullar içerisinde olmuş olabileceğini gösterecek bilimsel çalışmalar mevcut.

ilk hücrelerin dünya oluştuktan 750 milyon yıl sonra yani günümüzden 3,8 milyar yıl önce oluştuğu düşünülüyor. ve oluşan bu hücre şu anki hücrelerden inanılmaz derecede ilkel formlarda. laboratuvar çalışmalarında ilkel atmosfer koşulları taklit edilerek küçük moleküllerin kendiliğinden bir araya gelip daha büyük moleküller oluşturduğu yani polimerize olduğu 1920 lerden bu yana yapılan deneylerle defalarca gösterilmiş. bu hücreler yukarıda bahsettiğim çekirdeksiz hücreler grubunda ve bizim çekirdekli olan hücrelere kıyasla inanılmaz derece daha az kompleks yapılar. bu çekirdeksiz yapıların evrilmesi için uzun bir zaman gerekliydi. mesela prokaryot denilen bu canlılarda ilk fotosentez olayını gerçekleştirebilmesi için 800 milyon beklemesi gerekiyordu. ökaryatik yani çekirdekli hücrelerin tarih sahnesine çıkışının 2,7 milyar yıl önce olduğu düşünülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

özetle bilinç ve zeka gibi evrim basamağının üst düzeylerinde ortaya çıkmış bu kompleks yetiler ilk ana hücrede bulunmamaktaydı ve bu özelliklerin oluşabilmesi için milyarlarca yıl geçmeliydi. şu anda sahip olduğumuz hücreleri son model akıllı bir telefona benzetebiliriz ve bu hücrelerden trilyonlarcası bir araya gelip beni oluşturuyor. ilk ana hücre ise en fazla graham bell in icat ettiği ilk alete benzeyebilir bu örnek bağlamında. bu ilk aleti kullanarak elbette chat gpt ile sohbet edemezdik sanırım...[1]

Kaynaklar

  1. G. M. Cooper. (2000). The Origin And Evolution Of Cells. The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close