Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
101K UP
Üye 1 Kasım 1 Cevap
7

Akşamları uzaklarda parlayan ışıklar neden titreşir?

Açık bir havada,akşamları uzaklardaki sokak ışıkları neden titreşir veya titreşiyormuş gibi mi algılarız?
234 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 25 Aralık

Akşam vakti uzakta parlayan sokak lambalarını gözlemlediğimizde sanki dans ediyorlarmış gibi sürekli bir titreşim hissederiz. "Bir o yana kaydı, bir bu yana kaydı" diye içimizden geçer, tıpkı ufukta sıcak bir günde asfaltın üzerinde titreşen hava dalgalarını görür gibi. İşin özünde, bu sihirli gibi görünen titremenin temel sorumlusu atmosferdeki sıcaklık ve yoğunluk farklarıdır. Dünyamızın atmosferi, kat kat soğan zarları gibi farklı yoğunlukta hava kütlelerinden oluşur. Bu katmanlardan geçen ışık, sürekli olarak kırınıma (refraksiyon) uğrar; bir nehrin akıntısında seken bir top misali, yoluna düzgünce devam edemeyip hafif sapmalar yaşar.[1] Bu sapmalar bizlere ışık kaynağının, sanki kendisi hareket ediyormuş gibi görünmesine neden olur.

Bu fenomeni biraz matematiksel bir çerçeveye oturtmaya çalışırsam, Snell Yasası'nın bir uzantısı olan (burada n ortamın kırılma indisini, ise ışığın geliş ya da kırılma açısını temsil eder) devreye girer. Fakat tek bir düz çizgide tek bir arayüz yoktur; havadaki irili ufaklı türbülans cepheleri, yüzlerce, hatta binlerce küçük "arayüz" oluşturur. Yani her küçük yoğunluk farkı, ışığın yönünü mikroskobik ölçeklerde değiştirmeye devam eder. Neticede gözümüze ulaşan ışık, çok kez eğilip bükülmüş bir "yolculuğun" sonunda varmış olur. Bu durum da uzakta parlayan ışığı gözümüzde dalgalanan bir ışıltı, hafif bir titreme gibi algılamamızı sağlar.

Yaz ortasında bir çiftlik yolunda ilerlerken uzaktaki traktör farlarının aniden titreşmesi, veya yüksek binaların üst katlarına bakarken çatılardaki ışıkların bir aşağı bir yukarı atlıyormuş gibi görünmesi aynı fiziksel prensibe dayanır. Hatta bazen, manzaranın serin akşamlarda daha net olduğu söylense de, irili ufaklı sıcaklık farkları yine de atmosferi oynak bir perdeye dönüştürür. Sokak lambalarının titremesini, sanki bir tahta iskeleden okyanusa bakıp suyun yüzeyindeki yansımaları seyrediyormuşuz gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki sudaki dalgalar görüntüyü bozuyor ve eğip büküyorsa, atmosfer de ışığın geçiş yolunda aynı etkiyi yaratır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani o uzak sokak lambalarının "titreşiyormuş gibi" gözükmesi tamamen fiziksel bir illüzyon, ama bir o kadar da gerçektir. İnsanoğlu da bu kırılmış ışıktan oluşan küçük sapmaları "yanıp sönme" ya da "yukarı aşağı hareket etme" şeklinde algılar. O yüzden akşam vakti dışarı çıkıp ışıklara baktığımızda, bu titreşimin adeta sihirli bir dans gösterisi olduğunu hatırlayalım; perde atmosferdir, dansçı ise ışık 😅

Kaynaklar

  1. S. Writer. Why Do Lights Appear To Flicker From A Distance?. (4 Ağustos 2015). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: Reference | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close