Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yunus Karakoyun
Yunus Karakoyun
1,025 UP
Üye
0

Aluviler ya da Luviler kimlerdir?

2,500 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta akademik veya güvenilir kaynaklar bulunmamaktadır.
0
Yiğit Kulaoğlu
Lise Öğrencisi

Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir. Alevi öğretileri dede adı verilen din adamları tarafından aktarılır.

306 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. İslam'ın Bir Kolu. (7 Mayıs 2004). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yılmaz Özçay
Amatör ilgiliyim.

https://kayiprihtim.com/dosya/luviler-kimdir/

Antik Yunan Kültürünün Temelini Atan Kadim Anadolu Halkı: “Luviler”Luviler kimdir? Helen medeniyetinin gelişiminde büyük etkisi olan, Anadolu’nun bilinen en eski halklarından birine arkeolojik veriler ve edebi metinler eşliğinde göz atıyoruz.

Özlem Ertan2 Şubat 2023, 21.14Güncelleme: 3 Şubat 2023, 18.523Yorum

Tüm Reklamları Kapat

Luviler başta olmak üzere eski Anadolu halkları, Antik Yunan kültürünün ortaya çıkışında büyük pay sahibiydi.

M.Ö. 2000’li yıllarda, sonradan Helenlerin (Yunanların) yerleşeceği bölgede yaşamış ve gelişkin bir medeniyet yaratmış olan Luvilerin kültürel birikimi ve başta Hititler olmak üzere diğer eski Anadolu halklarından yaptıkları aktarım, Antik Yunan uygarlığının güçlü bir biçimde doğmasını sağladı. Luviler, Batı ve Güneybatı Anadolu’nun yanı sıra Kilikya’da ve Kuzey Suriye’de de varlık göstermiş bir halktı.

Anadolu’nun ilk merkezi krallığı olan Hitit devletinin M.Ö. 1200 civarında yıkılmasından sonra Hitit çivi yazısı bir daha kullanılmamak üzere ortadan kalktı. Fakat Hint-Avrupa dillerinin Anadolu grubuna dahil olan Luvice, daha uzun süre yaşamayı sürdürdü. M.Ö. 700’lü yıllara kadar varlıklarını devam ettiren Geç Hitit kent devletleri, anıtlarında hiyeroglif yazısını ve Luviceyi kullandılar. Aslına bakacak olursanız, ‘Anadolu hiyeroglifi’ denen ve Hitit devrinde Anadolu’nun pek çok bölgesindeki anıtlar üzerinde görülen resim yazısının dili de Hititçe değil, Luviceydi. Hatta Hitit mühürlerinde görülen resim yazısı da Luvi dilini ifade etmek için kullanılıyordu. Sadece bu bile Hitit devrinde Luvilerin Anadolu’da ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Peki, kimdi bu Luviler ve nasıl Antik Yunan kültürünün ortaya çıkmasında başat rol üstlendiler?

Luviler Öncesi İyonya: Antik Yunan’ın Doğum Yeri

Tüm Reklamları Kapat

Bu sorunun yanıtı vermeye, kabaca Batı Anadolu kıyılarına karşılık gelen antik İyonya bölgesinden bahsederek başlamak uygun olur. İyonya, Antik Yunan kültürünün doğduğu yerdi aslında. Helenlerin ilk yazılı destanları olan İlyada ve Odysseia’nın yaratıcısı Homeros, Smyrna’lı yani İzmirliydi mesela. İlk doğa filozofları Thales, Anaksimandros ve Anaksimes Miletos’ta, günümüzdeki ismiyle Milet’te yaşamıştı. Filozof Anaksagoras Urla’ya tekabül eden Klazomenai antik kentinde, diğer bir düşünür Herakleitos ise Ephesos’ta, bugünkü ismiyle Efes’te doğmuştu. Antik Yunan dininin kutsal kitabı olarak kabul edilen Theogonia’nın yazarı Hesiodos’un babası da Batı Anadolu’daki Kyme kentinden Yunan ana karasına göç etmişti.

Devamı için linke tıklayınız. [2]

206 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Ertan. Antik Yunan Kültürünün Temelini Atan Kadim Anadolu Halkı: "Luviler" – Kayıp Rıhtım. (2 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2023. Alındığı Yer: Kayıp Rıhtım | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close