Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cevdet Şahin
Cevdet Şahin
2,895 UP
Üye
0

Aklın yolu gerçekten bir midir yoksa herkesin kendince bir gerçekliği var mıdır ?

991 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şevval Güneş
Şevval Güneş
2,389 UP
thinker

Bu noktada '' gerçek,doğru,estetik,bilgi '' gibi kavramların ayırdına varmak gerekiyor. Gerçeklik dinde,felsefede,günlük dil ve bilimde farklı anlamlarda tanımlanır. ''Deniz seviyesinin altındaki yerlerde suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir ''açıklaması bilime dayanan bir gerçektir. Felsefe açısından gerçek kavramını tanımlamak çok daha çetrefillidir. Günlük dilde ise algıladığımız yahut algılayamadığımız her şeydir denilebilir. Anlayacağınız ''gerçek nedir '' sorusuna yıllarca cevap aranmış ve çok kalabalık,bir yığın veri elde edilmiştir. Şunu söyleyebilirm ki bu kavramlar sıkça birbirleri ile karıştırılmaktadır. Doğru: obje üzerinden edindiğimiz ''bilginin'' objenin özellikleri ile çelişmemesidir. Mavi bir kalemi göstererek ''bu mavi bir kalemdir'' demek olgusal bağlamda doğru bilgi kabul edilir ve yadsınamaz. Doğruyu, bilgiye ulaşma metodu belirler bi' noktada. İçsellik/dışsallık,ampirik,gündelik...Peki doğru bilgiye nasıl ulaşılır ? Bu da epistemolojinin (bilgi felsefesi) çok tartışılan bir konusudur.

Karanlıkta çalıların arasında gördüğün,ne olduğunu tam olarak idrak edemediğin cismin yılan olduğu yargısına varmak sizin dışarıdan/içeriden zihninize etki eden faktörlerden kaynaklı bir yanılsama olabilir. Bu durum için kesin bir gerçeklikten bahsetmek doğru olmaz öyle değil mi?.. En azından kapsamlı bir gerçeklikten :)

Tüm Reklamları Kapat

Mustafa beyin verdiği ''Venedik Taciri çok güzel bir kitaptır cümlesinin gerçekliği kişiseldir'' örneği gerçek ile değil, estetik ile ilgilidir. Ortak estetik yargısını kabul edenler de vardır ret edenler de...

Son olarak Mevlana'nın Mesnevi'sinde yer alan bir bir hikaye ile örnekleme yapmak istiyorum ''gerçek'' kavramının algılanış biçimine.  Karanlık bir ortamda bir fili nasıl tanımlarsınız? “Fili târif et!” dendiğinde, herkes bu devâsâ hayvanın bir uzvunu geçirecektir eline. Birisi kulağını, diğeri hortumunu, bir başkası ayağını yakalar ve bir şeye benzetir fili. Oysa fil bunların hiçbiri değildir; hepsidir belki ama tek başına hiçbir parçası fili bütünüyle temsil etmez.

268 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
50K UP
Lise Öğrencisi

Bazı konuların gerçekliği tartışılmazdır. Ancak bazı konular ise kişiden kişiye değişebilir. Örneğin tamamen kanıtlanmış bilimsel bir bilgi nasıl tartışılmaz bir doğrudur. Bilimsel deney ve gözleme dayanarak kanıtlanmış bir bilgiyi reddeden insanlara karşı "aklın yolu birdir" diyebiliriz.

Ancak bazı konular ise tartışmaya açıktır. Örneğin "Venedik Taciri çok güzel bir kitap" cümlesinin gerçekliliği kişiden kişiye değişebilir. Kimileri için bu bir gerçektir kimileri için ise yanlış. Yani iş zevk konularına gelince gerçeklik kişiden kişiye değişebilir.

Tüm Reklamları Kapat

338 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close