Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tuna Toprak
Tuna Toprak
38K UP
Üye
6

Akrep zehri nasıl ilaca çevriliyor?

Bir yerde akrep zehirinin ilaç yapımında kullanıldığını okumuştum bu nasıl olabiliyor?
1,926 görüntülenme
Akrep zehri nasıl ilaca çevriliyor?
Akrep zehri nasıl ilaca çevriliyor?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Kimyager

Hayvan zehirleri, diğer bileşiklerin yanı sıra zengin protein, peptit, nörotransmitter kaynaklarıdır. Evrim ve doğal seleksiyonun bir sonucu olarak, hayvan zehirleri ve zehirlerinden kaynaklanan toksinler geniş kapsamlı farmakolojik aktiviteler sergiler. Toksin hedefleri biyolojik fonksiyonlarla ilgili olduğundan, birçoğu insan hastalıklarında önemli rol oynadığından, yeni terapötik ajanların tasarımında çeşitli zehir bileşenleri kullanılmıştır. Ayrıca, ileri sürülen terapötik hedefleri doğrulamak ve çeşitli ilaç kütüphanelerini geliştirmek için kozmesötikler, teşhis araçları ve deneysel moleküller olarak kullanıldılar. Karasal ve deniz organizmalarından çeşitli biyolojik olarak aktif toksinler bildirilmiş olmasına rağmen, ilaç modelleri olarak doğrulanmaları ve klinik bir çalışmada kullanımları da dahil olmak üzere ilk ilaç keşif aşaması arasında büyük bir boşluk vardır. İlaç adayları, klinik evrelere geçmeden önce güvenliklerini değerlendirmek için farmakolojilerini ve biyokimyalarını, kanserojenliklerini ve üreme sistemi üzerindeki etkilerini belirlemek için çok çeşitli in vitro ve in vivo testlerden geçmelidir. Başka bir deyişle, ilaç geliştirme, genellikle maliyetli olan ve dünyadaki düzenleyici kurumlar tarafından belirtilen gerekliliklere katılmak için önemli miktarda zaman alan bir aday molekülün, klinik öncesi ve klinik çalışmaların keşfedilmesini içerir. Pazarlanan 11 onaylanmış toksin bazlı molekül arasında, bir molekül (zikonotid) koni salyangozlarından, ikisi kertenkelelerden (eksenatid ve lixisenatid), ikisi sülüklerden (bivalirudin ve desirudin) ve altı yılandan (kaptopril, enalapril, tirofiban, eptifibatid, batroksobin ve kobratid) elde edilir. Batroksobin ve kobratid, yılan zehirlerinden saflaştırılmış doğal bileşiklerdir, desirudin rekombinant bir moleküldür ve diğer ilaçlar (bivalirudin, kaptopril, enalapril, eptifibatid, eksenatid, tirofiban ve zikonotid) sentetik moleküllerdir.[1]

249 görüntülenme

Kaynaklar

  1. L. E. Davis. (1993). Botulinum Toxin. From Poison To Medicine.. Western Journal of Medicine, sf: 25. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close