Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Muhsin Alperen Yılmaz
Üye
2

Albinoluk Nedir? Albinizmin evrimdeki yeri nedir?

Evrim ağacında da vikipedi de arattım.Adam gibi bilgi yok.Pigment eksikliği denilip geçiliyor. Evrimsel süreci,neden hala bir hastalık olarak varlığını devam ettirdiği gibi soruların cevabına hiçbir yerde rastlayamadım maalesef.Tatmin edici cevap veren arkadaşa müteşekkir oluciyim
310 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
92K UP
Direkt olarak kopyala yapıştır yaptım , çeviride hata olabilir

Bilgi Bülteni - Albinizm nedir?

Albinizm cilt, saç ve / veya gözlerde oluşan melanin pigment miktarını azaltan kalıtsal bir genetik durumdur . Albinizm dünyadaki tüm ırksal ve etnik gruplarda görülür. ABD'de yaklaşık 18.000 ila 20.000 kişiden birinde bir tür albinizm vardır. Dünyanın diğer bölgelerinde, bu oluşum 3000'de bir kadar yüksek olabilir. Albinizmi olan çocukların çoğu, saç ve göz rengi etnik kökenleri için tipik olan ebeveynlerden doğar.

Tüm Reklamları Kapat

Yaygın bir efsane, albinizmi olan insanların kırmızı gözlere sahip olmasıdır. Aydınlatma koşulları, gözün arkasındaki kan damarlarının görülmesine izin verebilse de, gözlerin kırmızımsı veya menekşe görünmesine neden olabilir, albinizmi olan çoğu insan mavi gözlüdür ve bazılarında ela veya kahverengi gözler vardır. Farklı albinizm türleri vardır ve gözlerdeki pigment miktarı değişir. Ancak görme sorunları albinizm ile ilişkilidir.

Vizyon Konuları

Tüm Reklamları Kapat

Albinizm olan kişilerin gözlüklerle düzeltilemeyen görme sorunları vardır ve birçoğunun görme yeteneği azdır. Retinanın anormal gelişimi ve göz ve beyin arasındaki görme problemlerine neden olan sinir bağlantılarının anormal kalıplarıdır. Bu göz problemlerinin varlığı, albinizm tanısını tanımlar.

Bozulma derecesi, farklı albinizm türlerine göre değişir. Albinizmi olan kişilerin görme keskinliği 20/200 veya daha kötüsü olan “yasal olarak kör” olarak kabul edilebilse de, çoğu vizyonlarını çeşitli şekillerde kullanmayı öğrenir ve okuma, bisiklete binme veya balık tutma gibi sayısız aktiviteyi gerçekleştirebilir . Bazılarının araba kullanmak için yeterli vizyonu vardır.

Dermatolojik Hususlar

Albinizm olan çoğu insanın adil ciltleri olduğundan, güneş kremi veya güneş kremi, şapka, güneş gözlüğü ve güneş koruyucu kıyafetler gibi önlemler alarak cilde ve gözlere güneş hasarından kaçınmak önemlidir.

Albinizm Türleri

Albinizm olan çoğu insan çok açık tenli ve saça sahip olsa da, pigmentasyon seviyeleri kişinin albinizm türüne bağlı olarak değişebilir. Okülokutanöz (belirgin ock-you-low-kew-TAIN-ee-us) albinizm (OCA) gözleri, saçları ve cildi içerir.

Çok daha az yaygın olan oküler albinizm (OA) sadece gözleri içerirken, cilt ve saç diğer aile üyelerininkine benzer veya biraz daha hafif görünebilir.

Yıllar geçtikçe, araştırmacılar okülokutanöz albinizmi sınıflandırmak için çeşitli sistemler kullandılar. Genel olarak, bu sistemler, neredeyse hiç pigmentasyona sahip olmayan albinizm türlerini, hafif pigmentasyona sahip tiplerle karşılaştırdı. Daha az pigmentli albinizm türlerinde saç ve cilt krem ​​rengindedir ve görme genellikle 20/200 aralığındadır. Hafif pigmentasyonlu tiplerde saçlar daha sarı görünür veya kırmızımsı bir renk alır ve görme daha iyi olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

DNA testleri, albinizmin kesin tipini belirleyebilir. Albinizm genleri üzerine araştırmalar devam etmektedir. Bugüne kadar yedi okülokutanöz albinizm biçimi tanınmaktadır - OCA1, OCA2, OCA3, OCA4, OCA5, OCA6 ve OCA7 . Bazıları alt tiplere ayrılmıştır.

OCA1 veya tirozinaza bağlı albinizm, tirozinaz adı verilen bir enzimdeki genetik kusurdan kaynaklanır. Bu enzim vücudun amino asidi tirosini pigmente değiştirmesine yardımcı olur. (Bir amino asit proteinin bir “yapı taşıdır”.) OCA1'in iki alt tipi vardır. OCA1A'da enzim inaktiftir ve beyaz saça ve çok açık bir cilde yol açan melanin üretilmez. OCA1B'de, enzim minimal olarak aktiftir ve az miktarda melanin üretilir, bu da sarışın, sarı / turuncu veya hatta açık kahverengiye koyulabilen saçların yanı sıra ciltte biraz daha fazla pigmente neden olabilir.

OCA2 veya P gen albinizmi, P proteinindeki tirozinaz enziminin işlev görmesine yardımcı olan genetik bir kusurdan kaynaklanır. OCA2'li insanlar minimum miktarda melanin pigmenti yaparlar ve çok açık sarıdan kahverengiye kadar değişen saç rengine sahip olabilirler.

OCA3 nadiren tarif edilir ve tirosinaz ile ilişkili bir protein olan TYRP1'deki genetik bir kusurdan kaynaklanır. OCA3 olan insanlar önemli pigmente sahip olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

OCA4 , SLC45A2 proteinindeki tirozinaz enziminin çalışmasına yardımcı olan genetik bir kusurdan kaynaklanır. OCA4 hastaları, OCA2 hastalarına benzer minimum miktarda melanin pigmenti yaparlar.

• OCA5–7 , 2012 ve 2013 yıllarında insanlarda tanınmıştır. Üç ek nedensel gen üzerinde mutasyonlar rapor etmişlerdir. Gen testi mevcut hale geldikçe ve bu tür albinizmlere sahip daha fazla insan tanımlandıkça, tüm fiziksel belirtiler tanınacaktır ve bilinen diğer OCA tipleri ile çakışabilir. Şu anda, bu tür albinizm nadir olarak görülmektedir.

Araştırmacılar ayrıca, diğer özelliklerle albinizm ile sonuçlanan başka genler de tanımladılar. Bir grup Hermansky-Pudlak Sendromuna (HPS) yol açan en az 10 gen içerir . Albinizme ek olarak, HPS kanama problemleri ve morarma ile ilişkilidir. Bazı formlar akciğer ve bağırsak hastalığı ile de ilişkilidir. HPS daha az yaygın bir albinizm biçimidir, ancak albinizmi olan bir kişi olağandışı morarma veya kanama gösteriyorsa veya bir tür OCA için genetik test sonuçsuz sonuç veriyorsa şüphelenilmelidir.

Albinizm ile ilişkili diğer sendromlar arasında Chediak-Higashi Sendromu ve Griscelli Sendromu bulunur .

Tüm Reklamları Kapat

Albinizmin Genetiği

OCA genleri “otozomal” kromozomlarda bulunur. Otozomlar, bir çift cinsiyet kromozomuna kıyasla, genel vücut karakteristiklerimiz için genler içeren 22 çift kromozomdur. Normalde bu kromozomların iki kopyası ve üzerlerinde birçok gen var - biri babamızdan, diğeri annemizden miras. Bir resesif özelliğin (çoğu albinizm türü gibi) meydana gelmesi için, her iki kromozomun da bu özelliği taşıması gerekir. Bu, çoğu albinizm türünün, hem tipik bir pigmentasyona sahip olan hem anneden hem de babadan bir albinizm özelliğinin miras alınmasından kaynaklandığı anlamına gelir. Bu durumda, anne ve baba, albinizm özelliğinin taşıyıcıları olarak kabul edilir, çünkü her biri durum için resesif bir gen taşırlar, ancak durumu kendileri göstermezler. Her iki ebeveyn de albinizm genini taşıdığında (ve her iki ebeveynde de albinizm olmadığında), her hamilelikte bebeğin albinizm ile doğma şansı vardır. Bu tür kalıtım “otozomal resesif” kalıtım olarak adlandırılır.

Oküler albinizm (OA1) , GPR143 genindeki, özellikle gözdeki pigmentasyon için önemli olan bir sinyal rolü oynayan bir değişiklikten kaynaklanır. OA1 daha basit bir kalıtım paterni izler çünkü OA1 için gen X kromozomundadır. Kadınlarda X kromozomunun iki kopyası bulunurken, erkeklerde sadece bir kopya (ve onları erkek yapan bir Y kromozomu) bulunur. Oküler albinizme sahip olmak için, bir erkeğin oküler albinizm için genin sadece bir kopyasını taşıyıcı annesinden miras alması gerekir. Bu nedenle OA1'li insanların neredeyse tamamı erkektir. Eğer bir kız çocuğunun oküler albinizm olduğu söylenirse, ebeveynler şüpheli olmalıdır. Annenin oküler albinizmin taşıyıcısı olması ve babanın oküler albinizmin olması mümkünse de, oldukça nadirdir.

Albinizmi olan bir çocuğu olmayan çiftler için, bir kişinin albinizm için bir gen taşıp taşımadığını belirlemek için basit bir test yoktur. Araştırmacılar, albinizmi olan birçok insanın DNA'sını analiz ettiler ve albinizme neden olan değişiklikleri buldular, ancak bu değişiklikler belirli bir tür albinizm için bile her zaman aynı yerde değildir. Ayrıca, testlerin çoğu olası tüm değişiklikleri bulamamaktadır. Bu nedenle, albinizm geni için testler sonuç vermeyebilir. Ebeveynlerin daha önce albinizmi olan bir çocuğu varsa ve bu etkilenen çocuğun DNA analizi ile doğrulanmış bir teşhisi varsa, daha sonraki gebeliklerde fetüsün albinizm olup olmadığını test etmenin bir yolu vardır. Testte amniyosentez (sıvıyı çekmek için rahim içine iğne yerleştirme) veya koryonik villöz örnekleme (CVS) kullanılır.

Spesifik bilgi ve genetik test için kalifiye bir genetik uzmanı veya genetik danışmanından yardım isteyin. Amerikan Tıbbi Genetik Koleji ve Ulusal Genetik Danışmanlar Derneği bir sevk listesi oluşturur. Prenatal testi düşünenler, albinizmi olan kişilerin genellikle engellerine iyi uyum sağladıklarını ve çok tatmin edici yaşamlara yol açtıklarını bilmelidir.

Görme Rehabilitasyonu

Albinizmdeki göz problemleri, pigment eksikliği nedeniyle gözün anormal gelişiminden kaynaklanır ve genellikle şunları içerir:

Nistagmus: Gözlerin düzenli yatay ileri geri hareketi

Şaşılık: Gözlerin kas dengesizliği, “çapraz gözler” (Ezotropyalarda), “göz tembelliği” ya da dışarı sapan bir göz (ekzotropyalarda)

Fotofobi: Parlak ışığa ve parlamaya duyarlılık

Tüm Reklamları Kapat

Kırma Hatası: Albinizm olan insanlar ileri görüşlü veya görüşsüz olabilirler ve genellikle astigmatizmaları vardır

Foveal hipoplazi: Gözün içinde ışık alan yüzey olan retina, doğumdan önce ve bebeklik döneminde normal olarak gelişmez

Optik sinir yanlış yönlendirmesi: Retinadan beyne giden sinir sinyalleri normal sinir yollarını takip etmez

Gözün merkezindeki renkli alan olan iris, göze kaçan ışığı göstermek için çok az pigment içerir veya hiç pigment içermez. Işık normalde göze sadece göz bebeğinden girer, irisin merkezindeki karanlık açıklıktır, ancak albinizmde ışık da iris içinden geçebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çoğunlukla, tedavi görsel rehabilitasyondan oluşur. Şaşılığı düzeltmek için yapılan cerrahi, gözlerin görünümünü iyileştirebilir. Bununla birlikte, ameliyat sinirlerin gözlerden beyne yanlış yönlendirilmesini düzeltmeyeceğinden, ameliyat görme veya ince binoküler görmeyi iyileştirmeyecektir. Ezotropya veya “çapraz gözler” durumunda cerrahi, görme alanını (bir noktaya bakarken gözlerin görebileceği alan) genişleterek görmeye yardımcı olabilir. Nistagmus'u en aza indirmek için cerrahi müdahale de mevcuttur.

Albinizm olan insanlar parlamaya karşı hassastır, ancak karanlıkta olmayı tercih etmezler ve tıpkı herkes gibi görmek için ışığa ihtiyaç duyarlar. Güneş gözlükleri veya renkli kontakt lensler dışarıda yardımcı olabilir. İçeride, okumak veya önünü kapatmak yerine omuz üzerinden çalışma yapmak için ışıklar yerleştirmek önemlidir.

Çeşitli optik yardımlar albinizmi olan insanlar için yararlıdır ve optik yardımın seçimi, bir kişinin gözlerini işlerde, hobilerde veya diğer olağan etkinliklerde nasıl kullandığına bağlıdır. Bazı insanlar güçlü bir okuma merceği, reçete okuma gözlükleri veya kontakt lensleri olan bifokalleri iyi kullanırlar. Diğerleri el tipi büyüteçler veya özel küçük teleskoplar kullanır ve bazıları bilgisayarlarda ekran büyütme ürünlerini kullanmayı tercih eder.

Albinizmi olan bazı insanlar, normal lenslerinin içine veya arkasına monte edilmiş küçük teleskopları olan biyoptikler kullanırlar, böylece normal lens veya teleskoptan bakılabilir. Bazı devletler sürüş için biyoptik teleskopların kullanılmasına izin verir.

Tüm Reklamları Kapat

Az gören hastalarla çalışırken deneyimli göz doktorları veya göz doktorları çeşitli optik yardımcılar önerebilir. Klinikler kullanımlarında talimat vermelidir. Amerikan Körler Vakfı az gören kliniklerden oluşan bir dizini sürdürmektedir. Kanada'da Kanada Ulusal Körler Enstitüsü'nden destek alabilirsiniz.

Tıbbi sorunlar

Birleşik Devletlerde, albinizmi olan çoğu insan normal yaşam süreleri yaşamakta ve nüfusun geri kalanıyla aynı genel tıbbi sorunlara sahiptir. Hermansky-Pudlak Sendromlu kişilerin yaşamları akciğer hastalığı veya diğer tıbbi problemlerle kısaltılabilir.

Tropikal ülkelerde, yeterli cilt korumasına erişimi olmayan albinizm hastaları hayatı tehdit eden cilt kanserleri geliştirebilir. 20 SPF veya daha yüksek dereceli güneş koruyucuları ve opak giysiler gibi uygun cilt koruması kullanırlarsa, albinizmi olan kişiler yaz aylarında bile açık hava etkinliklerinin keyfini çıkarabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal Düşünceler

Albinizmi olan insanlar izolasyon riski altındadır, çünkü durum genellikle yanlış anlaşılmaktadır. Sosyal damgalanma, özellikle albinizmi olan bir kişinin ırkı veya babasının sorgulanabileceği renk topluluklarında meydana gelebilir. Aileler ve okullar, albinizmi olan çocukları grup faaliyetlerine dahil etmek için çaba göstermelidir. Albinizm olan veya ailelerinde veya toplumlarında albinizmi olan diğer insanlarla temas en yararlıdır. NOAH ülkenin birçok bölgesindeki irtibat isimlerini verebilir.

167 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Https://Www.albinism.org/. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
Geri Bildirim Gönder
Paylaş
Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'ndaki reklamları, bütçenize uygun bir şekilde, kendi seçtiğiniz bir süre boyunca kapatabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kaç ay boyunca kapatmak istediğinizi aşağıdaki kutuya girip tek seferlik ödemenizi tamamlamak:

10₺/ay
x
ay
= 30
3 Aylık Reklamsız Deneyimi Başlat
Evrim Ağacı'nda ücretsiz üyelik oluşturan ve sitemizi üye girişi yaparak kullanan kullanıcılarımızdaki reklamların %50 daha az olduğunu, Kreosus/Patreon/YouTube destekçilerimizinse sitemizi tamamen reklamsız kullanabildiğini biliyor muydunuz? Size uygun seçeneği aşağıdan seçebilirsiniz:
Evrim Ağacı Destekçilerine Katıl
Zaten Kreosus/Patreon/Youtube Destekçisiyim
Reklamsız Deneyim
Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Devamını Oku
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara
Moderatöre Bildir

Raporlama sisteminin amacı, platformu uygunsuz biçimde kullananların önüne geçmektir. Lütfen bir içeriği, sadece düşük kaliteli olduğunu veya soruya cevap olmadığını düşündüğünüz raporlamayınız; bu raporlar kabul edilmeyecektir. Bunun yerine daha kaliteli cevapları kendiniz girmeye çalışın veya size sunulan (oylama gibi) diğer araçlar ile daha kaliteli cevaplara teşvik edin. Kalitesiz bulduğunuz içerikleri eleyebileceğiniz, kalitelileri daha ön plana çıkarabileceğiniz yeni araçlar geliştirmekteyiz.

Kural İhlali Seç
Öncül Ekle
Sonuç Ekle
Mantık Hatası Seç
Kural İhlali Seç
Soru Sor
Aşağıdaki "Soru" kutusunu sadece soru sormak için kullanınız. Bu kutuya soru formatında olmayan hiçbir cümle girmeyiniz. Sorunuzla ilgili ek bilgiler vermek isterseniz, "Açıklama" kısmına girebilirsiniz. Soru kısmının soru cümlesi haricindeki kullanımları sorunuzun silinmesine ve UP kaybetmenize neden olabilir.
Görsel Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, aklınıza takılan soruları sorabilmeniz ve diğerlerinin sorularını yanıtlayabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Gerçekten soru sorun, imâdan ve yüklü sorulardan kaçının.
Sorularınızın amacı nesnel olarak gerçeği öğrenmek veya fikir almak olmalıdır. Şahsi kanaatinizle ilgili mesaj vermek için kullanmayın; yüklü soru sormayın.
2
Bilim kimliğinizi kullanın.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla sorular ve cevaplar, bilimsel perspektifi yansıtmalıdır. Geçerli bilimsel kaynaklarla doğrulanamayan bilgiler veya reklamlar silinebilir.
3
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Sahtebilimi desteklemek yasaktır.
Sahtebilim kategorisi altında konuyla ilgili sorular sorabilirsiniz; ancak bilimsel geçerliliği bulunmayan sahtebilim konularını destekleyen sorular veya cevaplar paylaşmayın.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Soru Ara
Aradığınız soruyu bulamadıysanız buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Alıntı Ekle
Eser Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Formu olabildiğince eksiksiz doldurun.
Girdiğiniz sözün/alıntının kaynağı ne kadar açıksa o kadar iyi. Açıklama kısmına kitabın sayfa sayısını veya filmin saat/dakika/saniye bilgisini girebilirsiniz.
2
Anonimden kaçının.
Bazı sözler/alıntılar anonim olabilir. Fakat sözün anonimliğini doğrulamaksızın, bilmediğiniz her söze/alıntıya anonim yazmayın. Bu tür girdiler silinebilir.
3
Kaynağı araştırın ve sorgulayın.
Sayısız söz/alıntı, gerçekte o sözü hiçbir zaman söylememiş/yazmamış kişilere, hatalı bir şekilde atfediliyor. Paylaşımınızın site geneline yayılabilmesi için kaliteli kaynaklar kullanın ve kaynaklarınızı sorgulayın.
4
Ofansif ve entelektüel düşünceden uzak sözler yasaktır.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Sözlerinizi tırnak (") içine almayın.
Sistemimiz formatı otomatik olarak ayarlayacaktır.
Gönder
Tavsiye Et
Aşağıdaki kutuya, [ESER ADI] isimli [KİTABI/FİLMİ] neden tavsiye ettiğini girebilirsin. Ne kadar detaylı ve kapsamlı bir analiz yaparsan, bu eseri [OKUMAK/İZLEMEK] isteyenleri o kadar doğru ve fazla bilgilendirmiş olacaksın. Tavsiyenin sadece negatif içerikte olamayacağını, eğer bu sistemi kullanıyorsan tavsiye ettiğin içeriğin pozitif taraflarından bahsetmek zorunda olduğunu lütfen unutma. Yapıcı eleştiri hakkında daha fazla bilgi almak için burayı okuyabilirsin.
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform; okuduğunuz kitaplara, izlediğiniz filmlere/belgesellere veya takip ettiğiniz YouTube kanallarına yönelik tavsiylerinizi ve/veya yapıcı eleştirel fikirlerinizi girebilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Önceliğimiz pozitif tavsiyelerdir.
Bu platformu, beğenmediğiniz eserleri yermek için değil, beğendiğiniz eserleri başkalarına tanıtmak için kullanmaya öncelik veriniz. Sadece negatif girdileri olduğu tespit edilenler platformdan geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
2
Tavsiyenizin içeriği sadece negatif olamaz.
Tavsiye yazdığınız eserleri olabildiğince objektif bir gözlükle anlatmanız beklenmektedir. Dolayısıyla bir eseri beğenmediyseniz bile, tavsiyenizde eserin pozitif taraflarından da bahsetmeniz gerekmektedir.
3
Negatif eleştiriler yapıcı olmak zorundadır.
Eğer tavsiyenizin ana tonu negatif olacaksa, tüm eleştirileriniz yapıcı nitelikte olmak zorundadır. Yapıcı bir tarafı olmayan veya tamamen yıkıcı içerikte olan eleştiriler silinebilir ve yazarlar geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
4
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Eser Ara
Aradığınız eseri bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.
Tür Ekle
Üst Takson Seç
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, yaşamış ve yaşayan bütün türleri filogenetik olarak sınıflandırdığımız ve tanıttığımız Yaşam Ağacı projemize, henüz girilmemiş taksonları girebilmeniz için geliştirdiğimiz bir platformdur. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Takson adlarını doğru yazdığınızdan emin olun.
Taksonların sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Latince tür adlarında, cins adının ilk harfi büyük, diğer bütün harfler küçük olmalıdır (Örn: Canis lupus domesticus). Türkçe adlarda da sadece ilk harf büyük yazılmalıdır (Örn: Evcil köpek).
2
Taksonlar arası bağlantıları doğru girin.
Girdiğiniz taksonun üst taksonunu girmeniz zorunludur. Eğer üst takson yoksa, mümkün olduğunca öncelikle üst taksonları girmeye çalışın; sonrasında daha alt taksonları girin.
3
Birden fazla kaynaktan kontrol edin.
Mümkün olduğunca ezbere iş yapmayın, girdiğiniz taksonların isimlerinin birden fazla kaynaktan kontrol edin. Alternatif (sinonim) takson adlarını girmeyi unutmayın.
4
Tekrara düşmeyin.
Aynı taksonu birden fazla defa girmediğinizden emin olun. Otomatik tamamlama sistemimiz size bu konuda yardımcı olacaktır.
5
Mümkünse, takson tanıtım yazısı (Taksonomi yazısı) girin.
Bu araç sadece taksonları sisteme girmek için geliştirilmiştir. Dolayısıyla taksonlara ait minimal bilgiye yer vermektedir. Evrim Ağacı olarak amacımız, taksonlara dair detaylı girdilerle bu projeyi zenginleştirmektir. Girdiğiniz türü daha kapsamlı tanıtmak için Taksonomi yazısı girin.
Gönder
Tür Gözlemi Ekle
Tür Seç
Fotoğraf Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, bizzat gözlediğiniz türlerin fotoğraflarını paylaşabilmeniz için geliştirilmiştir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Net ve anlaşılır görseller yükleyin.
Her zaman bir türü kusursuz netlikte fotoğraflamanız mümkün olmayabilir; ancak buraya yüklediğiniz fotoğraflardaki türlerin özellikle de vücut deseni gibi özelliklerinin rahatlıkla ayırt edilecek kadar net olması gerekmektedir.
2
Özgün olun, telif ihlali yapmayın.
Yüklediğiniz fotoğrafların telif hakları size ait olmalıdır. Başkası tarafından çekilen fotoğrafları yükleyemezsiniz. Wikimedia gibi açık kaynak organizasyonlarda yayınlanan telifsiz fotoğrafları yükleyebilirsiniz.
3
Paylaştığınız fotoğrafların telif hakkını isteyemezsiniz.
Yüklediğiniz fotoğraflar tamamen halka açık bir şekilde, sınırsız ve süresiz kullanım izniyle paylaşılacaktır. Bu fotoğraflar nedeniyle Evrim Ağacı’ndan telif veya ödeme talep etmeniz mümkün olmayacaktır. Kendi fotoğraflarınızı başka yerlerde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
4
Etik kurallarına uyun.
Yüklediğiniz fotoğrafların uygunsuz olmadığından ve başkalarının haklarını ihlâl etmediğinden emin olun.
5
Takson teşhisini doğru yapın.
Yaptığınız gözlemler, spesifik taksonlarla ilişkilendirilmektedir. Takson teşhisini doğru yapmanız beklenmektedir. Taksonu bilemediğinizde, olabildiğince genel bir taksonla ilişkilendirin; örneğin türü bilmiyorsanız cins ile, cinsi bilmiyorsanız aile ile, aileyi bilmiyorsanız takım ile, vs.
Gönder
Tür Ara
Aradığınız türü bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.