Merhabalar
Bir PERİYOTTA, elementlerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik gücü, hidrojene bağlı elementin ELEKTRONEGATİFLİĞİ ARTTIKÇA ARTAR, elektronegatiflik periyotta sağa doğru artar. Örneğin, 2. Periyotta, asitlik gücü NH3< H2O < HF sırasında artar. Fakat asitlik gücünün, hidrojenin bağlı olduğu elementin elektronegatifliğine paralel olarak artması kuralı her zaman geçerli değildir, diğer etkenler de işe karışır.
Bir GRUPTA ise,elementlerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik gücü, elementin ATOM YARIÇAPI ARTTIKÇA ARTAR,atom yarıçapı da grupta aşağı yönde artar.
Bazı metal tuzlarının sulu çözeltilerinin niçin asit özelliği gösterdiği de yine benzer şekilde açıklanabilir. Bu çözeltilerin asitliği, metal iyonlarının kendilerini saran su moleküllerini kutuplaştırmalarına (polarize etmelerine) dayanır.
Asitlerin ve Bazların güçleri daha bir çok faktöre bağlıdır, örneğin çözücü gibi, ancak temelde asitler için periyotta elektronegatiflik,grupta atom çapı artışı ile artış gözlenir.
Sorun grup için yanlış ama periyoda bakarsak, elektronegatiflik te aslında atom çapının küçülmesi ile birlikte artar, çapın küçülmesi şu demek; H2O ve HF yi ele alalım,asidin kuvveti proton(Hidrojen) verme eğilimine bağlıdır,Florun elektronegatifliği Oksijenden daha fazla olduğu için HF de Flor, hidrojenin tek elektronunu kendine daha çok çeker, dolayısıyla hidrojenin o elektrondan vazgeçip elektronsuz yani (+)proton H+ şeklinde dolaşması oksijene nazaran daha kolaydır,bu da proton verme eğilimi fazla demektir.