Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Amerikyum 241 in radyasyon seviyesi?

241 izotoplu bir amerikyum kaç cpm gelmektedir internette farklı fikirler var bunun hakkında amerikyumu duman dedektöründen çıkaracağım
339 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Fizik doktora öğrencisi

Öncelikle, bu ne kadar eski bir duman detektörüne sahip olduğunuza göre değişir. Eski duman detektörlerinde 3 mikrocurie olan sınır 1979 yılında 1 mikrocurie'ye indirildi. 1 mikrocurie yaklaşık 37000 Bq'ye denk gelir o da saniyede 37000 ışıma demektir.[1][2]

Bu ışıma miktarı ne kadar zarar verdiğinin bir ölçüsü değildir. Çıkan ışımaların enerjisi, türü, ne kadar süre maruz kalındığı gibi bir çok faktöre bağlıdır ve ne kadar zarar verdiğinin birimi sievert'dır.

Sizin durumunuza gelince kattiyen detektörün içindeki radyoaktif meteryali çıkarmayın, ne kadar az ve aktivitesinin ne kadar düşük olduğundan bağımsız koruma haznesinin içinden radyoaktif meteryal çıkarmak çok tehlikelidir. Çünkü meteryalin bir şekilde vücudunuza girme ihtimali çok yüksektir. Ve o durumda ne kadar düşük radyasyon yaysa da uzun zaman içinde maruz kaldığınız radyasyon birikerek ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Koruma haznesi dışında olan radyoaktif meteryalin etrafındaki yüzeylere bulaşmasına Radyoaktif Kirlilik (Radioactive contamination) adı verilir ve oldukça tehlikeli bir durumdur. Örneğin şu an çalışmakta olduğum enstitüde koruma haznesi dışında açıkta bulunan bir radyoaktif meteryall aynı odada bulunmuş bir nesnenin odadan çıkarılması için radyoaktif meteryalin yakınında bile bulunmamış olsa bile özel uzman bir ekip çağrılıp o nesnenin üzerinde herhangi bir kirlilik olup olmadığının ölçülmesi zoruınluluğu var.

Radyoaktif kirliliğin ne kadar tehlikeli olabileceğini geçtiğimiz yıllarda filmi yapılan ve radyum kızları diye bilinen faciayı biraz araştırarak bulabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. R. Belanger, et al. Environmental Assessment Of Ionization Chamber Smoke Detectors Containing Am-241. Alındığı Tarih: 16 Şubat 2022. Alındığı Yer: nrc.gov | Arşiv Bağlantısı
  2. E. Eason. Americium Smoke Detectors. (16 Şubat 2011). Alındığı Yer: large.stanford.edu | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close