Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eftal Oturakçıibogil
Üye 10 Mayıs 2022 1 Cevap
19

Akşam üzeri uykusu neden rahatsız ediyor?

Akşam üzeri uykusu insana cidden zarar veren bir uyuma aralığı mıdır? Bu aralıkta uyuyup kalkınca hemen hemen hiçbir zaman kendimi iyi hissetmedim.
2,131 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 31 Ağustos

Akşam uykusu sonrası hissettiğiniz sersemlik ve yorgunluk haline ''uyku ataleti'' diyoruz.[1] Aslında uyku ataleti gece uykusundan sonra da görülüyor; ama özellikle de normal uyku düzeninizin dışına çıktığınız vakalarda daha belirgin oluyor (öğle uykusu veya akşam uykusu gibi).

Bunun yaşanmasının temel sebebi, akşam uykunuzun sirkadyen ritminizi bozuyor olması. Çünkü vücudunuzda olan biten süreçleri kontrol eden sirkadyen ritim, özellikle de Güneş'in pozisyonuna (ışık miktarına) ve normal uyku saatlerinize göre belirleniyor. Bunun dışına çıktığınızda, vücudunuz da uyku sırasında yapması gereken şeyleri yapmaya başlıyor; ama tamamlamaya vakit bulamadan siz uyanmış oluyorsunuz. Bu da o sersemlik ve yorgunluk haline neden oluyor. O nedenle genellikle 10-20 dakikalık şekerlemeler kişiye güç verirken, 30 dakikayı aşan (ama tam bir gece uykusu olmayan) şekerlemeler tam tersine yorgun hissetmenize neden olabiliyor.

Ama eğer ki bu uykuları da normal döngünüzün bir parçası haline getirirseniz, bir noktadan sonra vücudunuz buna alışacak ve bu defa da onu uyumazsanız benzer şekilde yorgun ve sersem hissedeceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Uyku ataletiyle ilgili olarak CDC şu bilgileri veriyor:

  • Uyku ataleti, uykudan uyandıktan sonra geçici bir disoryantasyon hali ve performans ve/veya ruh hali düşüşüdür. İnsanlar bu süreçte daha yavaş tepki süresi, daha zayıf kısa süreli hafıza ve daha yavaş düşünme, muhakeme etme, hatırlama ve öğrenme hızı gösterebilir.
  • Araştırmalar bunun tipik olarak 30 ila 60 dakika arasında sürebileceğini göstermektedir, ancak bazı araştırmalarda bunun 2 saate kadar sürebileceği gözlenmiştir.
  • Uyku ataleti genellikle 30 dakikadan uzun sürmez, ancak Tassi ve Muzet'e göre kişi uykusuzsa daha uzun sürebilir.
  • Gece vardiyasında çalışanlarda, sabahın erken saatlerinde (yaklaşık sabah 4 ila 5 arası) bir saat kestirmelerinin ardından daha uzun uyku ataleti süreleri görülmüştür. Bunun nedeni muhtemelen bu süre zarfında güçlü uyku dürtüsü ve uzun kestirmenin beynin uykunun daha derin aşamalarına geçmesine izin vermesidir.
  • Newman ve meslektaşları, uyandıktan sonra 100 mg. kafein almanın uyku ataleti süresini azalttığını ve tepki süresini plaseboya kıyasla daha hızlı bir şekilde geri kazandırdığını bulmuşlardır. Bir başka strateji de kısa bir şekerleme yapmadan hemen önce kafein almaktır. Kafeinin tam etkiye ulaşması yaklaşık 30 dakika sürer, böylece kişi uyandığında hem kafeinin hem de şekerlemenin uyarıcı faydalarını ve daha az uyku ataletini deneyimleyebilir.
  • Parlak ışık ve yüzün yıkanması da şekerlemeden sonra uyanıklığın daha çabuk geri kazanılmasına yardımcı olmuştur.

Bir uyarı olarak: Kritik görevleri yerine getirmeden önce uyku ataletinin dağılması için zaman tanımanız önemlidir (özellikle de araç sürme gibi hayatı tehdit edebilecek işler yapılacaksa).

207 görüntülenme

Kaynaklar

  1. CDC. Module 7. Napping, An Important Fatigue Countermeasure, Sleep Inertia. (2 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2024. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close