Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zeynep Bayrak
Zeynep Bayrak
4,404 UP
Üye
2

Alışveriş yaptıktan sonra neden mutlu oluruz?

Bir şeyler satın almak beynimizde serotonin hormonunun salgılanmasına mı sebep oluyor?
829 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
A Scientist
A Scientist
1,404 UP
Alışveriş yaparken çok mutlu hisseden biriyim.

Linkini bıraktığım kaynağa göre alışveriş yapmak insanlara "satın alma ve almama" seçeneği sunduğu için insanlar kontrol etme gücü hissedip mutlu oluyorlarmış. Bu mutluluk hissi salgılanan dopaminden geliyormuş ve alışveriş yapmayı düşünürken bile salgılanabiliyormuş.[1]

176 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Borzykowski. Why Does Shopping Feel So Good?. Alındığı Yer: www.bbc.com | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Okur

Dopamin

İnsanın ödül mekanizması kim bir ay çalıştıktan sonra bir alışverişe çıkmak istemez ki işte 1 ayın yüküne bakarak benim birşey elde etmem gerek diyor ve alışverişe yönelir. Dopamin'i sadece alışverişten almazsınız yaptığınız her eylemin sonucu beyin onu size salgılar karşılığında siz mutlu hissedersiniz.

Örneğin çikolatayı sağlıklı bir besine tercih etmenizin nedeni daha fazla dopamin salgılaması. Kitap okumak yerine film izlemenizin.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak dengesiz dopamin pek tercih edilmemesi gereken birşey çünkü bir süre sonra insanı mutsuzluğa sürükler serotonin mutluluk hormonu ile dopamin ödül hormonunun çalışma sistemleri birbirine ters çalışır bir yere kadar serotonin salgılatır ancak daha sonra az dopamin sizi mutlu edecek serotonin sağlamaz bu durumda bağımlılık ortaya çıkar. Daha fazlasını istersiniz. Yani kısacası Etkisi bazen inhibe edici bazen eksite edici olabilir.[1]

Daha önceden uzun uzadıya araştırdığım bir konu birçok yerde bununla ilgili bir yazı görebilirsiniz.

136 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Dopamin. Alındığı Tarih: 10 Nisan 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close