Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Barış Can Terzi
Üye
0

Ampülden Geçen Elektrik Ne Olur ?

Ampule gelen elektrik nereye gider sonuçta ampul direnç ile çalışıyor bu mantığa göre yandıktan sonra devam etmesi gerekiyor ?
842 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Akif Güdek
Sadece bir Öğrenciyim

Elektrik tungsten den iletilirken tungsten direnç oluşturur bundan dolayı ampullerdeki teller ısınarak akkor hale gelir ve elektrik enerjisi ısı ve ışığa dönüşür. Bu anlattığım sadece eski tür ampullerde geçerli. LED ampullerde ısıya çok az dönüşür o yüzden LED ampuller daha verimlidir Enerji yok olmaz sadece başka bir enerji türüne dönüşür.

254 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hakan Gülen
Hakan Gülen
101K UP
Elektrik Elektronik Mühendisi

Bu soruya tam manasıyla daha önce evrim ağacında Elektromanyetik Dalgalar makalesinde verildi. Ama yine de kısaca cevap vermek adına şöyle anlatabiliriz öncelikle akkor flamanlı ampulü yakan şey elektriksel güçtür(P=U.I) Gerilim(U), Akım(I) akıtabilme kuvvetidir öncelikle gerilim kaynağımız olmalı sonrasında ise ampul(R direncinde/empedansında) olmalı. Biz biliyoruz ki gerilim = akım* dirençtir (U=I.R ohm kanunu) yani gerilim(U) kaynağı şebeke sağlayıcısı tarafından sabitlenir ve ampul direnci(R) de üretici tarafından sabitlenirse ampulden geçecek olan akımı kolayca bulabiliriz.

Bu noktada Kirschoff'un akımlar kanunu devreye girer bir düğüm/bağlantı noktasına giren akımlar çıkan akımlara eşit olmalı der e bizim elimizde tek bağlantı var o da enerji kaynağından ampule ve ampulden tekrar kaynağa şeklinde özetle ampule giren akımla çıkan akım eşit olmalıdır. Gerilim kaynağının fazı(yüksek potansiyelli uç) ve ampul arasına bir ampermetre, ayrıca ampül nötr(düşük potansiyelli uç) arasına başka bir ampermetre(akım ölçer) bağlarsanız her iki ampermetreden aynı akım değerini görmeniz gerekir. Burada ampulü yakan/ışıtan nedir diye sorarsanız enerji dönüşümünü bilmeniz daha doğrusu termodinamiğin 2. kanuna bir bakmak gerekir.

Neyse toparlayacak olursak kaynaktan lambaya doğru akan yüksek enerjili elektronlar ampulden geçerken yüksek titreşim(dirençten dolayı) meydana getiriyorlar ve dolayısıyla ısınma başlıyor akkor flamandaki ısınma sonucu ortama foton saçılıyor yani ışık (burada çok fazla detay var ben basitçe anlatıyorum). Tam burada işte biz elektron akışını/hareketini hesaplama ve anlaşılma kolaylığı yüzünden daha çok kullanıyoruz aslında elektromanyetik dalga teorisi bu olguları çok daha detaylı ve matematiksel temellerde açıklıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak ampulümüzün anlık gücünü watt(P=U*I) ve yaptığı işi joule veya kilowatt*saat(kWh)(W=P*t) cinsinden de bulabiliriz.Burada minik bir bilgi daha ekleyecek olursak elektrik/enerji dağıtım şirketinden satın aldığımız şey elektrik akımı gerilimi ya da gücünden ziyade elektrik enerjisidir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close