Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Caner Han
Caner Han
21K UP
Üye 26 Kasım 2023 1 Cevap
1

Albino bitkiler nasıl oluşur?

Albino bitkilerin fotosentez yapamadığı için çok sürmeden öldüklerini biliyoruz peki fotosentez yerine geçecek bir teknoloji olsaydı bu bitkilerden alacağımız meyveler nasıl olurlardı yada verimli döller üretebilirler miydi?
431 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
botanik üzerine çalışıyorum 26 Kasım 2023

Hayvanların renklerinin olmaması deri ve saçlarda melanin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bitkilerde renk eksikliği klorofil eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Yiyecek üretmek için ihtiyaç duydukları klorofilden yoksun olan albino bitkileri, genellikle tohumda depolanan enerji tükendikten sonra fide halinde ölürler. Albino bitkiler, klorofilleri olmaması sebebiyle hayat boyu fotosentez yapmadan yaşamlarına devam ederler. Bitki büyümeye devam ediyor gibi görünse de fotosentez ile sağlayamadığı enerjiyi, tohumda depoladığı ilk enerjiden kullanır. Kısmi albinizm gösteren bitkiler, yaşamlarını sürdürebilecek olsa da tamamen albino olan bitkiler, tohumda depolanan enerji bittiğinde bodur/küçük kalabilirler ya da tamamen solabilirler. Alacalı yeşil-beyaz yaprakları olan veya anormal derecede beyaz çiçekleri olan bitkiler albino olarak kabul edilmez; Renkleri belirli bir tür için alışılmadık olsa da, bu bitkiler yine de normal şekilde fotosentez yapabilirler .

Kısmi albinizmi olan bir Monstera Deliciosa (tr: Deve tabanı)
Kısmi albinizmi olan bir Monstera Deliciosa (tr: Deve tabanı)
cocodema

Hem pigment biriktirme alelinde hem de pigment üretim alelinde, bitki hücrelerinin kloroplastında klorofilin üretilmesini engelleyen resesif genetik mutasyonlardır.

Daha detaylı açıklamak gerekirse; Albinizm, olgunlaşmamış erkek gametlerin ısı, gama radyasyonu, kolşisin (C22H25NO6) veya etanol ile muamele edildiği ve eşleşen bir dişi gamet olmadan embriyo oluşturmaları için uyarıldığı bir süreç olan androjenik mikrospor embriyogenezi yoluyla laboratuarda yetiştirilen bitkilerde nispeten yaygındır . Bu süreç genellikle mahsullerin ve Daylilies (Hemerocallis) gibi süs bitkilerinin geliştirilmesinde arzu edilen özelliklerin yeniden üretilmesi için gereken süreyi kısaltmak amacıyla kullanılır. Özellik, bu özelliği sergileyen bitkinin gameti kullanılarak izole edilebildiğinde, bitkiyi çiftleştirmeye ve birçoğu istenen özelliği göstermeyecek tohumlar oluşturmasını beklemeye gerek yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tür işlem görmüş gametlerden yetiştirilen albino fidelerinin görülme sıklığının yüksek olmasının nedeninin, plastid gelişimine müdahaleden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sağlıklı bitkilerde protoplastidler olgunlaşarak fotosentezi güçlendiren kloroplastlara dönüşür . Bu protoplastidler albinolarda gerektiği gibi olgunlaşmaz. Albinoların ortaya çıkışı bu bağlamda genellikle kötü bir şey olarak görülüyor: Albino mahsulleri ve süs bitkileri laboratuvar ortamı dışında geçerli değil ve dolayısıyla işe yaramaz.

Tam albino bitki
Tam albino bitki
cocodema

Bir bitki koleksiyoncusu olarak, albino aldığım Monstera bitkisi ev ortamında diğer bitkilere göre oldukça ''nazlı'' ve ekstra bakım isteyen bitkilerimden biri olmuştu. Yapay ışık ve gerekli nem - su düzeyiyle bir süre yaşatabildim. Albino bitkiler dikkat çekici faka bir o kadar da zor. Sağlıklı fotosentez yapmalarını ve meyve vermelerini sağlayacak bir teknoloji olabilir ancak bu bitkilerin koşulları pahalı ve zor olacaktır. Alınan meyvelerin süreklilik sağlayacağını düşünmüyorum. Albino bir bitkinin fotosentez yapması bile güçken, meyve ve tohum oluşturabilmesi onun ömrünü çok daha kısaltabilir. Ancak bilim her gün ilerliyor.

Kaynaklar

  1. Earth. Botanical Albinos: The Science Behind Plants Without Chlorophyll. (5 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2023. Alındığı Yer: Earth | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close