Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kuzey Can
Üye
1

Aklıma geldide; bir yıldızın kütlesi ve hacimi hangi fakttörlere dayanarak hesaplanıyor yada kaç ışık yılı uzakta olduğun, kaç celsius olduğunu nasıl hesaplıyoruz?

"belirtmek istedim ben daha 7. sınıf bir ortaokulluyum ileride böyle bir şey öğretiliyor mu bilmiyorum bilgilendirirseniz sevinirim."
271 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı

Bir yıldızın kütlesi ve hacmi nasıl hesaplandığı sorusunun cevabı biraz karmaşıktır. Çünkü yıldızlar farklı şekil, boyut ve yoğunlukta olabilirler. Ayrıca yıldızların kütlesi ve hacmi zamanla değişebilir. Bu nedenle yıldızların kütlesi ve hacmini hesaplamak için farklı yöntemler kullanılır.

Bir yıldızın kütlesini hesaplamak için en yaygın yöntem, onun çevresinde dönen başka bir gökcismi ile olan kütleçekim etkileşimini ölçmektir. Bu gökcismi bir gezegen, bir uydu veya başka bir yıldız olabilir. Bu yöntemle, yıldızın kütleçekim alanının gücü ve dönme periyodu biliniyorsa, yıldızın kütlesi Newton’un kütleçekim yasası ile hesaplanabilir.

Bir yıldızın hacmini hesaplamak için ise genellikle onun parlaklığı ve sıcaklığı kullanılır. Bu iki özellik arasında Stefan-Boltzmann yasası adı verilen bir ilişki vardır. Bu yasa, bir cismin yaydığı enerjinin sıcaklığının dördüncü kuvvetiyle orantılı olduğunu söyler. Yani bir cisim ne kadar sıcaksa o kadar çok ışık yayıyor demektir. Ancak ışık yayma gücü aynı zamanda cismin yüzey alanına da bağlıdır. Yani büyük bir cisim küçük bir cisimden daha çok ışık yayabilir. Bu nedenle, bir yıldızın parlaklığı ve sıcaklığı biliniyorsa, onun yüzey alanını bulmak mümkündür. Yüzey alanını bulduktan sonra ise, yıldızın şeklini basitleştirerek (örneğin küre olarak kabul ederek) onun hacmini hesaplamak mümkündür.

Tüm Reklamları Kapat

Bir yıldızın kaç ışık yılı uzakta olduğunu hesaplamak için ise farklı yöntemler kullanılır. Bunlardan en basit olanı paralaks yöntemidir. Bu yöntemde, Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketinden kaynaklanan açısal değişim ölçülür. Bu açısal değişim ne kadar küçükse, yıldız o kadar uzaktır. Paralaks yöntemiyle yaklaşık 1000 ışık yılına kadar olan mesafeler ölçülebilir. Daha uzak mesafeler için ise standart mum adı verilen belirli parlaklıkta olan gökcisimleri (örneğin süpernovalar veya sefeit değişenleri) kullanılır. Bu gökcisimlerinin gerçek parlaklığı bilindiği için, gözlenen parlaklıkları ile karşılaştırarak mesafeleri hesaplanabilir.

Bir yıldızın kaç celsius olduğunu hesaplamak için ise Wien’in yer değiştirme yasası adı verilen bir ilişki kullanılır. Bu yasa, bir cismin yaydığı ışığın renginin sıcaklığı ile ilgili olduğunu söyler. Yani bir cisim ne kadar sıcaksa o kadar mavi renkli ışık yayıyor demektir. Buna göre, bir yıldızın rengi ölçülerek onun sıcaklığı hesaplanabilir.

Umarım cevabım tatmin edicidir.

Kaynaklar

  1. Bilim Genc. Yıldızlar Nasıl Oluşur, Yaşar Ve Ölür? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close